Puolustusministeriön HX-hankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen kertoo tuoreessa blogissaan arviointityön edenneen hyvin. Sen osalta käynnissä on edelleen kandidaattien tarjoaman huoltovarmuuden, kustannusten ja teollisen yhteistyön hankkeiden arviointi.
Ne arvioidaan hyväksytty/hylätty-periaatteella, jotka läpäisemällä valmistaja etenee ns. lopulliseen suorituskykyvertailuun. Sen perusteella Puolustusvoimat esittää valtioneuvostolle oman näkemyksensä uudesta suorituskyvystä. "Aikanaan myös sotilaallisen suorituskyvyn osa-alueen arvioinnit saavat samanlaisen käsittelyn", toteaa Puranen.
"Nykyisten kyvykkyyksien ja tarjousten sisällön osalta tarkistus on vielä verrattain helppoa, joskin työlästä sekin, mutta tulevaisuuden kyvykkyyksien arviointiin liittyy epävarmuuksia jokaisen tarjoajan osalta", avaa Puranen haasteista blogissaan. Kaikki raportit tuodaan lopulta mukaan kokoavaan ryhmäpäätöksentekoon, jonka perusteella muodostetaan HX-hankkeen lopullinen evaluointiraportti ja valmistellaan HX-hankintaesitys. Arvioinnin kokonaisuutta, erityisesti päätöksentekoa, seuraa ja tarkkailee myös ulkoinen ja sisäinen laadunvarmistus.
Viimeisimpään ratkenneeseen eurooppalaiseen hävittäjähankkeeseen eli Sveitsin Air2030-hankkeeseen Puranen viittaa blogissaan toteaamalla, että jokainen hävittäjähanke on kuitenkin erilainen ja toteutetaan kunkin valtion kansallisista tarpeista lähtien. Tämän seurauksena hankkeiden suora vertailu ja sen pohjalta tehdyt johtopäätökset eivät Purasen mukaan ole relevantteja. Suomen HX-hankkeessa uudeksi suorituskyvyksi ovat ehdolla BAE Systemsin edustama Eurofighter Typhoon, Boeingin F/A-18 Super Hornet ja EA-18G Growler, Dassault Aviation Rafale, Lockheed Martin F-35A Lightning II sekä Saab 39 E Gripen ja GlobalEye-monitoimivalvontakone.
"Lopullinen päätös on valtioneuvoston tekemä myös ajankohdan osalta", teroittaa Puranen. MH Ohjelmajohtajan blogi: Lentonäytöksen pyörteissä
|
|||