EASA ja ECDC julkistivat toimintaohjeet turvalliseen lentomatkailuun koronaviruspandemian ajalle

A350_matkustamo_4Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA ja Euroopan tartuntatautikeskus ECDC julkistivat  toimet, joiden on määrä osaltaan varmistaa lentomatkustajien ja miehistöjen turvallisuus säännöllisen lentoliikenteen käynnistyessä uudelleen koronapandemian aikana. Ohjeistus on tehty koko matka ja sen eri vaiheet huomioiden.

EASA-ECDC-guidelinesKeskiviikkona 20. toukokuuta julkaistun ohjeistuksen on määrä antaa suuntaviivat lentokenttäoperaattoreille, lentoyhtiöille, kansallisille ilmailuviranomaisille sekä muille osapuolille matkustajaliikenteen vaiheittaiseen ja turvalliseen palauttamiseen. Toimien on määrä helpottaa alan toipumista pandemiasta.  Lisäksi ohjeistuksella pyritään vakuuttamaan matkustajat lentämisen turvallisuudesta.

Viranomaisohjeissa terveysturvallisuuden merkitys on ensiarvoisen tärkeää ja se huomioidaan kaikissa lentomatkan vaiheissa. Erilaisiin toimintaympäristöihin eli erilaisille lentoyhtiölle ja lentoasemille pyritään tarjoamaan oikeanlaisia toimintatapoja. Suositeltuja toimia uudelleenarvioidaan säännöllisesti ja päivitetään koronavirustietouden kasvaessa.

 "Matkustajien ja miehistöjen turvallisuus on aina ollut ensiarvoisen tärkeää ilmailualalla”, sanoi Euroopan liikennekomissaari Adina Valean.

EASA_matrix_1Kaikkiin matkan vaiheisiin sovellettavia perusohjeita ovat fyysisen 1,5 metrin etäisyyden pitäminen mahdollisuuksien mukaan, suu-nenäsuojan käyttö muiden matkustajien suojelemiseksi sekä tarkan käsihygienian ylläpitäminen. Ohjeistus kehottaa myös varmistamaan, että matkustajilla on tieto lentokoneen suodatetusta ja vaihtuvasta ilmasta, joka on puhtaampaa kuin useassa paikassa maassa.

Annetun ohjeistuksen taustalla on Euroopan komission  EASA:lle ja ECDC:lle antama tehtävä, jonka päämääränä on lentoliikenneyhteyksien turvallinen palauttaminen koronaviruspandemian alkamisen jälkeen.

EASA_HealtCard"Matkustajilla tulee olla luottamus siihen, että palaaminen takaisin taivaalle suljetussa tilassa olisi vain minimaalinen riski heidän terveydelleen. Luotimme EASA:n ja ECDC:n asiantuntijoihin määrittääksemme konkreettisia toimia EU-alueen lentoliikenteen turvalliseen käynnistämiseen", jatkoi liikennekomissaari Valean.

Ohjeistus ottaa kantaa mm. matkustajien ja lentomiehistöjen toimintaan, lämpötilan mittauksiin, Covid-19 -testaukseen, suu-nenäsuojan käyttöön, lähtöselvitykseen, koneeseen nousuun ja poistumiseen sekä matkustajien hallintaan lentokoneessa. Mukana on myös ohjeistus miten oireileva matkustaja tulee eristää lennolla.

Maskipakko_1Ohjeistuksen mukaan matkustajilla tulee olla mukanaan riittävä määrä suu-nenäsuojia ja ne tulee vaihtaa neljän tunnin välein ellei valmistajan ohjeistus määrää muuta. Maski on vaihdettava myös sen kastuessa. Suu-nenäsuojan käyttöä ei vaadita alle 6-vuotiailta. Toinen poikkeus  on lääketieteelliset syyt. Matkustajia tulee myös ohjeistaa suojien oikeanlaisesta hävittämisestä.

Mikäli matkustaja ei noudata vaadittavia turvallisuustoimia voidaan hänen kulkunsa lentoaseman terminaaliin ja sekä koneeseen nousu estää tai matkustaja voidaan jopa poistaa lentokoneesta. Näissä tapauksissa matkustaja poistetaan alueelta viranomaistoimin maan lainsäädännön mukaisesti.

EASA: COVID-19 Aviation Health Safety Protocol (PDF-tiedosto)

Lue myös: