Presidentti Zelenskyi: F-16 -hävittäjät ovat saapuneet Ukrainaan - naapurimaiden ilmapuolustus mukaan

UKR_F16_AA_1Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julkisti F-16 -hävittäjät saapuneiksi Ukrainaan 4. elokuuta 2024, jolloin vietettiin maan ilmavoimien vuosipäivää. Juhlaseremonian ylilennossa nähtiin F-16, MiG-29 ja Su-27 -hävittäjät. Presidentti Zelenskyi pyytää naapurivaltioiden ilmapuolustusta mukaan torjumaan Ukrainaa kohti laukaistuja ohjuksia ja droneja.

UKR_VZ_2Presidentti Zelenskyin mukaan Ukrainan ilmavoimat on nyt uudessa kehitysvaiheessa ja on siirtymässä kohti uutta standardia, joka on länsimäinen sotilasilmailu.

"Olemme järjestäneet satoja tapaamisia ja neuvotteluja vahvistaaksemme ilmailullisia suorituskykyjämme, ilmapuolustustamme ja puolustusvoimiamme. Olemme usein saaneet vastaukseksi: mahdotonta. Nyt olemme tehneet sen mahdolliseksi ja saaneet F-16 -hävittäjät Ukrainaan", sanoi presidentti Zelenskyi.

UKF_F16_ilmassaOperatiivisen turvallisuuden takia ensimmäisten Ukrainaan toimitettavien hävittäjien ajankohdasta on oltu vaitonaisia. Tämä toimintatapa oli myös Ukrainan esittämä pyyntö. Amerikkalaismedioiden nimettömien lähteiden mukaan ensimmäiset hävittäjät olisi toimitettu  Ukrainaan jo jonkin aikaa sitten. Julkaistun kuvamateriaalin mukaan hävittäjiä olisi toimitettu myös Antonov An-124 -rahtikoneella.

Julkistuksen yhteydessä F-16 -hävittäjissä nähtiin Sidewinder- ja AMRAAM-ilmataisteluohjuksia sekä omasuojajärjestelmiä. Ensivaiheen aseistuksesta ei kerrottu erikseen.

Ukraina odottaa F-16 -hävittäjämäärän kasvavan ja koulutusta jatketaan niin lentäjien kuin tukiorganisaation osalta. Presidentti Zelenskyin mukaan hävittäjäohjaajien määrä on yhä vähäinen. Ensimmäiset valmistuivat Yhdysvalloissa annetusta koulutuksesta toukokuussa 2024.

Presidentti Zelenskyi nosti esiin myös tarpeen naapurivaltioiden suorituskykyjen tuomisesta Ukrainan avuksi ilmapuolustuksen osalta. Zelenskyin mukaan tulisi varmistaa, että naapurivaltiot ampuisivat alas venäjän ohjukset, jotka suuntauvat niiden rajoja kohti.

UKR_VZ_1"Me todella tarviksemme tällaisen koalition. Naapurimailla on suuri vastuu auttaa meitä ampumaan ohjuksia alas. Uskon, että tämä asia olisi pitänyt käsitellä jo kauan sitten. "Nato-maiden tulisi keskustella Ukrainan kanssa mahdollisuudesta pienestä naapurimaiden koalitiosta, joka ampuisi alas vihollisen ohjuksia", sanoi presidentti Zelenskyi.

Presidentti Zelenskyi käski ukrainalaisia diplomaatteja järjestämään tapaamisen Pohjois-Atlantin liiton Nato-Ukraina -neuvoston kanssa asian ympärille.

Ukrainan ilmapuolustus vahvistuu myös Ruotsin lahjoittamilla S 100D Argus (Saab 340) -tutkavalvontakoneilla.

UKR_F16_1

UKR_F16_AA_2

Lue myös: