Poliisi nappasi Australiassa lennonjohdon radiotaajuuksia häiriköineen miehen

rautoihin_AFPAustralian liittovaltion poliisi AFP on pidättänyt Victorian osavaltion Melbournen Rockbankissä asuneen 19-vuotiaan miehen. Tämä oli esiintynyt lennonjohtajana Melbournen Tullamarinen ja Avalonin lennonjohtojen radiotaajuuksilla. Miestä uhkaa jopa 20 vuoden vankeustuomio.

Liittovaltion poliisin mukaan 19-vuotiasta epäillään vakavista rikoksista liittyen luvattomasta puuttumisesta lennonjohdon toimintaan ja lentoturvallisuuden vaarantamisesta.

Poliisi pääsi miehen jäljille Australiassa lennonvarmistuspalveluita tarjoavan Airservices Australian, maan viestintäministeriö ACMA:n (Australian Communications and Media Authority) sekä Victorian poliisin tekemällä yhteistyöllä. Mukana tutkinnassa olivat myös lentoyhtiöt Qantas ja Virgin Australia.

Häirikkö lähetti omalta maa-asemaltaan kaikkiaan 16 erillistä lähetettä lennonjohdon radiotaajuuksille 5. syyskuuta - 3. marraskuuta välisenä aikana. Ne aiheuttivat lennonjohdolle ja lentäjille ylimääräistä työtä. Kaupalliset lennot joutuivat keskeyttämään lähestymisiä ylimääräisten radiolähetysten seurauksena.

Kiinniotettu työskenteli aiemmin Virgin Australian palveluksessa mutta sai potkut syyskuussa.

"Teimme tarvittavat toimenpiteet varmistaaksemme ilmailun turvallisuuden ja osoittaaksemme, että matkustajat ovat turvassa", kommentoi AFP:n rikostutkintaa johtava apulaiskomisario Crish Sheehan.

Hänet pidätettiin 21. marraskuuta 2016. Nyt 19-vuotiasta syytetään Australian ilmailulain mukaisesta neljästä lentokoneen turvallisuuden vaarantamisesta sekä radioliikennelain mukaisesta turvallisuuden vaarantamisesta.

Radioliikennnehäirikköä uhkaa jopa 20 vuoden vankeustuomio.

Vastaava toiminta on rangaistavaa myös Suomen rikoslain mukaan. Radioviestintää estävä tai häiritsevä voidaan tuomita tietoliikenteen häirinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Australian liittovaltion poliisin julkaisema video häirikön pidätyksestä

Lue myös: