RAF:n Lockheed Martin F-35B -hävittäjät vierailevat Karjalan lennostossa kesäkuussa 2022

RAF_F35B_1Karjalan lennosto isännöi Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien eli RAF:n F-35B Lightning II -hävittäjien vierailua Rissalan tukikohdassa 28.‒30.6.2022. Lento-osaston vierailu on osa Ison-Britannian johtamaa Joint Expeditionary Force (JEF) -yhteistyötä, johon Suomi on osallistunut vuodesta 2017 lähtien.

"Karjalan lennoston isännöimän vierailun tavoitteena on vahvistaa Ilmavoimien ja Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien yhteistoimintakykyä sekä ilmavoimallista JEF-yhteistyötä. Vierailun yhteydessä harjoittelemme Hornet- ja F-35-hävittäjien yhteistoimintaa ilmassa ja saamme kokemusta F-35-hävittäjäkaluston tukeutumisesta Rissalan tukikohtaan", kertoo Karjalan lennoston esikuntapäällikkö everstiluutnantti Tomi Böhm. 

Suomeen saapuvaan britannialaiseen lento-osastoon kuuluu kaksi F-35B Lightning II -hävittäjää ja noin 60 henkilöä.

QueenElisabeth_F-35B_takeoffRissalaan tukeutuvat F-35-hävittäjät osallistuvat Ilmavoimien päivittäiseen harjoitus- ja koulutuslentotoimintaan yhdessä Karjalan lennoston Hornetien kanssa. Lentotoiminta suuntautuu Rissalan tukikohdan lähiharjoitusalueille 28.‒30.6.2022. 

Lockheed Martin F-35B Lightning II -häivehävittäjä kykenee lyhyeen lähtökiitoon ja pystysuoraan laskeutumiseen (STOVL, Short TakeOff / Vertical Landing). F-35-hävittäjästä on kolme versiota, joista tämä STOVL-kyvyn omaava F-35B on tarkoitettu Englannin ilma- ja merivoimien ohella etenkin Yhdysvaltain merijalkaväelle.

RAF_F35_Viron_2F-35B Lightning II -hävittäjien vierailu on osa kumppanimaiden kanssa tehtävää täydentävää koulutus- ja harjoitusyhteistyötä, josta puolustusministeri Antti Kaikkonen päätti 27.5.2022. Yhteistyön tavoitteena on vahvistaa Suomen puolustuskykyä ja osoittaa kumppanimaiden tukea Suomelle.

Rovaniemellä harjoitteli aiemmin osana täydentävää harjoitus- ja koulutusyhteistyötä RAF:n Eurofighter Typhoon -hävittäjiä ja heinäkuussa Yhdysvaltain maavoimien ilmailujoukot tukeutuvat Satakunnan lennoston tukikohtaan maavoimien harjoituksen yhteydessä.

JEF eli Joint Expeditionary Force on Ison-Britannian johtama kymmenen maan − Alankomaiden, Islannin, Ison-Britannian, Latvian, Liettuan, Norjan, Ruotsin, Suomen, Tanskan ja Viron – muodostama monenvälinen puolustusyhteistyön kehys, johon Suomi liittyi kesällä 2017 yhtä aikaa Ruotsin kanssa.

Yhteistyön päämääränä on kehittää osallistujamaiden sotilaallisia valmiuksia, ennaltaehkäistä erilaisia kriisejä sekä tarvittaessa toimia yhdessä kriisitilanteissa. JEF:n pääasiallinen toimintaympäristö on Pohjois-Eurooppa ja Itämeren alue. JEF:n yhteisillä harjoituksilla kehitetään yhteistoimintakykyä. MH

Lue myös: