Yhdysvaltain B-52H Stratofortress -pommikoneet mukana Baltops 20 -harjoituksessa Suomenlahdella

B52_typhoonKaksi Yhdysvaltain Ilmavoimien strategista B-52H Stratofortress -pommikonetta osallistui Itämeren alueella käynnissä olevaan NATO:n Baltops 20 -meritoimintaharjoitukseen (Baltic Operations). Myös Suomen ilmavoimat ja merivoimat osallistuvat 16.6.2020 päättyvään meritoimintaharjoitukseen.

Itämeren alueella 7.-16.6.2020 käynnissä olevan Baltops 20 -meritoimintaharjoituksen tavoitteisiin sisältyy kumppanuusmaiden välisen yhteistoimintakyvyn kehittäminen paitsi miinantorjunnassa ja merimiestaidossa myös meri- ja ilmakomponenttien välillä.

Suomesta harjoitukseen osallistuu kaksi Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjää sekä
merivoimien miinantorjunta-alus Purunpää osana NATO:n miinantorjunta-alusosastoa (Standing NATO Mine Countermeasures Group 1, SNMCMG1).

Harjoitukseen on 15. kesäkuuta osallistunut myös kaksi Yhdysvaltain strategista B-52H Stratofortress -pommikonetta USAF:n 5th Bomb Winginstä Pohjois-Dakotan Minotin lentotukikohdasta.

B52_mirageStrategisen pitkän matkan tehtävän aikana ne ovat toimineet Euroopan ja Baltian alueella osallistuen myös Baltops 20 -harjoitukseen. Tehtävän suorittamista ovat tukeneet RAF:n Mildenhallin tukikohtaan sijoitetun 100th Air Refueling Wingin KC-135 -ilmatankkauskoneet.

Kyseessä on järjestyksessään jo 49. Baltops-meritoimintaharjoitus Baltien alueella. Harjoitukseen osallistuu ilma- ja meritoimintakomponentteja 19 NATO- sekä yhteistyökumppanimaista. Harjoituksessa on mukana ilmapuolustustam sukellusveneen torjuntaa, miinantorjuntaa sekä merenkulun keskeyttämistä.

B52_lowapproahUSAF:n B-52 -pommikoneet lensivät harjoituksessa yhteistyössä Ison-Britannian Eurofighter Typhoonien ja Ranskan Mirage 2000 -hävittäjien kanssa, jotka osallistuvat parhaillaan Naton Baltian air policing -ilmavalvontaoperaatioon. Suomen Merivoimien Purunpäätä tai Ilmavoimien Horneteja ei ainakaan yhteiskuvissa nähdä.

Tehtävän aikana pommikoneet lensivät myös Virossa Tallinnan yli, Latviassa Riian yli sekä itäisellä Suomenlahdella noin Loviisan tasalla sijaitsevan Vaindloon saaren ylitse. Harjoituksessa suoritettiin B-52:lla myös matalalähestyminen Yhdysvaltain laivaston USS Mount Whitneyn ylitse.

B52_tallinnaYhdysvallat osoittaa Eurooppaan suuntautuvilla pommikonelaivuiden tehtävillä maailmanlaajuista vaikutuskykyään. Toukokuussa 2020 USAF:n B-1B Lancer -pommikoneet lensivät ympäri Eurooppaa yhdessa useiden valtioiden ilmavoimien kanssa. Kesäkuun 2020 alussa B-52H Stratofotress -pommikoneet harjoittelivat myös Norjan ilmavoimien F-16 ja F-35-hävittäjien kanssa arktisella alueella.  MH

Päivitys kello 21.45: Lisätty kuva B-52 -pommikoneesta Tallinnan yllä.

Lue myös: