Sisärajavalvonta palautetaan Suomen rajoille 28.12. alkaen - maahan saapuvilta vaaditaan koronatesti

MikkonenSuomi haluaa hillitä koronavirustaudin sekä omikronmuunnoksen leviämistä maahan. Sisärajavalvonta palautetaan 28. joulukuuta lähtien ja maahantulijoilta vaaditaan enintään 48 tuntia vanha negatiivinen koronavirustesti. Päätös on voimassa 16. tammikuuta 2022 saakka.

Suomi ottaa sisärajavalvonnan osalta käyttöön samat toimet kuin EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta Suomeen saapuvilla matkustajilla.

EU_rajat28. joulukuuta lähtien myös EU- ja Schengen-alueelta Suomeen tulevien terveysturvallisuutta koskevia vaatimuksia kiristetään. Uusi vaatimus eli koronarokotusten lisäksi vaadittava enintään 48 tuntia vanha negatiivinen koronatestivaatimus koskee vuonna 2005 tai aiemmin syntyneitä ja 1.1.2022 vuonna 2006 tai aiemmin syntyneitä.  Suomeen saapuvien testivaatimus ei koske Suomen kansalaisia eikä Suomessa vakituisesti asuvia.

koronarokote_IIaVaatimuksena on Covid-19 PCR-testi tai vaihtoehtoisesti antigeenitesti. Kyseessä olevan vaatimuksen täyttäminen on maahantulon edellytys.

Negatiivista testitulosta ei edellytetä Suomen kansalaisilta, Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta, eikä henkilöiltä, joiden maahantulon perusteena on välttämätön syy kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt.

Kaikkia matkustajia koskevat kuitenkin tartuntatautilain mukaiset vaatimukset todistusten esittämisestä ja Aluehallintoviranomaisten tekemät päätökset pakollisista terveystarkastuksista.

Valvontaa tehdään rajallisesti ja se keskitetään riskipaikkoihin kuten lentoasemille. Maarajoilla valvontaa tehdään muiden toimien ohella. Tavoitteena on mahdollistaa turvallinen matkustaminen Suomeen.

Toimilla turvataan hallituksen mukaan väestön terveyttä ja hyvinvointia. Myös rokoteohjelmaa vauhditetaan osaksi laajempaa väestösuojaa vakavia tautimuotoja vastaan.

Myös koronapassi kielletään väliaikaisesti osittain erityisesti suuren riskin tilaisuuksissa 20. tammikuuta 2022 saakka epidemian kovimman vaiheen hillitsemiseksi.

Lue myös: