Finnair hankkii uusiutuvaa lentopolttoainetta Yhdysvalloista osana oneworld-yhteishanketta

FIN_A350_mirrorFinnair on allekirjoittanut uusiutuvan polttoaineen (SAF, Sustainable Aviation Fuel) ostosopimuksen Coloradossa toimivan uusiutuvien polttoaineiden valmistajan Gevo Inc:n kanssa. Kyseinen sopimus on osa oneworld-allianssin suunnitelmaa ostaa jopa 760 miljoonaa litraa uusiutuvaa lentopolttoainetta vuodessa Gevolta.

Finnairin solmima sopimus sisältää 26,5 miljoonan litran vuosittaisen uusiutuvan lentopolttoaineen oston viideksi vuodeksi vuodesta 2027 alkaen. SAF-polttoainetta käytetään book and claim -periaatteella Finnairin lennoilla Los Angelesista.

Sopimuksen odotettu arvo on 192 miljoonaa dollaria viiden vuoden aikana, mukaan lukien siihen liittyvien ympäristöhyötyjen arvo ja omistajuus. Gevon uusiutuva polttoaine on valmistettu syötäväksi kelpaamattomista maissituotteista, jotka käsitellään etanoliksi, joka muunnetaan sitten uusiutuvaksi lentopolttoaineeksi.

”Finnairilla on kunnianhimoiset päästövähennystavoitteet: vuoden 2025 loppuun mennessä tavoitteenamme on puolittaa nettopäästöt vuodesta 2019 ja saavuttaa hiilineutraalius viimeistään vuoden 2045 loppuun mennessä. SAF:lla on tärkeä rooli näiden tavoitteiden saavuttamisessa”, sanoi Finnairin vastuullisuusjohtaja Eveliina Huurre.

Päästövähennysten saavuttamisen osalta keskeisessä roolissa ovat päästöjen vähentäminen lentokoneiden painoa vähentämällä, polttoainetehokkaiden lentomenetelmien kehittäminen, uusiutuvien polttoaineiden käyttö ja päästöhyvitykset, sekä asiakkaiden osallistaminen lentojen päästöjen vähentämiseen. Finnair tutkii aktiivisesti myös uusien teknologioiden käyttöönoton mahdollisuuksia.

"Gevon perusperiaatteena on sisällyttää kestävyys prosessimme jokaiseen vaiheeseen. Mutta se ei ole staattista vaan paranee jatkuvasti. kehitämme jatkuvasti järjestelmämme jokaista vaihetta vähentääksemme hiili-intensiteettiämme. Tämän odotetaan tekevän edistyneissä uusiutuvissa polttoaineissamme olevan uusiutuvan energian entistä tehokkaammaksi ja vähentämään siten asiakkaidemme hiilidioksidipäästöjä", sanoi  Gevon toimitusjohtaja Patrick R. Gruber.

Oneworld-allianssi teki yhteisoston SAF-polttoaineesta  myös marraskuussa 2021. Tuolloin allianssi tilasi reilut 1000 miljoonaa tonnia uusiutuvaa lentopolttoainetta Aemetisilta. Tämä aiemmin tilattu polttoaine on käytettävissä San Franciscossa vuodesta 2024 lähtien. Finnair oli mukana myös tässä tilauksessa yhteensä 66 miljoonalla litralla sekoitettua uusiutuvaa lentopolttoainetta, joka toimitettaan vuosina 2025–2032.

Suomessa Finnair tekee yhteistyötä Nesteen kanssa lisätäkseen SAF:n käyttöä ja vähentääkseen siten lentämisen hiilidioksidipäästöjä. Sopimus päästövähennyshankkeesta julkistettiin jo maaliskuussa 2020. Finnairin vuosittainen lentopolttoaineenkulutus Helsinki-Vantaalla oli ennen pandemiaa yli puoli miljoonaa tonnia. SAF-polttoaineen käytöllä päästöjä voidaan leikata jopa 80 prosentilla verrattuna fossiiliseen polttoaineeseen.

Lue myös: