Finnair peruu Dubain lentojaan kevätkaudelta - syynä Iranin ilmatilan turvallisuustilanne

A321ER_10Finnair peruu osan helmikuun ja huhtikuun välisistä Dubain lennoistaan. Syynä on ilmailuviranomaisten suositus välttää Iranin ilmatilaa. Finnair noudattaa suositusta eikä käytä lennoillaan Iranin ilmatilaa. Kiertoreitti pidentää merkittävästi lentoaikaa ja aiheuttanee sen myötä myös koneenkäytöllisiä ongelmia.

Iranin ilmatorjunta pudotti 8. tammikuuta 2020 Ukraine International Airlinesin Boeing 737-800 -matkustajakoneen. Turmassa menehtyi 176 ihmistä. Iran tunnusti tehneensä kamalan virheen, kun se ampui Tehranista ilmaan noussutta konetta ilmatorjuntaohjuksilla vain hetki sen nousun jälkeen.

FR24_iran_15012020Yhdysvaltain ilmailuviranomainen asetti tapauksen seurauksena laajemman lentokiellon Iranin ja Irakin ylle. Amerikkalaisyhtiöitä koskevaa kieltoa noudattavat myös länsimaiset lentoyhtiöt.

Sen sijaan Lähi-idän yhtiöt ovat edelleen lentäneet Iranin ilmatilassa. Myös suomalaismatkustajia Helsingin ja Dubain välillä lennättävä Flydubai on lentänyt edelleen Iranin ylitse. Toinen Helsinki-Vantaalta lentoja alueelle operoiva Qatar Airways lentää myös edelleen Iranin ylitse reitillään Dohaan.

Koska Finnair ei suositusten mukaan käytä Iranin ilmatilaa niin se joutu kiertoreitille eteläisen Euroopan kautta. Uusi reitti kulkee todennäköisesti Välimerelle Kreikan ylitse ja sieltä joko Israelin ja Jordanian tai vaihtoehtoisesti Egyptin ylitse Saudi-Arabiaan ja edelleen Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin.

Finnair_A321_TOLentoaika on Finnairin mukaan noin kaksi tuntia tavallista pidempi, jonka lisäksi edessä on mahdollisesti tankkausvälilaskut. Finnair lentää Dubain reittiään pääsääntöisesti Airbus A321 -koneilla, mutta sen lisäksi reitillä lentää myös yhtiön suurempi Airbus A350-900 -kone. Tammikuussa 2020  Finnair lentää reittiä A350-900 -koneen sijasta A330-300 -koneilla.

 Finnair on Iranin tapahtumien seurauksena perunut  seuraavat  Helsinki-Dubai ja Dubai Helsinki -lennot 1.2.-29.3. väliseltä ajalta:

  • Helsinki-Dubai kello 20.40 (AY1969) (torstai, lauantai, sunnuntai), lennot kuitenkin lennetään hiihtoloma-aikana 15.-28.2. ja silloin on välilasku Hurghadassa
  • Dubai-Helsinki kello 06.05 (AY1970) (maanantai, perjantai, sunnuntai), lennot kuitenkin lennetään hiihtoloma-aikana 16.-29.2. ja silloin on välilasku Hurghadassa

Seuraavat Finnairin lennot on peruttu 29.3.-14.4.:

  • Helsinki-Dubai kello 20.40 (AY1969) (torstai, sunnuntai)
  • Dubai-Helsinki kello 06.05 (AY1970) (maanantai, perjantai)

Finnair on henkilökohtaisesti yhteydessä matkustajiin tekstiviestillä ja/tai sähköpostilla mikäli heidän lentoihinsa tulee muutoksia. Yhtiö pyytääkin asiakkaitaan varmistamaan, että heillä on ajantasaiset yhteystiedot Finnairin Varaukseni-sivulla tai mobiilisovelluksessa.

Finnair pyrkii etsimään matkustajilleen vaihtoehtoisen Finnair-lennon määränpäähän mahdollisimman pian. Koska vaihtoehtoisia lentoja on rajoitetusti saatavilla, uudelleenreititys voi viedä aikaa. Uudelleenreititys näkyy matkustajille Finnairin verkkopalvelun varaukseni-sivulla.

Matkustajat voivat vaihtoehtoisesti siirtää matkan ajankohtaa kuluitta -1/+7 päivää alkuperäisestä matkapäivästä tai hakea hyvitystä käyttämättä jääneesta lentolipusta.

Päivittynyt 17.1.2020 kello 12.00: Lisätty tieto Finnairin Dubain-reitillä käytettävästä A330-koneesta.

Lue myös: