Suomi suhtautuu vakavasti Venäjän harjoittamaan GPS-häirintään - lentoturvallisuus varmistetaan

GPS_jamming_2024_1Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat perjantaina 3. toukokuuta Venäjältä tulevista GPS-häiriöistä. Suomi jatkaa läheistä yhteydenpitoa asiasta Nato-liittolaisten ja EU-kumppaneiden kanssa. Suomi ottaa muuttuneen turvallisuustilanteen huomioon myös lentoliikenteessä.

Ulkoministeri Elina Valtonen kertoi perjantaina 3. toukokuuta 2024, että GPS-häiriöt tulevat Venäjältä. Häirintää on esiintynyt jo pitkään, mutta määrä ja laajuus on ollut kasvussa huhtikuusta lähtien. Esimerkiksi Viron lennonvarmistusyhtiö kertoi GPS-häirinnän lisääntyneen Virossa merkittävästi jo huhtikuun alussa.

GPS_Satellite_NASAfPerjantain 3. toukokuuta aikana myös TP-UTVA keskusteli GPS-häirinnästä sekä Puolustusvoimien osallistumisesta kansainväliseen harjoitustoimintaan.

Traficom puolestaan avasi GPS-häirintää suurelle yleisölle samaten perjantaina 3. toukokuuta. Suomeen ja Suomessa on siis yhä turvallista lentää (Lue uutisemme aiheesta: Traficom rauhoittelee lentomatkustajia - Suomessa on turvallista lentää GPS-häirinnästä huolimatta).

 Traficom vastaa lento- ja ilmailuturvallisuudesta ja sen tehtäviin kuuluu GPS-häiriöiden seuranta. Traficom kuuluu liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalaan ja ministeriö ohjaa sen työtä.

Ranne-Lulu_eduskunta"Otamme GPS-häiriöt vakavasti ja seuraamme niitä tarkasti. Teemme tiivistä yhteistyötä muun valtionhallinnon kanssa turvallisuuden takaamiseksi", sanoi liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

 GPS-häiriöt eivät ole uusi ilmiö ja niitä havaitaan tyypillisesti konfliktialueilla. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on kuluvan vuoden aikana saanut kasvavassa määrin ilmoituksia GPS-häiriöistä. 

"On tärkeää, että muuttunut turvallisuustilanne huomioidaan myös lentoliikenteessä ja sen suunnittelussa. Näin olemme toimineet ja huolehdimme omalta osaltamme kansallisesta turvallisuudesta liikenteen ja viestinnän saralla", jatkoi ministeri Ranne. MH

Lue myös: