Patrian ja Tredun Pirkkalan ilmailualan koulutuskeskus vihittiin käyttöön

PIR_PAT_avaus_yleis_1Patrian ja Tredun tarpeisiin rakennettu Pirkkalan lentoasemalla sijaitseva ilmailualan koulutuskeskus vihittiin käyttöön 6. lokakuuta. Juhlapuheen kutsuvierasjoukolle piti pääministeri Juha Sipilä. Koulutuskeskus tiivistää ilmailualan toimijoiden yhteistyötä ja vuosittain Pirkkalassa koulutetaan jopa 300 opiskelijaa lentoyhtiöiden ja huolto-organisaatioiden tarpeisiin.

 Koulutuskeskuksen vihkiäistilaisuuden avauspuheenvuoron piti Tredun ammatillisen koulutuksen johtaja Helena Koskinen. Juhlapuheen piti lentäjänäkin tunnettu pääministeri Juha Sipilä.

PIR_PAT_keskus_1”Kaikki mikä sektorilla tapahtuu kiinnostaa. Olen itsekin opiskelija ja parhaillaan viimeistelemässä miehistöyhteistyökurssia. Lisäksi olen aloittanut myös liikennelentäjän teoriaopinnot. Työmaa vaan tahtoo jonkin verran hidastaa opintoja”, avasi pääministeri Juha Sipilä juhlapuheen.

Sipilän saapumisen pilviseen Pirkkalaan itse lentäen esti edellisen päivän sääennuste ja käytössä oleva Piper Arrow -kalusto.

PIR_PAT_Sipila_1 ”Pirkanmaalla on määrätietoisesti kehitetty ilmailualan klusteria niin siviili- ja sotilasilmailun puolella. Nyt tämä koulutuskeskus avaa erinomaiset mahdollisuudet uudelle yhteistyölle eri toimijoiden välillä. Olen erityisen iloinen, että Finavia ja Patria ovat keskeisesti mukana tässä hankkeessa”, jatkoi Sipilä.

”Ilmailualan toiminnan keskittyminen vahvistaa Tampere-Pirkkalan lentoaseman kilpailukykyä. Lentoliikenteen määrä kasvaa ja ilmailualan työpaikkojen määrän ennustetaan kasvavan. Lentäjien koulutustarpeeseen tulee varautua Suomessakin. Standardisoinnin ansiosta on mahdollisuus myös koulutusvientiin”, analysoi Sipilä mahdollisuuksia.

PIR_PAT_laatta”Tampereen seudun ammattiopisto Tredun lentokoneasennuksen siirtyminen uusiin tiloihin, opiskelijat voivat tehdä työssäoppimista ja saada hyvää käytännön harjoitusta. Tredussa annetaan ainoana Suomessa B2-lupakirjaan tähtäävää avioniikka-asentajankoulutusta. Lisäksi muuntokoulutuksia ja tulevaisuudessa myös lentoaseman huoltajan ja turvallisuusalan koulutusta”, kertasi Sipilä koulutusmahdollisuuksista.

”Paikallisen kehityksen näkökulmasta uusi koulutuskeskus on merkittävä myös Tampere-Pirkkalan lentoaseman kehittämisen näkökulmasta. Koulutuskeskus vahvistaa kokonaisuutta ja vetää puoleensa uusia toimijoita. Tampereeen seutu on optimaalinen paikka vapaan ilmatilan kannalta. Ammatillisesti paras oppimisympäristö myös vaikeissa talvisissa olosuhteissa”, totesi Sipilä

PIR_PAT_nauha_1Juhlapuheen jälkeen koulutuskeskuksen käyttöön vihkivät nauhan leikkauksella pääministeri Juha Sipilä, Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalo ja Tampereen pormestari Lauri Lyly.

Tilaisuuden virallisessa osuudessa omat tervehdyksensä esittivät myös Tampereen kaupungin pormestari Lauri Lyly, Pirkkalan kunnan pormestari Marko Jarva sekä Patrian liiketoimintajohtaja Martti Wallin.

”Patrian tarina lentokoulutuksessa alkoi 15 vuotta sitten, kun joukko patrialaisia oli tutustumassa yksityiseen lentokouluun Malmilla. Silloisesta visiosta oltiin vuotta myöhemmin osakkaana Pilot Factoryssa, josta vuotta myöhemmin tuli Patria Pilot Training”, alusti Patria Aviation -liiketoiminnan johtaja Martti Wallin.

PIR_PAT_Wallin”Visiomme olivat erinomaisia mutta ensimmäinen vuosikymmen ei ollut helppoa. Suurimpia haasteita oli kuitenkin Malmin lentokentästä luopuminen ja edessä oli raskas päätös lentokoulun uudelleen sijoittamiseksi. Tampere-Pirkkalasta löytyi paikka, jonne meidät toivotettiin tervetulleeksi”, jatkoi Wallin.

”Teimme suuret panostukset investoimalla tulevaisuuteen. Hankimme kolme simulaattoria ja viisi uutta lentokonetta sekä investoimme valtavan kiinteistön rakentamiseen yhdessä Tredun kanssa. Vaadittiin valtavaa uskoa, sillä päätöshetkellä ei vielä ollut tilauskirjat täynnä, jotta noin 150 opiskelijan kapasiteetilla pyörivä lentokoulu olisi saatu täytettyä”

”Toiminta on mitoitettu kotimaisten Finnairin ja Norran sekä ulkolaisten asiakkaiden tarpeisiin. Suomalaisen lentokoulutuksen taso tunnustetaan kansainvälisesti”, päätti Wallin.

PIR_PAR_FinnairsingersTilaisuuden noin sadan kutsuvieraan joukossa olivat mm. Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen, Tampere-Pirkkalan lentoaseman päällikkö Mari Nurminen, useiden kotimaisten lentokoulutusorganisaatioiden ja yhtiöiden edustajia, Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan edustajia sekä Ilmavoimien ja Puolustusvoimien upseereita. Paikalla oli luonnollisesti myös koulun henkilökuntaa, opiskelijoita ja muita ilmailun ystäviä.

Vihkiäistilaisuuden juonsi Pertti Salovaara ja väliaikojen lauluesityksistä vastasi Finnairin matkustamohenkilökunnasta koostuva Finnair Singers.

PIR_PAT_apron3_1Patria siirsi lentokoulunsa Malmilta Pirkkalaan väliaikaisiin tiloihin alkuvuodesta 2017. Uuden koulutuskeskuksen modernit tilat otettiin käyttöön 2. toukokuuta 2017. Pirkkalasta valmistuu vuosittain 30-50 uutta lentäjää lentoyhtiöiden tarpeisiin. Tällä hetkellä Patrialla on Pirkkalassa noin sata oppilasta ja määrä kasvaa loppuvuoden aikana.

Pääasiakkaina ovat tällä hetkellä Finnair ja Finnairin osaomistusyhtiö Nordic Regional Airlines eli Norra.

PIR_PAT_DA42_ohjaamoPatria on panostanut koulutuskeskuksen lisäksi myös lentokaluston uusintaan. Pirkkalassa esiteltiinkin modernia koulukonelaivastoa. Se vahvistui kuluvan vuoden aikana neljällä Diamond DA40NG ja yhdellä kaksimoottorisella DA42-VI-koulukoneella.

Laivastossa jatkavat myös yhdeksän Tecnam P2002 JF -koulukonetta sekä olemassaolevat DA42-koneet. Virheliikkeiden oikaisukoulutuksiin käytössä on Extra 300 -taitolentokone. Koulukoneissa on ns. lasiohjaamot, jotka valmistelevat oppilaita jo ensilennosta lähtien liikennekonemaisen ohjaamon käyttöön.

Koulutuskeskuksen suojissa ovat myös uusi Airbus A320 FNPT II MCC (Flight Navigation and Procedures Trainer, Multi Crew Coordination) -koulutuslaite. Lentoposti.fi koelensi lennonharjoittelulaitteen Helsinki-Malmilla tammikuussa 2017 (lue artikkeli tämän uutisen lopusta). Käytössä on myös kaksi uutta DA42-VI konetyypin FNPT II -simulaattoria.

PIR_PAT_treduoppilaat_parvellaKoulutuskeskuksen toiseen päähän muutti niin ikään toukokuussa Tredu, joka kouluttaa Pirkkalan toimipisteessä lentokoneasennuksen perustutkintoa avioniikka- tai lentokoneasentajalinjoilla.

Koulutusalasuuntauksien tavoitteena on varmistaa ilma-aluksen sekä sen osien ja järjestelmien toiminta. Avioniikka-asentaja erikoistuu ilma-alusten sähkö-, elektroniikka-, yhteydenpito-, navigointi- ja viihdytysjärjestelmien testaus-, huolto-, korjaus- ja muutostyötehtäviin.

PIR_PAT_turvalaiteLentokoneasentaja puolestaan erikoistuu lentokoneiden mekaanisten komponenttien ja järjestelmien asennus-, huolto- ja korjaustyötehtäviin. Tarjolla on myös nelivuotinen linja, joka sisältää yo-tutkinnon ja lentokoneasennuksen perustutkinnon.

Tuntiopetuksena koulutetaan jo nyt turva- ja läpivalaisulaitteistojen käyttöä.

Tredun oppilailla on uudessa oppimisympäristössä käytössä merkittävä määrä erilaisia lentokoneita ja niiden järjestelmiä. Uuden hallin suojissa on Ilmavoimien käytöstä poistamia koneita.

PIR_PAT_treduhalliNiistä viimeisin koulutuskäyttöön saatu kone on BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskone. Sen ohella asentajat pääsevät harjoittelemaan Piper Chieftainin, Saab Drakenin, Valmet L-90 TP Redigon, Falcon FA20 -liikesuihkukoneen, Cessna C150-koulukoneen ja Enstrom 280 helikopterin kanssa.MH

 

 

PIR_PAT_A320sim_1PIR_PAT_DA42_simu_1PIR_PAT_DA42_simu_2PIR_PAT_koulukoneita_hallissa

Lue myös:

Artikkeli: Patrian uusi Airbus A320 -lennonharjoittelulaite otettiin käyttöön – Lentoposti kävi koelennolla