Kuusi F/A-18 Hornetia ja Utin erikoisjoukkoja Trident Juncture 15 -harjoitukseen

Hornet_amraam_6_net_ilmavoimatPuolustusvoimat osallistuu kansainväliseen Trident Juncture 15 -harjoitukseen Etelä-Euroopassa loka-marraskuussa 2015. Kyseessä on NATO:n johtama kriisinhallintaharjoitus. Suomesta mukana on F/A-18-hävittäjäosasto sekä erikoisjoukkoja, yhteensä noin 160 henkilöä.

Trident Juncture 15 on NATO:n tärkein harjoituskokonaisuus vuonna 2015. Se on myös suurin sitten vuoden 2002. Harjoitukseen osallistuu yhteensä 36 000 sotilasta.

tridentjuncture_natoHarjoituksessa on mukana joukkoja kaikkiaan 30:stä NATO:n jäsen- että PfP-rauhankumppanuusmaasta (Partnership for Peace). Isäntinä toimivat Espanja, Portugali ja Italia.

Trident Juncture 2015 koostuu esikuntavaiheesta (Command Post Exercise) 3.- 16. lokakuuta ja taisteluharjoitusvaiheesta (LIVEX) 19. lokakuuta - 6. marraskuuta. Kaikkiaan siihen osallistuu yli 140 hävittäjää.

Mukana on Eurofighter Typhoon, PANAVIA Tornado, Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon, McDonnell Douglas F-18 Hornet, Aero L-159 Albatross, Dassault Mirage 2000 ja Saab JAS 39 Gripen -hävittäjiä.

Harjoitukseen osallistuu myös Bell Boeing MV-22 Osprey -tiltrotor-koneita sekä Lockheed Martin C-130 Hercules, Transall C-160 ja Casa C-295 -kuljetuskoneita.

e3a_net_natoLisäksi Trident Juncturessa on mukana ilmatankkauskoneita, AWACS-tutkakoneita ja lukuisia erilaisia helikoptereita. Kaikkiaan ilma-aluksia on yhteensä yli 200.

Koneet toimivat Portugalin Bejasta ja Monte Realista sekä Espanjan Zaragozasta, Albacetestä ja Palma de Mallorcalta. Italian tukikohdat ovat Trapani, Pisa ja Decimomannu.

Suomi mukana kuudella Hornetilla

Suomi osallistuu harjoituksen molempiin vaiheisiin PfP-kumppanina. Skenaariona on vaativa kriisinhallintaoperaatio. Harjoituksen pääteemana on joukkojen monikansallisen yhteistoimintakyvyn kehittäminen. 

Tavoitteena on kehittää isojen lento-osastojen toiminnan suunnittelua ja toimintaa sekä joukkojen erikoisoperaatiokykyä.

Trident Junctureen kuuluu operaatioita useiden eri ilmavoimien koneiden yhteismuodostelmilla. Samaten luvassa on ilmataisteluharjoituksia erilaisten konetyyppien välillä (Dissimiliar Air Combat Training)

Suomi osallistuu harjoituksen taisteluharjoitusvaiheeseen kuudella McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -hävittäjällä. Ilmavoimien vahvuus harjoituksessa on noin 80 henkilöä.

Utti_avoimet_15_5Mukana Trident Juncture -harjoituksessa on myös suomalaisia maa- ja merivoimien erikoisjoukkoja. Ne tulevat Utin Jääkärirykmentistä ja merivoimien Rannikkoprikaatista. Tämän osaston vahvuus on noin 60-70 henkeä. Omia helikoptereita ei ole mukana.

Suomalaiset harjoitusjoukot toimivat pääasiassa Portugalissa. Lisäksi Suomi asettaa esikuntaupseereita Espanjassa, Saksassa, Kanadassa ja Norjassa toimiviin harjoitusesikuntiin. Suomalaisjoukkoon kuuluu vain palkattua henkilökuntaa.

Suomen kansallisena tavoitteena Trident Juncturessa on kehittää kansallista kriisinhallintakykyä ja harjoitukseen osallistuvan henkilöstön ammattitaitoa. Opittua voidaan hyödyntää toiminnassa kotimaassa.

Harjoitus on puolustusministerin hyväksymän Puolustusvoimien kansainvälisen harjoitustoiminnan vuosisuunnitelman mukainen. T.T.

Trident Juncture 15 -nettisivut (englanniksi)

Lue aiempia Lentoposti.fi -juttuja Ilmavoimien kansainvälisistä harjoituksista: