Valaparaati toi NASAMS-järjestelmän Senaatintorille

valaparaati1Kaartin jääkärirykmentin ja Panssariprikaatiin nykyisin kuuluvan Helsingin ilmatorjuntarykmentin valatilaisuus järjestettiin lauantaina sumuisessa ja sateisessa säässä Senaatintorilla. Havainnot Ilmavoimien Midnight Hawksien ylilennosta jäivät ääniefektien varaan. NASAMS-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä esittäytyi valamarssissa ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle.

valaparaati3Valatilaisuuteen osallistui noin 1000 sotilasta ja 20 ajoneuvoa. Joukot täyttivät Senaatintorin lähes kokonaan. Yhdessä kulmassa oli näytteillä 70 vuoden takaisen ilmatorjuntavoiton ase, 88 mm saksalainen ITK 88 RMB -ilmatorjuntatykki eli Rämäpää (kuvassa oikealla, klikkaa suuremmaksi). Taustalla näkyvä Helsingin Yliopiston päärakennus vaurioutui pahoin sodan pommituksissa.

Valatilaisuuden jälkeen joukot poistuivat torilta ja ryhmittyivät ohimarssiin. Sen ensimmäisten ja viimeisten osastojen kohdalla Ilmavoimat teki ylilennot Midnight Hawks -osastotaitolentoryhmän BAe Hawk -suihkuharjoituskoneilla. Koska pilvet roikkuivat noin 500 jalassa, koneista ei saatu muuta havaintoja kuin ääni.

valaparaati2Paraatissa nähtiin jalan marssivien joukkojen jälkeen ensimmäistä kertaa uusi pääkaupungin puolustusta varten tarkoitettu Ilmatorjuntaohjusjärjestelmä ITO 12. Sen kansainvälinen nimi on NASAMS II FIN (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System).

Suomen hankkima NASAMS-versio on teknisesti modernein ilmatorjuntaohjusjärjestelmä ja etenkin viestijärjestelmänsä puolesta se on monipuolisin. Järjestelmä perustuu verkottumiseen: ohjuslavetit voivat sijaita ympäri puolustettavaa aluetta erillään johtokeskuksista ja tutkista.

ITO12 NASAMS II -järjestelmässä on mukana mm. viimeisin versio MPQ-64F1 -tutkasta sekä MSP-600 -elektro-optinen sensori. Lisäksi siinä on tuoreimmat tarjolla olevat viestilaitteet ja tietoliikennelaajennus. Paraatissa oli mukana järjestelmän kaikkia osia.

Varsinaiset ohjuslavetit liikkuvat Sisu 8 x 8 E13TP -maastokuorma-autojen lavalla (otsikkokuva). Jokaisessa maahan laskettavassa lavetissa on kuusi Raytheon AIM-120 AMRAAM -tutkaohjusta. Ne ovat samanlaisia kuin Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjien käyttämät. T.T.

 Lue aiemmat Lentoposti.fi -jutut: