Lentoyhtiöiden musta lista päivittyi - EU:n kieltolistalla kaikkiaan 310 lentoyhtiötä

BlacklabeledEuroopan komissio on 11. joulukuuta päivittänyt luetteloa lentoyhtiöistä, jotka on asetettu toimintakieltoon tai joiden toimintaa rajoitetaan EU:ssa. Luettelo tunnetaan "EU:n mustana listana". Sitä on nyt päivitetty 24 kertaa. Tuoreimmalle listalle päätyivät kaikki Libyan lentoyhtiöt. Mikään yhtiö ei tällä kertaa vapautunut rajoituksista

EU:n mustalla listalla on nyt 21 maan kaikki rekisteröidyt lentoyhtiöt eli yhteensä 308 lentoyhtiötä, joilla on täydellinen lentokielto EU:ssa.

"Libyan viimeaikaisten tapahtumien seurauksena siviili-ilmailuviranomainen ei ole enää kyennyt hoitamaan kansainvälisiä velvoitteitaan Libyan ilmailusektorin turvallisuuden osalta. Prioriteettini ilmailussa on ehdottomasti matkustajien turvallisuus. Olemme valmiita auttamaan Libyan ilmailuviranomaisia asiassa heti, kun tilanne maassa sen sallii", kommentoi Euroopan liikennekomissaari Violeta Bulc tuoreimman mustan listan julkaisua.

"Minua ilahduttaa se edistyminen jota monen maan lentoyhtiöt ovat saaneet aikaan. Erityistä edistymistä on tapahtunut Filippiineillä, Sudanissa, Mosambikissa ja Sambiassa. Toivottavasti tehty työ johtaa tulevaisuudessa positiivisten päätösten tekemiseen", päättää Bulc.

Nämä maat ovat Afghanistan, Angola, Benin, Kongon demokraattinen tasavalta, Kongon tasavalta, Djibouti, Päiväntasaajan Guinea, Eritrea, Gabon (lukuun ottamatta kolmea lentoyhtiötä, joiden toiminnalle on asetettu tiukat rajoitukset ja ehdot), Indonesia (lukuun ottamatta viittä lentoyhtiötä), Kazakstan (lukuun ottamatta yhtä lentoyhtiötä, jonka toiminnalle on asetettu tiukat rajoitukset ja ehdot), Kirgisia, Liberia, Libya,  Mosambik, Nepal, Filippiinit (lukuun ottamatta kahta lentoyhtiötä), Sambia, São Tomé ja Príncipe, Sierra Leone ja Sudan.

Lisäksi mustalla listalla on kaksi yksittäistä lentoyhtiötä: Surinamista tuleva Blue Wing Airlines ja Ghanasta kotoisi oleva Meridian Airways. Kaiken kaikkiaan lentokiellossa on siis 310 lentoyhtiötä.

Näiden lisäksi EU:n listalla on kymmenen lentoyhtiötä joiden operointia EU-alueela on rajoitettu. Toimintarajoitettujen yhtiöiden listalla ovat Air Astana Kazakstanista, Afrijet, Gabon Airlines ja SN2AG Gabonista, Air Korya Pohjois-Koreasta, Airlift International Ghanasta, Air Service Comoros Komoreilta, Iran Air Iranista, TAAG Angolan Airlines Angolasta ja Air Madagascar Madacasgarilta.

Komission tekemä päätös perustuu yksimielisyyteen EU:n lentoturvallisuuskomiteassa, joka kokoontui 25-26. marraskuuta. Komitea koostuu lentoturvallisuuden asiantuntijoista, jotka tulevat kaikista 28:sta EU:n jäsenvaltiosta. Mukana on lisäksi edustajat Norjasta, Islannista, Sveitsistä ja Euroopan lentoturvallisuusvirastosto EASA:sta. Komission päätöstä tukivat myös Euroopan parlamentti ja ministerineuvosto.

Europan unionin alue on maailman kolmanneksi suurin ilmailumarkkina. Vuosittain yli 800 miljonaa matkustajaa kulkee EU:n 450 lentokentän ja 150 lentoyhtiön kuljettamana ympäri maailmaa. Koko ilmailuala tukee Euroopassa suoraan ja välillisesti 5,1 miljoonaa työpaikkaa tuottaen päivittäin miljardia euroa BKT:ta.