Patria Pilot Trainingiin muutosneuvottelut - vaihtoehtoina lakkautus tai ulkopuolinen jatkaja

PAT_poletitPatria käynnistää 3. kesäkuuta 2024 muutosneuvotelut Patrian Pilot Trainingissa ja esillä on toiminnan mahdollinen lakkauttaminen vuoden 2025 aikana. Siviililentokoulusta koskevalle liiketoiminnalle etsitään kuitenkin myös ulkopuolista jatkajaa.

Muutosneuvottelut käynnistetään tuotannollisista ja taloudellisista syistä, koska toiminta ei ole ollut pitkäaikaisesti kannattavalla tasolla. 

"Patrialla riittää kysyntää puolustusalalla, mutta joka puolella tilauskanta ei ole tasaista. Siviililentokoulutus ei ole strategisesti Patrian ydinliiketoimintaa, jonka lisäksi näiden toimintojen kulurakenne on korkea ja liiketoiminnallisesti jo pitkäaikainen haaste", kertoi Patrian viestintäjohtaja Sirje Ahvenlampi-Hyvönen Lentoposti.fi:lle.

PIR_PAT_A320sim_1Patrian Pilot Training tarjoaa  siviiliammattilentäjäkoulutusta Tampereen Pirkkalassa, Vantaalla sekä Espanjan Córdobassa.

Viime vuosina Patria on kouluttanut lentäjiä erityisesti suoraan lentoyhtiöiden palvelukseen MPL-koulutusratkaisulla. Ensimmäiset ns. Multi Crew Pilot Licence -lupakirjan saaneet lentäjät valmistuivat vuonna 2018. 

Patria on kouluttanut lentäjiä Suomessa Finnairin ja Nordic Regional Airlinesin palvelukseen. Muita asiakkaita ovat olleet Kazakstanin ilmailuakatemia, jonka kanssa yhteistyössä koulutettiin kazakstanilaisia Air Astanan ja FlyArystanin palvelukseen.

Merkittävä avaus MPL-lentokoulutuksessa oli Patrian sopimus Qatar Airwaysin kanssa, jonka osalta ensimäinen lentäjäkurssi käynnistyi vuonna 2022. Nyt käynnissä olevat yhdeksän lentäjäkurssia järjestetään loppuun ja viimeiset Qatar Airwaysin tilaamat lentäjäkurssit päättyvät vuoden 2025 aikana.

Vuonna 2019 Patria julkisti MPL-koulutussopimuksen myös Turkish Airlinesin kanssa. Tämän osalta Patria ei avaa asian nykytilannetta.

Patria ei kommentoi tässä vaiheessa myöskään mahdollista ostajaa tai tehneensä tunnusteluja suuntaan tai toiseen. Suomen kotimarkkina lentäjäkouluksesta on kuitenkin liian pieni ja kansainväliset asiakkuudet ovat hyvin todennäköisesti välttämättömiä toiminnan kannattavuuden varmistamiseksi. Suomessa siviililentäjien pääkouluttajana toimii Suomen Ilmailuopisto Porissa. Sen pääomistaja on Suomen valtio 98 prosentin osuudella ja loput kaksi prosenttia omistaa Porin kaupunki.

Patria Pilot Trainingia koskevien muutosneuvottelujen vaikutuksen piirissä on 36 henkilöä, jotka työskentelevät Suomessa Patria Pilot Training Oy:ssä. Mukana on siis mm. lennonopettajia sekä teoriakouluttajia. Valtaosa muutosneuvottelun piirissä olevista työntekijöistä työskentelee suomalaisen lainsäädännön alaisuudessa Suomessa tai Espanjassa.

PIR_PAT_koulukoneita_hallissaEspanjan Córdobassa on kuusi henkilöä Espanjan lainsäädännön alaisuudessa. Heidän osaltaan harkittavana olevan suunnitelman mahdolliset vaikutukset arvioidaan ja ratkaistaan erikseen huomioiden Espanjan lainsäädännön edellyttämät asiaankuuluvat menettelytavat.

Neuvottelujen kohteena eivät ole Patria Aviation Oy:n Pirkkalan lentokonehuollossa toimivat henkilöt. Suunnitelmalla ei myöskään toteutuessaan olisi vaikutusta sotilaslentokoulutukseen. MH

Lue myös: