Patrialle merkittävä sensorijärjestelmätilaus Euroopasta - valikoimassa laajasti passiivisensoreita

Patria_ARISEPatria on tehnyt sopimuksen ARIS-E elektronisen tuen (ESM, electronic support measures) järjestelmän toimittamisesta nimeämättömälle eurooppalaiselle asiakkaalle. Sopimuksen myötä Patrian kansainvälistä huippua edustava tiedustelun ja valvonnan tuotetarjonta laajenee kattamaan myös taktisen tilannekuvan tuottamisen. Patrialla on tarjolla laaja valikoima ns. passiivisia sensoreita, jotka tarjoavat työkalut koko spektrin kattavalle tiedustelulle ja valvonnalle.

Patrian elektronisen tuen järjestelmä ARIS-E havaitsee, paikantaa ja tunnistaa radiolähettimet tulematta itse havaituksi. ARIS-E sisältää kaikki tarvittavat toiminnallisuudet tutkasignaalien sieppaamisesta tilannekuvan visualisointiin. ARIS-E -järjestelmä voidaan asentaa erilaisille alustoille kuten ajoneuvoon, laivaan tai lentokoneeseen.

Päätehtävä on luoda tilannekuvaa operaatioalueen aktiivisten tunnistettujen ja tunnistamattomien lähettimien perusteella. Informaatio siirretään operaattoreille ja muiden tarvittavien johtamisjärjestelmien käyttöön.

”Olemme ylpeitä saadessamme toimittaa asiakkaillemme huippuluokan elektronisen tuen ja signaalitiedustelun suorituskykyä. Patrian ARIS-E- ja ARIS-järjestelmien kehitys pohjautuu Patrian pitkäaikaiseen kokemukseen tutkasignaalien käsittelyn ja signaalitiedustelujärjestelmien kehittämisessä työllistäen merkittävän määrän maan parhaita osaajia Suomessa”, toteaa Patrian Systems-liiketoiminnan johtaja Jonas Geust.

Järjestelmä tarjoaa käyttäjälleen havaintojen perusteella muodostetun 4D-tilannekuvan elektromagneettisella taistelukentällä, josta ilmenee aktiivinen toiminta alueella. Lisäksi järjestelmä mahdollistaa vastaanotettujen signaalien tarkemman analysoinnin, kuten myös aikaulottuvuuden visualisaation.

 Järjestelmässä hyödynnetään Patrian elektroniseen tiedusteluun (ELINT, electronic intelligence) kehittämän ARIS-järjestelmän parhaita ratkaisuja sekä uusimpia vastaanotin- ja signaalinkäsittelyteknologioita, joiden avulla varmistetaan, että kehittyneimmilläkään uhkilla ei ole mahdollisuutta piiloutua häirityssäkään signaaliympäristössä. ARIS-E toimii laajalla taajuusalueella, joka on 2-18 GHZ. ARIS puolestaan toimii taajuusalueilla 270 MHz - 18 GHz,  20 MHz - 6 GHz sekä 18 - 40 GHz.

Patrian mukaan ARIS-E-järjestelmä antaa etumatkaa elektronisen sodankäynnin taistelukentällä, jossa koko radiotaajuisen spektrin alueella tapahtuvasta toiminnasta pyritään saamaan tietoja.

Patria_MUSCLEdellämainittujen passiivisten sensoreiden lisäksi Patrian portfoliassa on myös MUSCL-radiotaajuussensori (MultiStatic Coherent Location) eli liikuteltava ja kestävä passiivitutka.

Ratkaisu tarjoaa kestävän, vaikeasti havaittavan ja helposti käyttöön otettavan ilmavalvontajärjestelmän. Sitä voidaan käyttää sekä itsenäisenä  sekä useasta MUSCL-asemasta koostuvana verkkona. Järjestelmän avulla voidaan seurata yli 100 kohdetta 360-asteen kattavuudella.

MUSCL-käyttää yleisradiolähetysten lähettimien lähetteitä ja voi havaita pienet kohteet sekä myös ns. häivekohteet sekä matalalla lentävät kohteet, jolloin sitä voidaan käyttää ennakkovaroituksen antamiseen. MUSCL-järjestelmä havaitsee häivekohteita paremmin kuin aktiivinen tutkajärjestelmä.

Järjestelmä ei tuota minkäänlaista signaalijälkeä, se on käytännössä näkymätön vihollisen signaalitiedustelulle ja tutkaan hakeutuville ohjuksille, ja lisäksi se on turvallinen käyttää myös kaupunkialueilla. MH

ARIS-E

 MUSCL