Ensikertaa B-2 Spirit esiteltiin jo marraskuussa 1988 Palmdalessa Kaliforniassa. Ensimmäiselle koelennolle häivepommittaja nousi 17. heinäkuuta 1989 Palmdalesta määränpäänään Edwarsin lentotukikohta.Täyden operatiivisen kyvyn B-2 saavutti joulukuussa 2003.
Lopullista lentävä siipi -tyyppistä konetta edelsi mm. kaksi koelentokonetta. Niistä Northrop XB-35 -kone lensi jo vuonna 1947, ensin potkurikoneena ja myöhemmin suihkumoottoroituna YB-49 -koneena. Häivepommittaja oli määrä rakentaa jopa 132 kappaletta, mutta kulujen kasvaessa konemäärä jäi 21:een. USAF:n antaman arvion mukaan yhden koneen hinta oli vuoden 1988 dollareissa noin 1,16 miljardia. Joka tapauksessa kyseessä oli aikansa kallein lentokone.
Nyt B-2:lla on lennetty jo kolme vuosikymmentä, joiden aikana kone on osallistunut viiteen merkittävään sotilasoperaatioon ja lukuisiin harjoituksiin. Pommikone on toiminut Kosovossa, Afganistanissa, Irakissa ja Libyassa.
Ensimmäinen kotitukikohdan ulkopuolinen komennus B-2:lla tehtiin sen osallistuessa Iraqi Freedom -operaatioon. Tuolloin nimeämättömästä tukikohdasta lennettiin 22 taistelutehtävää ja 27 taistelutehtävää Whitemanin lentotukikohdasta Yhdysvalloista. Yhteensä näillä tehtävillä pudotettiin noin 680 000 kg:n edestä pommeja.
B-2:n häiveominaisuudet koostuvat monesta osa-alueesta, jotka tekevät siitä vaiheasti haivattavan myös kehittyneille tutkille. USAF:n henkilöstö on kommentoinut koneen tutkapoikkipinta-alan olevan hyönteisen kokoluokkaa. Yhdysvaltain Ilmavoimat USAF kuvailee lentävän siiven ja sen avioniikkajärjestelmien olevan merkittävästi tehokkaampi ja innovatiivisempi, kuin se oli ensilennolla 30 vuotta sitten.
Nykyisin kaikki 20 konetta on keskitetty 509th Bomb Wing:n käyttöön Whitemanin lentotukikohtaan. Yksi valmistetuista B-2 -koneista( Spirit of Kansas) tuhoutui lentoonlähdön yhteydessä vuonna 2008 Andersenin lentotukikohdassa. Molemmat ohjaajat pelastautuivat heittoistuimilla.
Todennäköisesti USAF lentää B-2 -koneilla vielä 2030-luvulle saakka. B-1B -koneille on jo tehty elinkaaripäivitys ja myös ne lentävät 2030-luvulle saakka. 1950-luvulta peräisin olevat B-52 -koneet puolestaan saavat mahdollisesti moottoripäivityksen ja niillä lennetään vielä vuoteen 2045 saakka. Konetyypin elinkaari olisi siten yli 90 vuotta. Uusimmatkin B-52 koneyksilöt ovat jo yli 50 vuotiaita. Lue myös:
|
|||