Lomalentoja koskeva kiista ratkesi - Pro ja Palta hyväksyivät sovintoehdotuksen

TUI_tailTiistaina 28. helmikuuta hyväksytty sovintoehdotus toi ratkaisun toiseen Airprota koskevista lentoliikenteen riidoista. Ratkaisu parantaa matkustamohenkilökunnan palkkaehtoja ja muita työsuhteen ehtoja.  Lomalennot eivät ole enää uhattuna mutta Ilmailualan Unioni IAU:n työtaistelu-uhat ovat edelleen voimassa.

Ammattiliitto Pro ja Palvelualojen työnantajat PALTA ilmoittivat sovintoehdotuksen takarajalla 28. helmikuuta kello 12.00, että ne hyväksyvät valtakunnansovittelija Minna Helteen antaman sovintoehdotuksen.

Hyväksytty sovintoehdotus ratkaisee työriidan, joka koski Airpro Oy:ssä noudatettavia matkustamohenkilökunnan työehtoja. Samalla Pron ilmoittamat, ajankohtia 5.3. – 6.3.2017 ja 12. – 13.3.2017 koskeneet työnseisausuhat peruuntuvat.

Valtakunnansovittelija Minna Helle on tyytyväinen, että sovinto syntyi ennen työtaistelu-uhkien toteutumista. Työnseisaukset olisivat uhanneet tulevien viikonloppujen lomalentoja.

   "Syntynyt ratkaisu on tasapainoinen ja kohtuullinen kokonaisuus. Se vastaa Airpron matkustamohenkilökunnan palkka- ja työaika-asioihin liittyviin huoliin. Samalla se on kuitenkin linjassa yleisen työmarkkinakäytännön ja kilpailukykysopimuksen kanssa. Pelivaraa haettiin erilaisilla tekstimuutoksilla", kertoo Helle.

Sovintoratkaisulla parannetaan henkilökunnan palkkaehtoja ja muita työsuhteen ehtoja.

"Olemme tyytyväisiä kokonaisratkaisuun, joka sisältää sopimuskauden aikana jatkuvan neuvotteluprosessin matkustamohenkilökunnan työehtojen edelleen kehittämiseksi," toteaa palvelusektorin johtaja Else-Mai Kirvesniemi Ammattiliitto Prosta.

Lisäaika tuotti tulosta

Helle arvioi, että työ- ja elinkeinoministeriön päätös siirtää työtaistelu-uhkien alkamista kahdella viikolla eteenpäin oli ratkaisevaa sovun löytymisen kannalta. Helle kiittää myös Pron ja Paltan neuvottelijoita aktiivisesta otteesta sovittelussa.

"Saatu lisäaika tarvittiin ja se tuotti tulosta. Välttämätöntä oli lisäksi osapuolten tahto ja kyky etsiä sopua. Suomessa on pakkosovittelu, mutta ei pakkosovintoa. Sovittelija ei pysty ratkaisemaan riitoja ilman osapuolten omaa aktiivisuutta, vaikka aikaa olisi kuinka paljon", sanoo Helle.

"Uskon, että sopimus antaa osapuolille hyvät eväät jatkaa työehtojen kehittämistä jatkossa rauhanomaisesti ja hyvässä yhteistyössä. Se on aina riitelyä parempi ja tuottoisampi tapa", jatkaa Helle.


IAU:n työriita edelleen ratkaisematta


Lentoliikennettä koskevat lakonuhat eivät ole vielä kokonaan ohitse. Airpro Oy:tä koskeva Ilmailualan Unioni IAU:n ja Palvelualojen työnantajat Paltan välinen työriita on edelleen ratkaisematta. Ensimmäinen IAU:n ilmoittamista työnseisauksista toteutuu tämän viikon perjantaina. Riidan sovittelua jatketaan valtakunnansovittelijan toimistolla keskiviikkona 1. maaliskuuta kello 14.15.

    Nopean ratkaisun saaminen IAU:n ja Paltan väliseen työriitaan näyttää ikävä kyllä tällä hetkellä epätodennäköiseltä. Osapuolten kannat ovat hyvin kaukana toisistaan, eikä lähentymistä ole yrityksistä huolimatta tapahtunut, Minna Helle kertoo.

IAU:n työnseisausilmoitukset koskevat Airpro Oy:n hoitamia turvatarkastusta, matkustajapalveluja ja Travel serviceä sekä aula- ja ramp-toimintoja.

IAU:n työnseisausten ajankohdat:

    perjantaina 3.3.2017 klo 14.00 – 19.00

        turvatarkastus klo 14 – 18

        matkustajapalvelut ja travel service klo 15 – 18

        aula- ja ramp-palvelut klo 16 – 19

        vain Helsinki-Vantaan lentoasema

    maanantai 6.3.2017 klo 03.00 – 09.00

    perjantai 10.3.2017 klo 15.00 – 19.00

    tiistai 14.3.2017 klo 03.00 – 09.00

Lue myös: