Finnair jatkaa lentolippujen jakelun uudistamista entistä laajemmin kohti jatkuvan hinnoittelun mallia

Finnair_sharklet_closeup_1Finnair jatkaa lentolippujen jakelun modernisointia ja etenee kohti dynaamista myyntiä moderneissa jakelukanavissa. Suomalaisyhtiö aloittaa vuoden 2023 aikana asteittaisen siirtymisen entistä laajemmin kohti lentolippujen jatkuvan hinnoittelun mallia Finnairin omilla verkkosivuilla, mobiilisovelluksessa sekä NDC-teknologiaa hyödyntävissä matkatoimistoissa.

Muutokset ovat osa lentolippujen jakelun kokonaisvaltaista teknologiauudistusta, johon Finnair on panostanut jo vuosia. Finnair julkisti syyskuussa 2021 kunnianhimoisen tavoitteen saavuttaa täysin moderni, digitaalinen jakelu vuoden 2025 loppuun mennessä. Finnair on edelläkävijä ja on ollut aktiivinen jäsen kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATA:n NDC Leaderboardissa vuodesta 2016 lähtien. Se kehittää NDC-ratkaisuja. Finnairilla on IATA:n NDC@Scale-sertifikaatti.

”Uusi jakeluteknologia tekee lentotuotteiden myynnistä ja hallinnoinnista asiakaslähtöisempää, ja Finnair on vahvasti sitoutunut tähän muutokseen”, sanoi Finnairin maailmanlaajuisesta myynnistä ja jakelukanavista vastaava apulaisjohtaja Jenni Suomela.

 Finnairin siirtyminen nykyisestä 1980-luvulla kehitetystä ns. Edifact-mallista (Electronic Data Interchange For Administration, Commerce and Transport) entistä laajemmin kohti ns. jatkuvaan hinnoittelun NDC-mallia (New Distribution Capability) (continuous pricing) modernia jakeluteknologiaa hyödyntävissä kanavissaan näkyisi yhtiön mukaan asiakkaille kilpailukykyisempinä hintoina.

Jatkuvan hinnoittelun avulla hintapisteiden erot eivät ole niin suuria kuin perinteisessä Edifact-jakelussa, jossa hinnoittelu on sidottu 26 varausluokkaan. Edifact kehitettiin matkailualan business-to-business -tiedonvälitykseen.

Lyhyillä tietyillä merkeillä viestit saatiin mahdollisimman lyhyiksi. Järjestelmän käyttöönoton aikaan matkatoimistot tutkivat lentoyhtiöiden hintoja sitten varaustilanteita onko tietyn hintaisia matkoja vielä jäljellä. Sama viestinvaihto käytiin erikseen paluulippujen osalta. 1980-luvulla Edifact-järjestelmä siirsi maailman uuteen aikaan.

NDC-teknologia tarjoaa modermin algoritmien lisäksi mahdollisuuden myydä samassa myyntikanavassa tuotteeseen liittyviä lisäpalveluita myös itse lentomatkan ulkopuolella. Tällaisia voisivat olla lentokenttäkuljetukset, auton vuokraus sekä muuta kohteessa olevat matkapalvelut. Myös maksutapoja on mahdollista käyttää aiempaa laajemmin mukaanlukien suorasopimukset ja kryptovaluutat. NDC siis auttaa matkatoimistoja tarjoamaan räätälöityjä matkustuskokemuksia vapaa-ajan matkustajille ja liikematkustajille.

Finnair alkaa siirtyä vuoden 2023 aikana asteittain jatkuvaan hinnoitteluun Finnairin omissa suorissa myyntikanavissa Finnair.com ja Finnairin mobiilisovellus, sekä NDC-teknologiaa hyödyntävissä matkatoimistoissa.

”Kannustamme matkatoimistokumppaneitamme lähtemään mukaan muutokseen, jotta varmistamme, että yhteiset asiakkaamme saavat tästä tulevat hyödyt parhaalla mahdollisella tavalla. Muutos tehdään yhdessä ja olemme tukemassa kumppaneitamme tällä matkalla", jatkoi Suomela.

 Vuoden 2022 aikana Finnair otti käyttöön GDS Edifact-lisämaksun Euroopassa sekä monilla Aasian ja Lähi-idän markkinoilla, ja poisti Light-lipputuotteen Edifact-jakelusta.

Joulukuussa 2022 Finnair kertoi pitkäaikaisesta investoinnista nykyaikaista myyntiä tukevaan IT-järjestelmään, joka mahdollistaa monipuolisemman ja yksilöllisemmän palvelukokemuksen tuottamisen asiakkaalle.  Vuonna 2020 Finnair sopi NDC-yhteistyöstä TravelSkyn kanssa Kiinassa ja vuonna 2017 SkyScannerin ja Amadeuksen kanssa.

Nyt Finnair tukee siirtymää moderneihin jakelukanaviin myös poistamalla Suomen sisäiset lennot Edifact-jakelusta 1.5.2023 alkaen. Muutos koskee kaikkia Finnairin varauksia, jotka koostuvat yksinomaan kotimaan lennoista.

Tällaiset lennot ovat jatkossa varattavissa Finnairin omissa kanavissa sekä sellaisten matkatoimistojen kautta, jotka käyttävät NDC-teknologiaa millä tahansa hyväksytyistä tavoista: NDC Direct Connect, Finnair Agency Sales Tool FAST tai Finnairin sertifioidut NDC-teknologiaa käyttävät jakelijat (NDC-aggregaattorit). Muutos ei koske sellaisia varauksia, joissa on muitakin kuin kotimaan lentoja.  

Lue myös: