X-47B UCAS teki ilmailuhistoriaa - ensimmäinen miehittämätön ilmatankkauskontakti (video)

x47b-refuel_PW_USNAVY(päivittynyt videolla) Miehittämätön Northrop Grumman X-47B UCAS on jälleen kirjannut uuden ilmailuhistoriaan jäävän suorituksen. Se teki ensimmäisen onnistuneen ilmatankkauksen Boeing K-707 -koneen polttoaineletkusta. Suoritus päätti miehittämättömän tukialuskoneen koelennot.

Miehittämätön X-47B (SaltyDog 502) ohjasi iltapäivällä 15. huhtikuuta Chesapeake-lahden yllä itsenäisesti tankkauspuominsa Omega Aerial Refueling Services -yhtiön Boeing K-707 -koneen vetämän tankkausletkun koriin. UACS:n puomin lentäminen tarkasti tankkausletkun koriin onnistui Differential GPS:n ja optisten sensorien avulla.

X47B_refuel_net_navalarisystemscommandKoneet olivat yhteydessä toisiinsa Refueling Interface Systemin kautta. Polttoainetta viime viikkoisessa kontaktissa siirrettiin 1800 kiloa.

Kontaktissa X-47B lensi automatiikkansa varassa erittäin tasaisesti K-707:n takana. Konepari myös kaartoi tankkauksen aikana (katso video alla).

Tämä historiallinen suoritus päätti kahden miehittämättömän X-47B UCAS -taisteluilma-aluksen (Unmanned Combat Air System) testilento-ohjelman. Seuraavaksi ne sijoitettaneen ilmailumuseoihin.

X-47B:n Autonomous Aerial Refueling -testi (AAR) osoitti, että miehittämättömien ilma-alusten toimintasädettä ja -aikaa on mahdollista kasvattaa ilmatankkauksilla.

x47_1_touchandgo2net_usnavyAiemmin Northrop Grumman X-47B UCAS on jo tehnyt 15. toukokuuta 2013 ensimmäisen miehittämättömän ilma-aluksen katapulttistartin lentotukialukselta  Sitä seurasi jarruvaijerilaskeutuminen tukialukselle 10. heinäkuuta 2013 (kuvassa oikealla läpilasku).

Kyseessä ei ole mikään pieni lennokki. X-47B:n kärkiväli on 18,9 metriä ja pituus 11,6 metriä. Tyhjäpaino on 6350 kiloa ja suurin lentoonlähtöpaino 20 215 kiloa.

Ainoastaan teknologioita testaavaksi koekoneeksi tarkoitettu X-47B on suunniteltu stealth-ominaisuudet edellä, joten se näkynee erittäin heikosti tutkassa. Siten kone tuo ensimmäisenä stealthin myös tukialuslentämiseen. +TT+

Videoita X-47B:n aiemmasta tukialusoperoinnista:

Päivitys 24.4: tarkennettu tietoja tankkauksesta ja lisätty video.

Lue aiempia Lentoposti.fi -juttuja X-47B-koneesta: