Malmin kiitotievalot sammuivat 14.3.2021 kello 22.00 - punakeltainen vinoristi asetettiin paikalleen

HF_vinoristi_paikallaanMalmin lentoaseman kiitotien 18/36 valot sammutettiin 14. maaliskuuta 2021 kello 22.00 Suomen aikaa. Lentopaikalle asetettiin myös laskeutumiskiellosta kertova maamerkki.  Ilmailijat ja muut helsinkiläiset kunnioittivat noin 85-vuotiasta historiallista lentopaikkaa tuomalla kynttilöitä terminaalirakennuksen edustalle.

Ensimmäinen lento laskeutui Malmin Tattarisuon alueelle rakentuvalle lentokentälle 16. joulukuuta vuonna 1936. Virallisia maalentoaseman avajaisia vietettiin 15.5.1938. Helsinkiin Malmin lentokentän alue liitettiin vuonna 1946.

HF_terminaali_3Noin 85 vuotta ensilennon jälkeen Malmin lentoaseman tulevaisuus ilmailukäytössä on merkittävästi vaakalaudalla. Helsingin kaupungin suunnitelmissa on ollut rakentaa alueelle asuntoja jopa 25 000 asukkaalle.

Nyt tuoreimpien suunnitelmien mukaan lentokenttäalueelle on kaavailtu puistoa ennen kuin mahdollinen asuntotuontanto käynnistyy.

HF_kiitotievalot_onLentotoimintaa vuoden 2017 alusta lähtien ylläpitäneen Malmin lentokenttäyhdistyksen vuokrasopimus lentopaikalla on irtisanottu ja ulosottoviranomainen ottaa kyseisen osan lentopaikan alueesta haltuunsa maanantaina 15. maaliskuuta 2021.

Yksi merkittävä välietappi Malmin lentoasemaa koskevassa kiistassa tapahtui 14. maaliskuuta 2021, kun lentotoiminta keskeytyi kiitotien 18/36 valojen sammuttamiseen kello 22.00. Kiitotiellä oli sunnuntaina rullaillut vielä kolme ultrakevyttä. Viimeisen lento-operaation oli aiemmin päivällä suorittanut Robinson R44 - helikopteri. 

HF_kiitotie_36_valot_offSamalla lentopaikan merkinantopaikalle asetettiin punakeltainen vinoristi, joka kertoo lentopaikalle annetusta laskeutumiskiellosta, joka on pitkäaikainen. Se näkyy lentopaikkaa ilmasta lähestyville lentokoneille.

Malmin lentoaseman kiitotie on suljettu notam-tiedotteella 14.3.2021 kello 22.00 UTC-aikaa lähtien seuraavan kolmen kuukauden ajaksi. Myös helikopteritoiminta alueella on kielletty.

Lentopaikan pitolupa on kuitenkin yhä voimassa toistaiseksi, mutta lentoja olisi mahdollista toteuttaa vain Helsingin kaupungin antamalla erityisluvalla.

HF_terminaali_kynttilatIlmailijat ja muut helsinkiläiset kunnioittivat Malmin lentopaikkaa tuomalla pyöreän terminaalirakennuksen edustalle kynttilöitä, joita riitti myös lentoaseman sisääntulotien varressa olevalla opastekyltille. Myös Lentoposti.fi:n edustaja kunnioitti historiallista lentoasemaa jättämällä alueelle kynttilän.

Maamme liikenneilmailulle koitti uusi aika, kun lentoliikenne siirtyi vedestä maalle. Muutos merkitsi ennen kaikkea uudenlaisen ilmailukulttuurin syntymistä. Myöhemmin Malmista kehittyi ilmailun koulutuskeskus. Viimeisiä kaupallisen operaattorin lentokoulutuslentoja lennettiin Malmilla vielä iltapäivällä ennen kiitotien sulkemista. Malmin lentopaikka on operaatiomääriltään mitattuna edelleen Suomen toiseksi villkain lentokenttä Helsinki-Vantaan jälkeen.

HF_liputpuolitangossaLentoaseman lipputankojen liput oli laskettu puolitankoon.

Kiista kentän kohtalosta jatkuu edelleen eri oikeusasteissa,  jonka lisäksi vuoden 2021 kuntavaaleilta odotetaan ratkaisua lentoaseman tulevaisuudelle.

Helsinkiläiset, jotka toivovat Malmin lentopaikan säilyvän ilmailukäytössä voivat edelleen allekirjoittaa asiaa koskevan kuntalaisaloitteen. Sen avulla ilmailutoiminnan jatkoa puolustusvat pyrkivät saamaan aikaan kunnallisen kansanäänestyksen lentopaikan kohtalosta. Kyseisen kuntalaisaloitteen on allekirjoittanut tähän mennessä jo 29 238 helsinkiläistä. MH
HF_vinoristi_ovestaHF_vinoristi_kantoon

HF_kiitotievalot_2

 

 

 

 

 

 

 

  

Lue myös: