Koulutuskeskuksen vihkiäistilaisuuden avauspuheenvuoron piti Tredun ammatillisen koulutuksen johtaja Helena Koskinen. Juhlapuheen piti lentäjänäkin tunnettu pääministeri Juha Sipilä.
Sipilän saapumisen pilviseen Pirkkalaan itse lentäen esti edellisen päivän sääennuste ja käytössä oleva Piper Arrow -kalusto.
”Ilmailualan toiminnan keskittyminen vahvistaa Tampere-Pirkkalan lentoaseman kilpailukykyä. Lentoliikenteen määrä kasvaa ja ilmailualan työpaikkojen määrän ennustetaan kasvavan. Lentäjien koulutustarpeeseen tulee varautua Suomessakin. Standardisoinnin ansiosta on mahdollisuus myös koulutusvientiin”, analysoi Sipilä mahdollisuuksia.
”Paikallisen kehityksen näkökulmasta uusi koulutuskeskus on merkittävä myös Tampere-Pirkkalan lentoaseman kehittämisen näkökulmasta. Koulutuskeskus vahvistaa kokonaisuutta ja vetää puoleensa uusia toimijoita. Tampereeen seutu on optimaalinen paikka vapaan ilmatilan kannalta. Ammatillisesti paras oppimisympäristö myös vaikeissa talvisissa olosuhteissa”, totesi Sipilä
Tilaisuuden virallisessa osuudessa omat tervehdyksensä esittivät myös Tampereen kaupungin pormestari Lauri Lyly, Pirkkalan kunnan pormestari Marko Jarva sekä Patrian liiketoimintajohtaja Martti Wallin. ”Patrian tarina lentokoulutuksessa alkoi 15 vuotta sitten, kun joukko patrialaisia oli tutustumassa yksityiseen lentokouluun Malmilla. Silloisesta visiosta oltiin vuotta myöhemmin osakkaana Pilot Factoryssa, josta vuotta myöhemmin tuli Patria Pilot Training”, alusti Patria Aviation -liiketoiminnan johtaja Martti Wallin.
”Teimme suuret panostukset investoimalla tulevaisuuteen. Hankimme kolme simulaattoria ja viisi uutta lentokonetta sekä investoimme valtavan kiinteistön rakentamiseen yhdessä Tredun kanssa. Vaadittiin valtavaa uskoa, sillä päätöshetkellä ei vielä ollut tilauskirjat täynnä, jotta noin 150 opiskelijan kapasiteetilla pyörivä lentokoulu olisi saatu täytettyä” ”Toiminta on mitoitettu kotimaisten Finnairin ja Norran sekä ulkolaisten asiakkaiden tarpeisiin. Suomalaisen lentokoulutuksen taso tunnustetaan kansainvälisesti”, päätti Wallin.
Vihkiäistilaisuuden juonsi Pertti Salovaara ja väliaikojen lauluesityksistä vastasi Finnairin matkustamohenkilökunnasta koostuva Finnair Singers.
Pääasiakkaina ovat tällä hetkellä Finnair ja Finnairin osaomistusyhtiö Nordic Regional Airlines eli Norra.
Laivastossa jatkavat myös yhdeksän Tecnam P2002 JF -koulukonetta sekä olemassaolevat DA42-koneet. Virheliikkeiden oikaisukoulutuksiin käytössä on Extra 300 -taitolentokone. Koulukoneissa on ns. lasiohjaamot, jotka valmistelevat oppilaita jo ensilennosta lähtien liikennekonemaisen ohjaamon käyttöön. Koulutuskeskuksen suojissa ovat myös uusi Airbus A320 FNPT II MCC (Flight Navigation and Procedures Trainer, Multi Crew Coordination) -koulutuslaite. Lentoposti.fi koelensi lennonharjoittelulaitteen Helsinki-Malmilla tammikuussa 2017 (lue artikkeli tämän uutisen lopusta). Käytössä on myös kaksi uutta DA42-VI konetyypin FNPT II -simulaattoria.
Koulutusalasuuntauksien tavoitteena on varmistaa ilma-aluksen sekä sen osien ja järjestelmien toiminta. Avioniikka-asentaja erikoistuu ilma-alusten sähkö-, elektroniikka-, yhteydenpito-, navigointi- ja viihdytysjärjestelmien testaus-, huolto-, korjaus- ja muutostyötehtäviin.
Tuntiopetuksena koulutetaan jo nyt turva- ja läpivalaisulaitteistojen käyttöä. Tredun oppilailla on uudessa oppimisympäristössä käytössä merkittävä määrä erilaisia lentokoneita ja niiden järjestelmiä. Uuden hallin suojissa on Ilmavoimien käytöstä poistamia koneita.
Lue myös: Artikkeli: Patrian uusi Airbus A320 -lennonharjoittelulaite otettiin käyttöön – Lentoposti kävi koelennolla
|
|||