HS: Ilmailijoiden häätöön Malmin lentoasemalta lykkäystä - uusi ehdollinen takaraja 14.3.2021

Malmi_terminaali_1Ilmailijoiden häätötoimet Malmin edelleen toimivalta ja vilkkaalta lentopaikalta ovat saaneet lykkäystä puolellatoista kuukaudella, kertoo Helsingin Sanomat. Uusi ehdollinen takaraja häädölle on 14. maaliskuuta 2021.

Helsingin Sanomien mukaan edellytyksellä häätöpäätöksen lykkäämiselle 14. maaliskuuta saakka on se, että lentokenttäoperaattori Malmin lentokenttäyhdistys ry suorittaa Helsingin kaupungille vuokran etukäteen koko häädön lykkäämisajalta. Vuokra on lisäksi maksettava viimeistään 5. helmikuuta, koska muussa tapauksessa häätöpäätös viivästyy ainoastaan 7. helmikuuta saakka.

KihlakunMalmi_joulukuu_2019_1nanvouti Jussi Räikkönen kertoi Helsingin Sanomille, että puolentoista kuukauden lisäaika on tarpeellinen, jotta alueelta poistutaan turvallisesti ja hallitusti. Räikkösen mukaan kyseinen lykkäys ei aiheuttaisi tuntuvaa haittaa maanomistajalle eli Helsingin kaupungille.

Lentokenttäyhdistys pyysi lykkäystä häätöpäätöksen talvikauden sekä sääolojen seurauksena. Malmilta häädettäville lentokoneille ei ole toisaalla tarjolla hallitiloja talvisäilytyspaikaksi.

Pääkaupunkiseudulla ei edelleenkään ole korvaavaa lentopaikkaa Malmin lentopaikan toiminnan mahdollisesti päättyessä. Nykyisin Malmin lentopaikka on edelleen Suomen toiseksi vilkkain operaatiomääriltään heti Helsinki-Vantaan lentoaseman jälkeen.

Helsingin kaupunki aikoo rakentaa lentokentän tilalle asuntoja ja esirakentamisen on määrä alkaa vuoden 2021 aikana.

Malmi_F19_hangaari_2Helsingissä sijaitseva Malmin lentopaikka on pääkaupunkiseudun ainoa pienkonelentokenttä, jonka tulevaisuus on uhattuna. Eduskunta vaati huhtikuussa 2018 Lex Malmiin liittyvässä lausunnossaan, että “valtioneuvosto ryhtyy toimenpiteisiin korvaavien lentokenttätoimintojen turvaamiseksi, jotta Malmin lentokentän ilmailutoiminnot voivat jatkua hyvien yhteyksien ja etäisyyksien päässä”.

 Kyseinen lausunto on edelleen voimassa ja hallituksella olisi sen mukaan edelleen velvoite toteuttaa ratkaisut Malmin ilmailutoimintojen jatkumiselle hyvien yhteyksien ja etäisyyksien päässä.

Malmi_pimenee_2Kantar TNS Oy eli entinen TNS Gallup on tehnyt 24.–30.11.2020 mielipidemittauksen Malmin lentoaseman ilmailukäytöstä. Vastausten perusteella 58 prosenttia (2017 62%, 2016 59%) helsinkiläisistä haluaa säilyttää Malmin lentoaseman ilmailukäytössä ehdoitta.

Jos asuntorakentamiselle asetetut tarpeet voidaan ratkaista järkevästi muuten, 65 prosenttia (2017 67%, 2016 68%) helsinkiläisistä säilyttäisi kentän nykyisessä käytössään. Tällöin myös enemmistö kaikkien puolueiden kannattajista tukee Helsinki-Malmin lentoaseman ilmailukäyttöä.

HS: Malmin lentokentän häätöön yllättäen lykkäys: lentoväen piti poistua tällä viikolla, mutta lisäaikaa annetaan maaliskuun puoliväliin

Lue myös: