Suomi ja Ruotsi toteuttavat yhteistyössä uudenlaisen etälennonjohtojärjestelmän. Avatars-hanke toteutetaan Fintraffic ANS:n, Finavian ja Saab Digital Air Traffic Solutions (SDATS) yhteistyönä. Etälennonjohtojärjestelmän eli Remote Tower -järjestelmän mukainen etätornipalvelu mahdollistaa lentoliikenteelle paremman palvelutason myös hiljaisemmilla lentokentillä ja mahdollistaa lentoliikenteen ylläpitämisen aiempaa kannattavammin. Hanke mahdollistaa jopa kolmen lentoaseman liikenteen hoitamisen yhdellä lennonjohtajalla.
Suomessa lennonvarmistuspalvelua antava Fintraffic Lennonvarmistus Oy (Fintraffic ANS) ja lentokenttäyhtiö Finavia sekä lennonvarmistuspalveluita Ruotsissa antava Saab Digital Air Traffic Solutions (SDATS) toteuttavat yhteistyössä entistä laajemman Remote Tower -ratkaisun, jossa yksi lennonjohtaja voi antaa keskitetysti lennonjohtopalvelua etätornikeskuksesta (RTC, Remote Tower Center) kolmelle lentoasemalle samaan aikaan hyödyntäen uutta teknologiaa.
Avatars-hankkeessa yksi lennonjohtaja voi palvella samaan aikaan siis jopa kolmen lentokentän liikennettä digitaalisin järjestelmin hyödyntäen automaatio- sekä virtualisointiteknologiaa.
Hankkeessa on määrä toteuttaa toiminnallinen konsepti sekä sitä tukevat järjestelmät etätornikeskuksessa ja etätornikentillä. Käytännössä tämä tarkoittaa uudenlaisten toimintamallien käyttöönottoa, uusien työkalujen luomista sekä lentokenttien yhdistämistä etätornikeskukseeen ja lentokenttien varustamista tarvittavilla kameramastoila ja järjestelmillä. Lisäksi henkilöstö koulutetaan ja järjestelmälle suoritetaan koekäyttöjakso.
Fintraffic ANS ja Finavia toteuttavat Remoter Tower -ratkaisun Suomessa Turun, Maarianhaminan, Vaasan, Kuusamon, Kittilän, Ivalon ja Oulun lentoasemilla. Lupa Suomessa uudenlaiselle ilmaliikennepalvelun tarjoamiseksi haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta.
Fintraffic ANS kertoi vuonna 2023 etenevänsä etätornihankkeessa ja arvioi tuolloin ensimmäisten etälennonjohtopalveluiden käynnistyvän Suomessa vuosina 2025-2027. Palvelun piiriin kerrottiin tuolloin tulevan edellämainitut lentokentät. Suomeen on pyritty kehittämään kansainvälisesti uraauurtavaa MROT-lennonjohtokonseptia (Multi Remote Operating Tower), joka mahdollistaa useamman lentoaseman tuomisen samanaikaisesti etälennojohtopalvelun piiriin. (Lue uutisemme aiheesta: Fintraffic etenee MROT-etätornihankkeessa - käyttöönotto voisi tapahtua jo vuosina 2025-2027).
Etätornikonseptin odotetaan parantavan lentoliikenteen saavutettavuutta, kun alueellisille lennoille on tarjolla lennonjohtopalvelua hankkeen myötä jopa 24/7 -periaatteella myös pienemmillä lentokentillä. Etätornijärjestelmä parantaa omalta osaltaan myös huoltovarmuutta, kun esimerkiksi elin- ja sairaskuljetuslennot voidaan toteuttaa joustavasti riippumatta lentoasemien lennonjohtojen normaaleista aukioloajoista. Keskitettyjen järjestelmien kerrotaan lisäksi takaavan toimintojen jatkuvuuden ja nopean palautumisen myös häiriötilanteissa.
Maailman ensimmäinen viranomaishyväksytty etätornikeskus avattiin Ruotsin Sundsvalliin vuonna 2015 Ruotsin lennonvarmistuspalveluja tarjoavan LFV:n ja puolustus- sekä turvateollisuusvalmistaja Saabin yhteistyönä. Ensivaiheessa Sundsvallin etätornikeskuksesta annettiin lennonvarmistuspalvelua Örnsköldsvikin lentokentälle. Sittemmin palvelua on laajennettu Ruotsissa myös muille lentokentille, mutta edelleen yksi lennonjohtaja on palvellut samaan aikaan vain yhtä lentokenttää.
Hankkeessa päivitetään Ruotsin Remote Tower -konsepti ja jatkossa sielläkin lennonjohtopalvelua voidaan antaa samanaikaisesti useammalle lentokentälle. Uusi järjestelmä otetaan käyttöön Sundsvallin, Linköpingin (Saabin kotikenttä), Örnsköldsvikin ja Scandinavian Mountainsin (Sälen) lentokentillä. Ruotsissa viranomaishyväksyntä haetaan Transportstyrelseniltä.
Hankkeen kokonaiskustannus vuosille 2025-2029 on noin 24,2 miljoonaa euroa. Avatars-hankkeelle haetaan Euroopan Unionin CEF-tukea (Connecting Europe Facility) yhteensä 12,1 miljoonaa euroa eli noin 50 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista. Tästä rahoituksessa Suomi saisi valtaosan eli noin 11,5 miljoonaa euroa. Hanketta koordinoi Finavia.
Suomessa lennonvarmistuspalvelua antaa Fintraffic Lennonvarmistus Oy ja lentoasemien lähilennonjohtotornit omistaa lentokenttäyhtiö Finavia. Saab Digital Air Traffic Solutions AB (SDATS) perustettiin Saabin ja LFV:n yhteistyössä. Vuonna 2021 SDATsin omistajuus siirtyi kokonaan Saabille.
Avatars-hankkeessa modernisoidaan EU:n TEN-T (Trans European Transport Network) ydin- ja kattavan verkon liikenneinfrastruktuuria kehittämällä lentoliikenteen palvelutaso. TEN-T yhdistää Euroopan maantiet, rautatiet, sisävesireitit, meri- ja lentoyhteydet, kaupunkisolmukohdat ja multimodaalit rahtiterminaalit laajaksi liikenneverkoksi. Tavoitteena on edistää ihmisten ja tavaroiden kestävää liikkumista jäsenmaasta toiseen mahdollisimman saumattomasti.
Lisäksi Avatars-hanke edistää EU:n tavoitetta kehittää kestävämpi ja yhtenäisempi lentoliikenneverkosto. Tavoitteena on varmistaa keskeytymätön ilmaliikennepalvelu ja vahvistaa alueellisten sekä harvaan asuttujen alueiden lentoasemien toimintaa Suomessa ja Ruotsissa.
Lue myös:
Artikkeli: Etätorni mullistaa palvelutavan
Artikkeli: Etätornipalvelu muuttaa lennonjohtomailmaa - lähes kaikki pysyy kuitenkin ennallaan
Artikkeli : Etätorni yhdistää pian kaksi lentokenttää yhdelle lennonjohtajalle – myöhemmin jopa kolme