Jo 10 ilmailualan yritystä sitoutunut EU:n uusiin lentomatkailun Covid-19 -turvallisuusohjeisiin

EASA_matrix_1Euroopan lentoturvallisuusvirasto käynnisti toukokuun lopulla ohjelman, jossa seurataan EASA:n ja Euroopan tartuntatautikeskuksen ECDC:n 20. toukokuuta julkaisemia Covid-19 -viruspandemian aikaiseen lentomatkailuun kodistuvia toimintaohjeita. Jo kymmenen ilmailualan yritystä on mukana joukossa, mutta toistaiseksi suomalaistoimijoita ei ole listattuna.

 EASA kutsui Euroopan lentoyhtiöt ja lentokenttätoimijat sekä kansalliset viranomaiset mukaan, jotta EU:n laajuiset lentomatkailun toimintaohjeet tulisivat käyttöön ja niistä saataisin kokemuksiin perustuvaa palautetta. Näiden perusteella ohjeistuksiin ja  käytäntöihin olisi mahdollista tehdä muutoksia.

Julkaistuilla toimintaohjeilla pyritään takaamaan lentoliikenteen turvallinen käynnistyminen sekä operatiivisesti, että yleisen terveyden kannalta. Lentokentät, lentoyhtiöt ja ilma-alukset ovat kuitenkin erilaisia ja suositukset tarjoavatkin osittain myös joustavuutta. Tavoitteena on kuitenkin varmistaa yhdenmukaisuus lentomatkailun käynnistyessä Euroopassa uudelleen.

EASA-ECDC-guidelinesToistaiseksi kymmenen ilmailualan yhtiötä eri puolilta Eurooppaa on sitoutunut EU-komission pyynnöstä EASA:n ja ECDC:n määrittelemiin toimintaohjeisiin. Osallistujamäärän odotetaan kasvavan nopeasti. Vielä toistaiseksi EASA:n listassa ei ole mukana suomalaistoimijoita.

"Olen iloinen voidessani toivottaa nämä toimintaohjeiden ensimmäiset noudattajat tervetulleiksi", sanoi EASA:n pääjohtaja Patrick Ky.

"Nämä lentoyhtiöt ja lentokentät näyttävät tietä suositeltujen toimenpiteiden soveltamisessa ja jakavat kokemuksensa kanssamme. Tämä auttaa meitä saavuttamaan lopullisen tavoitteen, yhdenmukaistetun, terveydelle turvallisen matkustamisen Euroopassa ja muuallakin", jatkoi Ky.

Ensimmäisenä ryhmänä mukaan on ilmoittautunut seitsemän lentokenttäyhtiötä, joilla on lentoasemia mm. Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Kreikassa ja Espanjassa. Lentoyhtiöitä on tässä vaiheessa mukana kolme.

Nyt yritysten haasteena on selvittää miten toimintaohjeet laitetaan täytäntöön niiden tarjoamien palveluiden yhteydessä parhaanlopputuloksen saavuttamiseksi. Ensisijaisina ohjeina suosituksissa on noudattaa fyysistä etäisyyttä eli pitää turvaväliä mahdollisuuksien mukaan, käyttää lääketieteellistä kasvonaamaria koko matkan ajan sekä harjoittaa tarkkaa ja säännöllistä käsihygieniaa.

Myös matkustajien odotetaan ottavan henkilökohtaista vastuuta. Esimerksi jos matkustajilla on Covid-19 -virukseen viittaavia oireita kuten kuumetta, yskää, hajuaistin menetystä tai hengenahdistusta tulee pysyä poissa lentoasemilta.

Lentokenttäoperaattorit
-AENA
- Athens International Airport S.A.
- Brussels Airport Company
- Fraport AG
- S.E.A. Aeroporti di Milano
- Aéroport Nice Côte d'Azur
- Paris CDG Airport

Lentoyhtiöt:
- Aegean Airlines S.A.
- easyJet Plc
- Wizz Air Holdings Plc

 Lue myös uutisemme uusista EU:n laajuisista toimintaohjeista: