Ruska 21 -harjoituskokonaisuudessa ovat mukana kaikki ilmaoperaation osatekijät, jonka yhteydessä reserviläiset, kantahenkilökunta ja varusmiehet harjoittelevat poikkeusolojen tehtäviään käytännössä.
"Ruskassa koulutetaan erityisesti Karjalan ja Satakunnan lennostojen reserviläisiä, sillä viime vuoden harjoituksessa painopiste oli Lapin lennoston ja Ilmasotakoulun reserviläisten kouluttamisessa. Järjestämisvastuun kierrättämisellä ylläpidetään valmiutta ja kehitetään osaamista tasapuolisesti kaikissa Ilmavoimien joukko-osastoissa", jatkaa eversti Herranen. Kaikkiaan Ruska 21 -harjoitukseen osallistuu noin 50 lentokonetta ja yhteensä noin 3 300 henkilöä, joista 1 500 on reserviläisiä.
"Ruotsalaisten lento-osastojen osallistuminen Ruska 21 -harjoitukseen on suunnitelmallinen osa Suomen ja Ruotsin ilmavoimien tiivistä yhteistyötä", avaa Herranen vuodesta 2016 lähtien jatkunutta laajaa yhteistyötä Ruotsin ilmavoimien kanssa.
"Harjoitukseen osallistuvat joukot jakautuvat ilmapuolustustehtäviä harjoittelevaan ja harjoitusvastustajaa kuvaavaan osapuoleen. Kuvitteellisten osapuolten välinen kriisi kehittyy harjoituksen aikana reaaliaikaisesti", avaa eversti Herranen Ruska 21 -harjoituksen kulkua. "Harjoitusjoukkojen valmiutta nostetaan skenaarion vaatimusten mukaisesti, ja keskiviikosta lauantaihin 6.‒9.10. lentotoimintaa on kaikkina vuorokaudenaikoina. Operaatiovolyymi kasvaa viikon edetessä" sanoo eversti Herranen. Ilmapuolustustehtäviä harjoittelevan joukon päätukikohdat ovat Pirkkala ja Rissala. Harjoitusvastustajaa kuvaava joukko lentää Rovaniemeltä, Oulusta ja Ruotsin Luulajasta.
"Kattava lentokenttäverkosto mahdollistaa osaltaan hävittäjäkaluston hajauttamisen nopeasti ja joustavasti eri puolille Suomea", täsmentää eversti Herranen. Ruska 21 -harjoituksen lentotoiminta alkaa 4.10. kello 12 ja päättyy 9.10. kello 15 mennessä. Maanantaina ja tiistaina 4.‒5.10. lentotoiminta päättyy iltaisin kello 22. Keskiviikosta lauantaihin 6.‒9.10. lentotoimintaa on kaikkina vuorokaudenaikoina. Lue myös:
|
|||