Brittien lentäjäliitto: Älä kouluttaudu lentäjäksi juuri nyt - Euroopassa jo yli 10 000 työtöntä lentäjää

BlacklabeledBrittien lentäjäliitto BALPA (British Airline Pilots Association) julkisti vahvan kannanoton, jonka mukaan lentäjäkoulutukseen hakeutuvan kannattaa harkita todenteolla aikalisän ottamista. Euroopassa on koronapandemian seurauksena jo yli 10 000 työtöntä lentäjää. Suomessakin yli 70 Suomen lentäjäliiton jäsenistä on irtisanottu tai lomautettu.

Lentäjäliitto BALPA antoi 5. marraskuuta varoituksen kaikille, jotka harkitsevat lentokoulutukseen hakeutumista. Harkitse vielä uudelleen sanoo liitto tiedotteessaan. Lentäjäliitto perustelee poikkeuksellista lausuntoaan koronapandemian vaikutuksilla.

Euroopassa on jo yli 10 000 työtöntä lentäjää, joista Ison-Britannian alueella on noin 1600. Saarivaltakunnassa on kaatunut koronapandemian vaikutusten myötä mm. lentoyhtiö Flybe ja British Airwayskin on muiden lentoyhtiöiden tavoin suurissa vaikeuksissa.

BALPAn mukaan lentokoulutukseen hakeutuvalle voi jäädä käteen pitkälti yli 100 000 euron velka koulutuksesta vailla työllistymismahdollisuutta.

"Monet lentäjät työskentelevät osa-aikaisesti tai vähennetyllä palkalla pelastaakseen työpaikkoja. Jo nyt lentokouluissa on noin 200 oppilasta, joiden oli määrä työllistyä easyJetillä. Nyt heillä ei ole enää selvää polkua valmistumiseen saati työpaikkaan", kommentoi BALPAn jäsenyydestä ja urapalveluista vastaava Wendy Pursey.

ECA_kaavio"Tilannekuva ei ole valoisa sellaisille, joilla on palava halu lentäjän ammattiin. Työpaikkoja on aiempaa vähemmän ja suurempi määrä kilpailee niistä myös pandemian jälkeen. Tässä tilanteessa olisi vastuutonta olla tekemättä mitään muuta kuin varoittaa ihmisiä ja saada heidät harkitsemaan lentokoulutuksen aloittamisen siirtämistä. Kehotamme lentäjäksi haluavia hakemaan kokemusta ensin toisesta ammatista ja siirtämään  lentokoulutustaan kunnes ilmailuala on paremmalla tolalla", jatkoi Pursey.

BALPA edustaa yli 10 000 lentäjää, jotka työskentelevät 23 eri yhtiössä. Liittoon kuuluu yli 85% Ison-Britannian liikennelentäjistä.

Euroopan lentäjäliitto ECA:n elokuussa 2020 julkistamien lukujen mukaan Euroopan alueella oli menetetty tai uhan alla kaikkiaan 15 000 lentäjän työpaikka. Suomessakin FPA:n eli Suomen lentäjäliiton noin 1400 jäsenestä yli 70 prosenttia on työttöminä tai lomautettuina. Suomalaislentäjiä on joutunut työttömiksi erityisesti Cityjetin, Jet Timen ja Norwegianin palveluksesta, jonka lisäksi ainakin Finnair ja Norra ovat lomauttaneet lentäjiään.

Suomessa ammattilentäjiä kouluttavat mm. Suomen ilmailuopisto sekä kaupalliset toimijat kuten Aeropole, Patria Pilot Training ja Salpauslento. Ilmailuopiston seuraava haku on näillä näkymin siirtynyt ja toteutuu vasta vuonna 2022.


Lue myös: