Dassault Aviationin Suomen HX-kampanjan johtaja Benjamin Gardette vahvisti Lentoposti.fi:lle 29. huhtikuuta yhtiön jättäneen Suomen Puolustusvoimille HX-hankkeen BAFO-tarjouksen.
Dassault Aviation ja sen Rafale-hankkeen kumppanit kuten Safran, Thales, MBDA ja koko Ranskan ilmailuteollisuusvalmistajia GIFAS:in (Groupement des industries françaises aéronautiques et spatiales) ovat tehneet HX-hankkeessa tarkkaa työtä ja ovat luottavaisia tarjouksensa kilpailukyvystä Suomelle.
Dassault Aviation on toiminut HX-hankkeen aikana pääosin hiljaisesti kulisseissa. Muutoin ranskalaisvalmistaja on ollut pääosin esillä vain lentonäytöksissä, joissa se on varmistanut näkyvyytensä tuhansilla oransseilla lippalakeilla.
Dassault Aviation on valmistanut yli 8000 siviili- ja sotilaslentokonetta viimeisen 60 vuoden aikana ja niitä on toimitettu yli 90 maahan.
Viimeisin suurempi toteutunut kauppa solmittiin Intian kanssa 36 Rafale-hävittäjästä. Muita ranskalaishävittäjän hankkineita maita ovat Egypti ja Qatar. Viimeisimmät tilaukset takaavat Rafale-hävittäjien tuotantoketjun toiminnan kokonaisuudessaan vuoden 2025 loppuun saakka. Seuraavan eli viidennen Rafale-tuotantoerän toteutuvaksi suunniteltu aikataulu on vuosille 2027-2030. Suomen HX-hävittäjähankkeen lisäksi Dassault Rafale on vaihtoehtona Sveitsin Air2030-hävittäjähankkeessa. Myös Intia saattaa hankkia lisää Rafaleja.
Luvassa olisi siis ainakin merkittävän huolto-organisaation rakentaminen Suomeen ja Rafalen teknologian sekä tietotaidon siirtoa. Syksyllä 2020 Ranskan ilmailuteollisuusvalmistajat Suomen Puolustus- ja ilmailuteollisuus PIA ry kokosivat Suomen ja Ranskan valmistajat virtuaaliseminaariin yhteistyömahdollisuuksista yhdessä Suomen puolustusministeriön ja Business Finlandin kanssa. Yhteistyössä oli mukana myös Ranskan puolustushankintavirasto DGA.
Rafale-hävittäjille on kertynyt myös todennettua taistelukokemusta useissa eri kampanjoissa Syyriassa, Malissa, Irakissa, Afganistanissa ja Libyassa. Rafale ei pelkää myöskään pakkasta, sillä alkuvuodesta 2019 Dassault Aviation ja Ranskan ilmavoimat vierailivat Rovaniemellä suorittaen erilaisia omia kylmän ilmanalan kokeita. Talviolosuhteet ovat tuttuja ranskalaisvalmistajalle myös aiemmista hävittäjä- sekä liikesuihkukoneohjelmista.
Myös Suomessa suuri yleisö on saanut nähdä Rafale-hävittäjän liikehtimiskykyä päälentonäytöksissä vuosina 2018, 2019 ja 2020. Merkittävä on myös ilmatankkauskyky, joka mahdollistaa polttoaineen siirron hävittäjästä toiseen. Rafale-hävittäjällä voidaan ilman lisätankkausta suorittaa jopa 2000 merimailin eli noin 3700 kilometrin matkan.
Rafalen laajat sensorit koostuvat mm. aktiivisesti skannaavasta Thales RBE2-AESA -tutkasta sekä Thalesin etusektoriin näkevästä optisesta FSO-järjestelmästä, MICA-infrapunaetsimistä sekä erilaisista tietovuoratkaisuista, jotka mahdollistavat mm. maajoukkojen lähettämän kuva- ja videomateriaalin jakamiseksi hävittäjäohjaajalle. Näin kohteiden tunnistus tarkentuu eikä sivullisia vaurioita pitäisi syntyä.
