STM ohjeisti lentoyhtiöitä edellyttämään Kiinasta Suomeen saapuvilta negatiivista koronatestiä

Koronaliivi_1Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut, että lentoyhtiöt edellyttäisivät Kiinasta Suomeen matkustavilta todistusta negatiivisesta koronatestistä, joka on otettu enintään 48 tuntia ennen matkaa. Lisäksi matkustajien tulisi käyttää maskia tai hengityssuojainta lennon aikana.

Koronaministerityöryhmä linjasi 5. tammikuuta 2023, että Kiinasta Suomeen saapuvilta 12-vuotta täyttäneiltä henkilöiltä tulee edellyttää todistus negatiivisesta koronatestistä.

Päätös perustui linjaukseen, jonka EU:n ja Schengen-maiden hätätilannemekanismi IPCR teki 4. tammikuuta 2023. Tuolloin Euroopan Unionin jäsenvaltiot saavuttivat yhteisymmärryksen suositeltavista ennakoivista toimista koskien koronavirusta ja Kiinan avautumista matkailulle.

Koronatestitulosten lisäksi EU suositti matkustajille maskien käyttöä lennon aikana ja matkustajia, lentohenkilökuntaa sekä lentoasemien henkilökuntaa huolehtimaan myös hygieniasta ja terveystoimista Kiinan osalta. Lisäksi Kiinasta saapuvien lentojen jätevedet tulisi suositusten mukaan testata ja sekvensoida viruksen osalta. Sama suositus koskee myös lentoasemien jätevesiä.

Suositusten tavoitteena on ehkäistä mahdollisten uusien virusmuunnosten leviämistä ja torjua lentoliikenteen koronatartuntoja.

Suomen ja Kiinan välillä lentävät tällä hetkellä Finnairin lisäksi myös Juneyao Air ja Sichuan Airlines.

Lue myös: