Norran ATR 72 ja kunnossapidon työkoneet olivat törmätä Helsinki-Vantaalla - OTKES tutkii tapausta

KUN_otsikkokuva_latu_auki_Miikka_HultHelsinki-Vantaan lentoasemalla tapahtui 23. tammikuuta 2018 vaaratilanne, jossa Finnairin lennolla ollut Norran ATR 72 -potkuriturbiinikone oli törmätä kunnossapidon lumenpoistokalustoon. ATR-nousi ilmaan ennen työkoneiden kohtaamista.

Onnettomuustutkintakeskus on aloittanut alustavan tutkinnan tiistaiaamuna kello 9.33 paikallista aikaa sattuneesta vaaratilanteesta.

Norran kahdella potkuriturbiinilla varustettu ATR 72 -kone oli lähdössä Finnairin lennolle Riikaan. Siinä oli 60 matkustajaa.

Lentoaseman kunnossapidon kaksi ajoneuvoa ja yksi höylä oli tekemässä lumenpoistoa kiitotieltä 22L/04R. Samanaikaisesti lennonjohto antoi Norran ATR 72 -potkuriturbiinikoneella lähtöluvan kiitotieltä 22L. Todennäköisesti ATR on tehnyt lentoonlähdön kiitotien osapituudelta rullaustie ZD:n tai Y:n kohdalta.

OTKES_Nurmi_1"Lumenpoistokalusto oli tässä vaiheessa sattumalta vielä rullaustiellä ja matkustajakone ehti nousta ilmaan ennen työkoneiden kohtaamista", kertoi OTKESin johtaja Veli-Pekka Nurmi Lentoposti.fi:lle tapahtumista.

OTKES on käynnistänyt alustavan tutkinnan vakavasta vaaratilanteesta. Tutkinnan kohteena on erityisesti lennonjohdon tallenteet.

"Tässä vaiheessa vaikuttaa siltä, että työkoneet ja lentäjät ovat toimineet niille annettujen ohjeistuksien ja selvitysten mukaan", jatkoi Nurmi.