Dassaultin mukaan sensorifuusio esitetään lentäjälle nopeat taktiset päätökset mahdollistaen eikä lentäjän tarvitse toimia sensorioperaattorina.
Eri järjestelmien modulaarisuus on yksi Rafalen nopean päivitettävyyden mahdollistava ratkaisu. Myös hävittäjän Safran M88-moottorit koostuvat parista kymmenestä moduulista, joka mahdollistaa nopeat huoltotoimet. Dassaultin mukaan sen käyttämät ratkaisut vähentävät varaosatarvetta, työvoiman tarvetta sekä vähentävät tarvittavan maakaluston määrää.
Ilmasta-ilmaan vaikutuskykyä edustavat esimerkiksi MBDA MICA NG (Missile d’interception, de combat et d’autodéfense) sekä MBDA Meteor BVRAAM-ilmataisteluohjukset (Beyond Visual Range Air-to-Air Missile).
FCAS on kokonaisjärjestelmä, joka yhdistää laajasti eri elementtejä. Mukana ovat seuraavan sukupolven NGF -monitoimihävittäjä (Next Generation Fighter), miehittämättömät ilma-alukset kuten MALE UAV:t (Medium-Altitude Long-Endurance) sekä nykyiset monitoimihävittäjät, jotka operoivat vielä vuoden 2040 jälkeen. Konseptiin kuuluvat myös risteilyohjukset ja parvissa lentävät dronet. Uusia järjestelmiä koelennetään Rafale-hävittäjissä ja hanke siis osaltaan pitää huolta Rafale-hävittäjien suorituskyvystä muuttuvassa toimintaympäristössä.Ranskan puolustusmateriaalista vastaava DGA (Directorate General of Armaments) ja Dassault Aviation ovat käynnistäneet jo viidennen koelentokampanjan nEURON UCAV -koekoneella (Unmanned Combat Air Vehicle). Vuonna 2012 ensilentonsa tehnyt nEUROn on kehitetty yhteistyössä Italian (Alenia), Ruotsin (Saab), Espanjan (EADS CASA), Kreikan (EAB) sekä Sveitsin (RUAG Aerospace) kanssa.
Uusimmilla koelennoilla nEURON on lentänyt yhdessä viiden Rafale-hävittäjän sekä AWACS-tutkavalvontakoneen ( Airborne Warning and Control System) kanssa.
Hänen mukaansa Suomen HX-hankkeelle on toimitettu riittävät tiedot parhaan päätöksen tekemiseksi ja HX-tiimin suosittaman parhaan ratkaisun antamiseksi Suomen hallitukselle.
Suomen puolustusministeriö ohjeisti hävittäjävalmistajat tarkasti jo BAFO-tarjouspyynnössä siltä osin mitä kaikkea ne saavat lopullisesta tarjouksestaan julkisuuteen kertoa. Toistaiseksi vain Saab ja Boeing ovat avanneet tarjoustensa sisältöä tarjottavan pää- ja alijärjestelmien lukumääriä.
Puolustusministeriön ohjeistuksen mukaan valmistajat voivat avata tarjouksiaan julkisuuteen ainoastaan tietyiltä osin. Esimerkiksi tarjottavat pää- ja alijärjestelmät, joita edustavat erilaiset lentokoneet voidaan julkistaa myös lukumäärän osalta. Sen sijaan operatiivista konseptia, tarjottujen asejärjestelmien määrää, hinnoittelua, huoltotoimia tai koulutusjärjestelmien määrää ei saa julkistaa. Teollisen yhteistyön ja suunnitelmien osalta tarjousta voi myös avata, mutta tarkkojen hankkeiden ja yritysten nimeäminen on rajoitettu. Ohjenuoraksi Suomen puolustusministeriö on antanut Yhdysvaltain kongressin hyväksymän tason yksityiskohtien osalta eli julkistaminen olisi mahdollista samalla tasolla kuin FMS-kauppojen hyväksynnät on tehty Boeingin ja Lockheed Martinin osalta lokakuussa 2020. MH Lue myös:
|
|||