Lennonjohtajaa esittävä radiohäirikkö sotkee lentoliikennettä Australiassa

ATC_towerAustralian lennonvarmistuspalveluja tarjoava Airservices Australia ja maan viestintäministeriö ACMA sekä liittovaltion poliisi varoittavat luvattomista radiolähetyksistä Australian Melbournen Tullamarinen ja Avalonin lentokenttien lennonjohtotaajuuksilla. Lennonjohdon ja lentoliikenteen välistä radiopuhelinliikennettä on häiritty jo 15 kertaa.

Useiden viikkojen ajan jatkunut luvaton lennonjohtolähetysten häirintä sai toimijat julkaisemaan asiasta varoituksen sekä pyytämään yleisön apua lentoturvallisuutta vaarantavan toimijan kiinni saamiseksi. Viranomaiset kuitenkin painottavat, että matkustajien turvallisuus on edelleen kunnossa.

Toistaiseksi radiopuhelinliikennettä häirinnyt toimija on aiheuttanut kaupalliselle lentoliikententeelle ainakin ylösvetoja sekä ylimääräistä selvitystyötä. Häirintä on kohdistunut erityisesti lentokenttiä lähestyviin koneisiin niiden loppulähestymisen aikana.

Lennonjohdon radiojakson häirintä on kiellettyä ja rangaistavaa. Häirinnän toteuttaminen on valitettavan helppoa. Vastaavia tapauksia varten lennonjohdoissa on olemassa tietyt toimintamenetelmät.

Australian viranomaiset tutkivat asiaa ja ne ovat informoineet kaikkia toimijoita häiriköstä. Lennovarmistuspalveluntarjoaja Airservices Australia toimii asian osalta läheisessä yhteistyössä liittovaltion poliisin kanssa.

Australian lainsäädännön mukaan lennonjohdon radioliikennettä häiriköivä voisi saada jopa 20 vuoden vankeustuomion.

Vastaava toiminta on rangaistavaa myös Suomen rikoslain mukaan. Radioviestintää estävä tai häiritsevä voidaan tuomita tietoliikenteen häirinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.