Kotimaisen ATOL 650 LSA -amfiobiokoneen myynti lähti käyntiin Yhdysvalloissa

ATOL_650_LSASuomalainen lentokonevalmistaja Atol Avion on myynyt ensimmäisen ATOL 650 LSA -amfibiokoneen Yhdysvalloissa käynnistyvästä tuotannostaan. Myynnin ja tuotannon odotetaan lähtevän maailmanlaajuisesti merkittävään kasvuun, kun ensimmäinen kone Rovaniemen tehtaalta saadaan toimitettua avausasiakkaalle vielä kuluvan vuoden aikana.

 Rovaniemellä toimiva Atol Avion perusti kesällä 2017 Yhdysvaltoihin Mainen osavaltioon Atol USA Inc:n vastaamaan myynnistä ja markkinoinnista Pohjois-Amerikan markkinoille. Kotimainen Atol Avion omistaa yhtiöstä puolet ja toinen puoli on amerikkalaisen sijoittajaryhmän hallussa.

Atol_ohjaamo_2Entiseen Yhdysvaltain merivoimien lentotukikohtaan Brunswickissä on rakentumassa ilmailualan yrityspuisto, joka tarjoaa erinomaiset puitteet toiminnalle. Paikalla on runsaasti hallitilaa, kaksi pitkää kiitotietä ja lähes uusi lennonjohtorakennus. Aluetta on kunnostettu myös merkittävästi ja yrityspuistossa on tarjolla laaja-alaista osaamista ilmailualalle. Atol USA Inc:llä on Brunswickissä jo toimisto ja varattu paikka lentokonehallista, jossa tulee olemaan myös uudet maalaus- ja komposiittityötilat.

 Atolin tuoreimmain Yhdysvalloista saaman tilauksen mukaisen koneyksilön kokoonpanon on määrä käynnistyä vuoden 2018 aikana ja se toimitetaan asiakkaalle vuoden 2019 aikana. Yhdysvalloissa tehtävän tuotannon osalta kaikki puuosat on kuitenkin suunniteltu tehtäväksi Suomessa. Yhtiön tavoitteena on tehdä puuosat itse myös Suomen tuotantoon. Komposiitti ja metalliosien tuotannossa käytetään alihankintaan.

ATOL_sebring_tilaus”Olemme saaneet yhteydenottoja ympäri maailmaa jopa aivan uskomattomista paikoista. Olemme esitelleet Atol 650 LSA -konetta mm. kaksi kertaa Oskoshissa ja huhtikuussa menemme jo viidettä kertaa Saksan Friedrichshafenin Aero -merssuille jossa kone esiteltiin ensikerran vuonna 2014. Tammikuussa 2018 olimme ensimmäistä kertaa mukana Sebring Aerossa ja saimme sieltä yhden tilauksen koskien Yhdysvalloissa käynnistyvää tuotantoamme. Konetta on esitelty myös Kiinassa ja kaikkiaan kysyntä on ollut kovaa”, kertoo Atol Avionin myyntijohtaja Anssi Rekula Lentoposti.fi:lle.

Tammikuussa saadun tilauksen lisäksi Atolin tilauskirjassa on neljä muutakin tilausta. Ne valmistetaan Rovaniemen tehtaalla. Tilauksista kaksi on kotimaasta, yksi Yhdysvalloista ja yksi Australiasta. Lentokonevalmistajan tavoitteena on toimittaa avausasiakkaan kone Rovaniemen tehtaalta syksyn 2018 aikana. Parhaillaan koneeseen valmistetaan osia ja niiden kokoonpano on käynnissä. Lähiviikkojen aikana edessä on vielä ATOL 650 LSA:n rungon koekuormituskokeet, joiden jälkeen aloitetaan varsinaisten runkojen teko.

”Ensitoimituksen odotetaan tuovan merkittävästi lisätilauksia ja niiden myötä tarvitsemme myös lisätiloja. Kartoitamme useita potentiaalisia vaihtoehtoja joita on tarjottu ympäri Suomea. Tuotantotavoitteemme on aluksi yhden koneen kuukausitahti”, kertoo Rekula.

DSC_7187Kaksipaikkaisen ATOL 650 LSA -amfibiolentokoneen (OH-XNA) ensilento tapahtui Rovaniemellä keväällä 2015. Tuotantolupa koneelle saatiin keväällä 2016 ja nyt Atol Avion odottaa koneelleen Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA:n tyyppihyväksyntää vuoden 2018 loppuun mennessä. Sitä ennen koneita voidaan myydä ja niillä saa lentää viranomaisen myöntämällä väliaikaisella lentokelpoisuustodistuksella ns. permit to fly -statuksella.

ATOL 650 LSA (Light Sport Aircraft) -amfibiolentokone perustuu Markku Koivurovan jo 90-luvun alussa kehittämään Atol Amfibio-lentokoneeseen. Vaikka koneen ensiversion lennosta on jo yli 30 vuotta on 650 LSA täysin uusi konetyyppi. Vanhan koneen kaikki osat on käyty läpi ja niitä on kehitetty edelleen. Muutokset on Atol Avionin mukaan tehty siellä missä uusi teknologia antoi paremman lopputuloksen. Siipi on sen sijaan rakenteeltaan lähes entisellään. Aikanaan konetta esiteltäessä nimen ATOL kerrottiin olevan lyhenne sanoista "Amazing Take-Off and Landing".

Atol_ohjaamo_1Puukomposiittirakenteinen ATOL 650 LSA on noin 100 kg kevyempi kuin vastaava hiilikuituvalmisteinen kone. Rakenteessa on 2-5 kerrosta suomalaista koivuvaneria, jonka päälle liitetään 5-20mm pvc-levy ja sen päälle tulee vielä toinen vanerikerros. ATOL 650 LSA voi kuljettaa luokkansa suurimman jopa 275 kg:n hyötykuorman. Nimessä 650 tarkoittaa koneen maksimi lentoonlähtöpainoa.

Lentokoneen voimanlähteenä on 100-hevosvoimainen Rotax 912iS-moottori, joka käyttää 95 tai 100LL polttoaineita. Valmistaja lupaa koneelle 170 kilometrin tuntinopeuden matkalennossa ja toiminta-aikaa on kahdeksan tuntia. Koneen nykyinen hinta on 149 000 euroa (alv.0).

ATOL_kuljetuskarry_1Atol Avion arvioi markkinatilanteen hyväksi, sillä pienkoneiden kysyntä on kovaa ja kysyntä koskee myös vesikoneita. Niillä pääsee vaihtoehtoisesti ruuhkaisten lentokenttien ulkopuolelle. Atolin lisäksi samoista markkinoista kilpailevat mm. Searay LSA, Super Petrel LS ja Icon A5.

”ATOL 650 LSA on täysin uusi lentokone, jonka vahvuuksia ovat mm. rakenteen keveys ja materiaalien tuoma korroosiovapaus”, painottaa Rekula viitaten koneen rungon puukomposiittirakenteeseen.

Nykyisellään Atol Avionilla on käytössään yksi koelentokone OH-XNA. Koelentojen lisäksi sitä on kuljetettu näyttelyissä ympäri maailmaa. Seuraavaksi edessä huhtikuun Aero Friedrichshafen, jonka jälkeen kone laivataan jälleen kohti Yhdysvaltoja ja Oskosh-ilmailutapahtumaa.

Lue myös: