Airbusin ideakilpailun voitti energiaa siipien värinästä keräävä ratkaisu

FYI_2015_MultifunAirbusin Fly Your Ideas -ideakilpailun voitti hollantilainen Multifun-tiimi energiaa lentokoneen siipien värinästä tai taipumisesta keräävästä ideastaan.

Tiimin ehdotuksessa lentokoneen siivissä on komposiittipinta, joka kerää energiaa siipien normaalista värinästä tai taipumisesta. Pietsosähköiset kuidut keräävät sähkövarauksia pienimmistäkin liikahduksista lennon aikana ja varastoivat energian runkoon integroituihin akkuihin.

Varastoitua sähköä käytetään lentokoneen tukijärjestelmissä, kuten valaistuksessa ja viihdejärjestelmissä. Tämä vähentää lentokoneen käyttämää energiaa ja voisi mahdollisesti kattaa sähköntarpeen maatoiminnassa.

Delftin teknillisen yliopiston intialaisista opiskelijoista koostuvan tiimin jäsenet ovat työskennelleet ympäri vuorokauden neljästä eri paikasta eri puolilla maailmaa. Tiimiläiset ovat olleet hankkeen aikana hajautuneina Intiaan, Isoon-Britanniaan, Yhdysvaltoihin ja Hollantiin. Jäsenet tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa vasta finaalikierroksella tällä viikolla.

Toiseksi kilpailussa tuli aivan toisenlainen idea. São Paulon yliopiston Retrolley-tiimi kokosi tietoa ilmailun erilaisilta edustajilta ja kehitti hyvin käytännöllisen ja helposti toteutettavan ajatuksen lajittelevasta tarjoiluvaunusta. Se vähentää jätteen määrää sekä jätteen keräämiseen ja lajitteluun käytettyä aikaa. Tämä nopeuttaa varsinkin lyhyitä reittejä lentävien yhtiöiden toimintoja.

Voittajatiimi saa palkinnoksi 30 000 euroa, kakkonen 15 000 euroa.

Nyt neljännen kerran pidetyn Fly Your Ideas -kilpailun tavoitteena on edistää ilmailualan innovointia ja antaa opiskelijoille mahdollisuus kokea alan tarjoamat mahdollisuudet. Airbus järjestää kilpailun joka toinen vuosi yhteistyössä UNESCOn kanssa.

Lue myös: