Bell X-1 -rakettikoneella ylisooniselle nopeudelle yltänyt Chuck Yeager on poissa

ChuckYeager_Glamorous GlennisCharles "Chuck" Elwood Yeager on kuollut 97-vuotiaana. Yeager tunnettiin erityisesti vuonna 1947 suoritetusta ennätyslennosta Bell X-1 -koneella. Kyseisellä lennolla yllettiin ensikertaa vaakalennossa ylisooniselle nopeusalueelle.

Charles "Chuck" Elwood Yeager syntyi 13. helmikuuta 1923 Länsi-Virgianian Myrassa. Hän kuoli 7. joulukuuta 2020 ollessaan jo korkeassa 97 vuoden iässä.

Poismenosta ilmoitettiin Yeagerin twitter-tilillä hänen vaimonsa Victoria Yeagerin nimissä: "Fr @VictoriaYeage11 It is w/ profound sorrow, I must tell you that my life love General Chuck Yeager passed just before 9pm ET. An incredible life well lived, America's greatest Pilot, & a legacy of strength, adventure, & patriotism will be remembered forever."

ChuckYeager_AFmilYeager rikkoi rakettimoottoroidulla koneellaan äänivallin 14. lokakuuta 1947. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun ylisooninen nopeus saavutettiin vaakalennossa.

Yeager saavutti koneellaan vaakalennossa nopeuden Mach 1, 06. Lennon myötä Yeager ja ohjaajan vaimon mukaan Glamorous Glennis -lempinimen saanut kone pääsivät osaksi ilmailuhistoriaa. Saavutus on dokumentoitu elokuvassa Right Stuff (Valiojoukko).

Bell X-1 oli ensimmäinen monista ns. X-plane -koneista, joilla on tutkittu uusia teknologioita vuosikymmenten varrella. Bell X-1 Glamorous Glennis on esillä National Air and Space Museumin kokoelmissa Washington D.C:ssä.

Joulukuussa 1953 Yeager rikkoi korkeus- ja nopeusennätykset vielä X-1A -koneella asettaen ne kuulumaan 74,700 jalkaa ja 2.44 Machia. Yeager oli ensimmäinen, joka ylitti myös kahden Machin rajan.

Chuck Yeager jäi eläkkeelle prikaatikenraalina Yhdysvaltain Ilmavoimista 34 palvelusvuoden jälkeen 1. maaliskuuta 1975.

Vielä vuonna 2012, kun ennätyslennosta oli kulunut 65 vuotta ja Yeager oli itse 89-vuotias lensi hän F-15 -hävittäjän takaistuimella Nellis Air Force Basessa.

Bell_X1_airandspace_aulaYeager on toiminut ilma-aluksen päällikkönä ja lentänyt kaikkiaan 155 eri sotilas-ilma-aluksella yli 10 000 lentotuntia. Yeagerin kerrotaan lentäneen kaikkiaan 360 eri ilma-aluksella.

Yeager oli aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä ja twitterissä nimellä @GenChuckYeager. Tilillä on yli 147 000 seuraajaa. MH

 Lue myös: