RAF Red Arrows esiintyy Tallinnanlahdella 23. kesäkuuta 2021 - osa voitonpäivän juhlallisuuksia

RAF_Riat_2Englannin kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n taitolentoryhmä Red Arrows esiintyy Tallinnan edustalla Viron juhannusaattona 23. kesäkuuta 2021. Virossa juhlistetaan tuolloin myös voitonpäivää ja paraati järjestetään Paidessa, jossa nähdään myös Red Arrowsin ylilento.

Red Arrows lentää Virossa Tallinnanlahdella keskiviikkona 23. kesäkuuta 2021 kello 16.05 paikallista aikaa. Luvassa on 25-minuuttinen esityslento. Tapahtuman järjestävät Viron ilmavoimat ja Ison-Britannian Viron suurlähetystö.

Virossa juhannusaatto on pyhäpäivä, kun samana päivänä juhlitaan voitonpäivää (võidupüha) vuoden 1919 Võnnun taistelun muistoksi. Viro löi tuolloin Saksan joukot ja tapahtuma johti pian Tarton rauhan solmimiseen.

RAF_Riat_1Virossa voitonpäivän viettoon kuuluu voitontuli (võidutuli), jolla Viron presidentti sytyttää maakuntien edustajien soihdut. Tuli kulkee edelleen maakuntiin ja voitontulen saapuessa maakuntiin sytytetään sillä kylän kokko. Näin käynnistyy varsinainen juhannuksen juhlinta perinteisin menoin.

Ennen lentonäytöstä Naton EFP-joukot (Enhanced Forward Presence) ja Viron armeijan joukot päättävät 7-päiväisen pyöräilymaratoonin Tallinnaan.

Red Arrows suorittaa 23. kesäkuuta aamusta myös ylilennon voironpäivän paraatin yli Paidessa. Paraatiin ottavat osaa Naton EFP-joukot. Erilaisia sotilasajoneuvoja on tuolloin esillä Paiden lisäksi myös Tallinnassa.

Red Arrows on esiintynyt Tallinnan edustalla ainakin vuosina 2014 ja 2013.