THL suositti kaikkien lentomatkustajien testaamista - toimet käynnistyvät Helsinki-Vantaalla 8.1.

korona_HEL_2(päivittynyt klo 11.54) Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositti 7. tammikuuta tiedotustilaisuudessa rajatoimenpiteiden tehostamista. Käytännössä THL suositti kaikkien ulkomailta saapuvien lentomatkustajien Covid-19-testaamista. Toimet on määrä aloittaa Helsinki-Vantaalla perjantain 8. tammikuuta aikana.

 

THL-suositusTHL on tehostanut seurantaa Covid-19-viruskantojen osalta ja erityistarkkailulla ja tiukentuvilla maahantulosäännöksillä halutaan estää muunnosten leviäminen Suomeen.

Yksi näistä toimista on ollut matkustajalentojen keskeyttämisen jatkaminen Isosta-Britanniasta Suomeen 11. tammikuuta saakka. THL suosittaa myös 14 vuorokauden karanteenia kaikille Isosta-Britanniasta saapuneille.

THL suositti 7. tammikuuta myös kaikkien lentomatkustajien testaamista maahansaapumisen yhteydessä. Nyt näitä toimia ollaan ottamassa käyttöön Helsinki-Vantaalla perjantaista 8. tammikuuta lähtien.

Lentomatkustajaa ei kuitenkaan toistaiseksi voida pakottaa testiin. Testi on maksuton kaikille Suomeen saapuville tai Suomen kautta kulkeville matkustajille. Testeihin ei kuitenkaan ohjata kansainvälisiä vaihtomatkustajia eikä kotimaan lentojen matkustajia. Testausmahdollisuutta rajan ylittämisen jälkeen ei toistaiseksi ole tarjolla ns. landside-alueella, jossa matkustajia testattiin aiemmin.

Koronakoirat_jonoTestikapasiteettia lentomatkustajien Covid-19 -testaamiseen tarvitaan merkittävästi. Helsinki-Vantaalla oli joulukuun toiseksi viimeisellä viikolla vuorokaudessa 3430 matkustajaa. Viikossa testejä pitäisi tehdä siis noin 24 000 matkustajalle.

Alkuvaiheessa tuskin on mahdollista testata kaikkia päivittäisiä matkustajia vaan kapasiteetin kasvaessa myös testaamista laajennetaan.

Helsinki-Vantaan lentoaseman koronatestauspisteillä voi lentojen saapuessa olla ruuhkaa testaustarpeen kasvaessa moninkertaisesti.

Finavia kertoo uudistaneensa saapuvien matkustajien prosessit ja ohjauksen nopealla aikataululla. Nyt ne vastaavat uutta viranomaisohjeistusta. 

Finavia on lisännyt testauspisteitä terminaaliin sekä siirtänyt aiemmat tuloauloissa sijaitsevat pisteet porttialueelle.

Varautumisesta huolimatta Finavia kehottaa ulkomailta saapuvia matkustajia varautumaan testauspisteiden jonoutumiseen. Niiden resursseista ja palvelusta vastaavat yhteistyössä Vantaan kaupunki ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS. 

Testitulosta ei tarvitse jäädä odottamaan  Helsinki-Vantaan lentoasemalle, sillä testituloksesta ilmoitetaan matkustajalle jälkikäteen. 

Suomeen saapuvia lentomatkustajia maahansaapumisvaatimuksista opastaa uusi 7.1. käyttöön otettu Finentry.fi -verkkopalvelu.

Päivitys kello 09.21: korjattu matkustajalukuja.

Päivitys kello 11.54: Lisätty tieto Finavian toteuttamista toimista.

Lue myös: