Lockheed Martin ja KAI tarjoavat T-50A-konetta USAF:n T-38 Talonien korvaajaksi

T50A_inflightLockheed Martin kertoi 11. helmikuuta tarjoavansa Yhdysvaltain ilmavoimille T-50A-suihkuharjoituskonetta ns. T-X -hankkeessa. Sen tavoitteena on korvata ikääntyvät Northrop T-38 Talon -koneet. T-50A perustuu yhteistyökumppani Korea Aerospace Industriesin Golden Eagle -koneeseen.

KAI T-50 Golden Eagle on jo käytössä Etelä-Korean ilmavoimissa. Valmistajat pitävätkin ehdokastaan matalan riskin vaihtoehtona USAF:n tarpeeseen viidennen sukupolven hävittäjäohjaajien kouluttamiseen (Advanced Pilot Training, APT).

T50A_revealÄäntä nopeampaan lentoon kykenevä KAI T-50 teki ensilentonsa 2002. Se on ensimmäinen Etelä-Koreassa suunniteltu ylisoonisiin nopeuksiin yltävä kone.

T-50A perustuu koneen tuotannossa olevaan FA-50-hävittäjäversioon. Siksi koneen katsotaan soveltuvan hyvin F-22 Raptor ja F-35A Lightning II -hävittäjien tulevien ohjaajien koulutukseen.

Lockheed Martin kertoo, että T-50A-koneen tullessa valituksi ne rakennettaisiin Yhdysvalloissa Etelä-Carolinan Greenvillessa. Tarjoukseen kuuluu myös Ground Based Training System (GBTS) -järjestelmä maassa tapahtuvaan koulutukseen.

T50A_head_on"T-50A on valmis tuotantoon. Se on ainoa ehdokas, joka täyttää APT-vaatimukset ja pystyy tarjoamaan ne aikataulussa", väittää Lockheed Martinin "Skunk Worksin" johtaja Rob Weiss.

T-50A-demokone esiteltiin joulukuussa 2015. Sen ohjaamossa on useiden mittarinäyttöjen sijasta nykytyyliin vain yksi suuri näyttö.

Kone on myös saanut ilmatankkauskyvyn. Puomin aukko on sijoitettu Golden Eaglea suurempaan laajennettuun selkäevään (kuvassa yllä).

T38_wikimedia_usairforce_defenceimageryNykyään käytössä olevat ääntä nopeammat Northrop T-38 Talon -suihkuharjoituskoneet (vasemmalla) ovat keskimäärin jo 43,5 vuoden ikäisiä. Talonin ensilento tapahtui 1959, niitä rakennettiin 1 158 kappaletta ja tuotanto jatkui aina vuoteen 1972.

T-X -hankkeessa on mukana myös Alenia Aermacchi T-100 ITS (M-346 Master). Northrop Grumman sekä Boeingin ja Saabin yhteenliittymä suunnittelevat kokonaan uusia koneita, joista ei ole vielä tarkempaa tietoa (lue lisää linkistä alla). T.T.

Lue myös: