Finnairin yt:t päätökseen - lomautukset jatkuvat kevääseen 2021 saakka

korona_laajarungot_1Finnair on saanut perjantaina 5.6. päätöksen yhtiön toiset yhteistoimintaneuvottelut ja niiden tuloksena henkilöstöä lomautetaan jopa kevääseen 2021, kertoo YLE uutiset. Finnair arvioi lentävänsä loppuvuodesta 2020 noin 70 prosenttia normaalista liikenneohjelmastaan.

Finnair raportoi perjantaina 5. kesäkuuta matkustajamääriensä olevan kasvussa, mutta kokonaismäärä on edelleen lähes 98 prosenttia normaaliaikaa pienempi. Yhtiön kotikentän Helsinki-Vantaan liikenne on lähtenyt hienoiseen kasvuun, kun päivittäiset operaatiomäärät ovat nousseet jo noin sataan. Normaaliaikana lentoonlähtöjä ja laskeutumisia on Helsinki-Vantaalla vuorokaudessa noin 570.

EFHK_2020_1Toukokuussa Finnair käynnisti uudet yhteistoimintaneuvottelut, sillä lentoliikenteen kysyntä on edelleen pientä. Finnair arvioi jo tuolloin lentävänsä heinäkuussa vain noin 30 prosenttia lennoista normaaliin liikenneohjelmaan nähden ja vuoden lopullakin lentojen määrä olisi vasta noin 70 prosenttia normaalimäärästä.

Finnair arvioi tuolloin, että tarve henkilöstöresurssien sopeuttamiselle jatkuu ainakin koko vuoden 2020. Nyt YLE kertoo, että Finnairin lomautustarve jatkuu IATA-talviaikataulukauden loppuun saakka eli maaliskuun 2021 lopulle.

Finnair_A350_LWCLomautukset koskevat laajasti koko Finnairin henkilöstöä. Lentoja on vähän ja suuren osan niistä operoi Finnairin osaomistusyhtiö Norra. Finnairin oman lentävän henkilökunnan lennot ovat vähissä.

Ilonpilkahdus on Finnairin nopeus siirtyä tilapäisesti laajemmin lentorahtimarkkinoille. Yksin toukokuussa yhtiö lensi 263 rahtilentoa ja käytössä oli jo 12 A350-900- sekä kaksi A330-300 -laajarunkokonetta.

Rahtilennot tuovat töitä erityisesti lentäjille, mutta työmäärä vaihtelee luonnollisesti eri konetyypeissä. Matkustamohenkilökunnalle työtä on tarjolla merkittävästi vähemmän.

Laajemmin Finnair käynnistää lento-operaatioitaan heinäkuun alusta lähtien, kun yhtiö lisää asteittain lentoja kotimaahan, Eurooppaan sekä kaukokohteisiin.

Finnair_A350_TOOsalla rahtilennoista Finnair on kuitenkin kertonut käyttävänsä myös matkustamohenkilökuntaa. Tällaisia lentoja ovat A330-rahtilennot, joilla kuljetaan rahtia myös matkustamoissa.

Finnairin matkustamohenkilökuntaa edustava SLSY raportoi, että vain noin 800 sen jäsentä olisi töissä keväällä 2021, kun 1500 olisi lomautettuna. SLSY onkin vedonnut Finnairin ulkoisen työvoiman käytön lopettamiseksi.

YLE uutisten mukaan Finnair tekee tarkempia suunnitelmia ja päätöksiä lomautuksista lähiviikkojen aikana. Yksittäistä henkilöä ei Finnairin YLE:lle antaman lausunnon mukaan ole lomautettu vuoden 2021 maaliskuun loppuun asti. Lomautustarve vaihtelee työtehtävien mukaan. Mikäli lentoliikenteen kysyntä elpyy nopeammin tullee se vähentämään myös lomautustarpeita.

Kaikkiaan yhteistoimintamenettelyn piirissä oli 6100 Finnairin Suomessa työskentelevää työntekijää.

YLE: Finnairin yt:t päätökseen: lomautukset jatkuvat ensi kevääseen asti

Lue myös: