Finnairin Manner: Kotiin kuljettanut lentoyhtiö muistetaan - toiminnasta saatu hyvää palautetta

Manner_koronaFinnair keskeytti lennot Manner-Kiinaan perjantaista tulosjulkistustaan edeltäneenä päivänä. Nykyisten päätösten seurauksena Finnair on perunut kaikkiaan noin 200 Kiinan-lentoaan. Lentoliikenteen sopeuttamisen lisäksi myös yhden A350-laajarunkokoneen toimitusta viivästytetään. Usko Kiinaan ja Aasian on kuitenkin vahva.

Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner avasi yhtiön tulosjulkistustilaisuuden Helsinki-Vantaalla  koronaviruksen vaikutuksilla. Tämä oli ymmärrettävää, sillä median kiinnostus tiedotustilaisuuteen oli tautitilanteen takia poikkeuksellisen suurta.

Nykytietojen valossa tilanne ei vielä Finnairia huolestuta, sillä kyseessä on hiljainen aika Kiinan lennoilla maan uudenvuoden juhlinnan jälkeen. Vaikka peruutukset jatkuisivat kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATA:n kesäaikataulukauden vaihteeseen eli maaliskuun 2020 lopulle saakka eivät vaikutukset ole suuria.

"Olemme varautuneet moniin erilaisiin käänteisiin ja koronavirus on luonteeltaan väliaikainen tilanne. Aina aiemmin tilanne on saatu hallintaan ja näin uskomme tässäkin tulevan käymään. Heti, kun viranomaiset katsovat turvalliseksi niin lentoja jatketaan", kertoo toimitusjohtaja Manner.

"Kiinalaisen uuden vuoden jälkeiset viikot ovat normaalivuosina olleet hiljaisempia, joten ensimmäisen vuosineljänneksen osalta lentojen peruutusten aiheuttamat vaikutukset ovat rajallisia", jatkaa Manner.

Finnair_A350_LWKNoin 200 Kiinaan suuntautuvan lennon peruutus on Finnairin koko vuoden liikenteestä toimitusjohtajan mukaan noin prosentin luokkaa. Mitään suuria muutoksia ei ole luvassa tilanteen pitkittyessäkään. Kesäaikataulukaudelle tehdään Mannerin mukaan tarvittaessa taktisia muutoksia. Pitkän aikavälin Aasian ja Kiinan strategiasta aiotaan edelleen pitää kiinni.

"Tilanteen kehittymistä on kuitenkin vaikea arvioida. Tarvittavia päätöksiä tehdään tilannekuvan selkiydyttyä", avaa Manner näkymiä.

Finnair saa tietoa laajasti ja luottaa käytännössä ensikäden tietoihin. Niitä yhtiölle tarjoavat Maailman terveysjärjestö WHO, Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, ulkoministeriö ja kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA.

Kiina on yksi Finnairin kulmakivistä ja yhtiön tärkein markkina-alue Suomen ja Japanin jälkeen. Jalansija, lentoslotit sekä brändi Kiinassa säilytetään lentojen väliaikaisesta keskeyttämisestä huolimatta. Finnair on tarjonnut myös apuaan koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi, kun yhtiö on lahjoittanut hengityssuojaimia alueella toimiville yhtiöille.

Finnair_A350_lineKansainvälisten lentoyhtiöiden käytännöt Manner-Kiinan osalta ovat vaihdelleet. Eurooppalaisyhtiöistä British Airways ja Air France keskeyttivät lentonsa nopealla aikataululla, kun taas KLM ja Finnair lensivät reiteillä pidempään.

Syy lentojen jatkamiseen ei ollut taloudellinen vaan inhimillinen. Finnair jatkoi lentoja Kiinan kohteisiin 6. helmikuuta saakka.

"Finnairilla oli paljon kiinalaismatkustajia kiinalaisen uuden vuoden vietossa Lapissa ja ympäri Eurooppaa. Heidät haluttiin kuljettaa kotiin samaten kuin eurooppalaiset takaisin Kiinasta.  Meillä oli tässä myös hyvä henkilökunnan tuki, että on tärkeää pitää asiakkaista huolta", kertoo Manner lentojen jatkamisesta 6. helmikuuta saakka.

"Tämä on asia josta olemme saaneet  hyvää palautetta asiakkailta. Muisti tällaisessa tilanteessa on asiakkailla aika pitkä. Jos joku lentää kotiin niin se kyllä muistetaan. Viimekädessä pidetään asiakkaista huolta ja siinä meidän henkilökuntamme on tehnyt tosi hienon työn", jatkaa Manner.

Koronaviruksen osalta Finnair on siis sopeuttanut liikenneohjelmaansa. Kaikki Manner-Kiinan lennot on peruttu 28. helmikuuta saakka ja Guanzhou, Peking (Daxing) ja Nanjing myös maaliskuun osalta.

Finnairilla on tällä talvikaudella normaalisti 35 viikkovuoroa Helsingistä Kiinan kohteisiinsa eli Hongkongiin, Pekingin Capital-lentoasemalle, Pekingin Daxingin-lentoasemalle, Shanghaihin, Nanjingiin ja Guangzhouhin.  Useimmat näistä reiteistä vaativat operointiin yhden lentokoneen.

Finnair_A350_taxiLisäksi Airbusin kanssa on sovittu konetoimituksen viivästämisestä. Finnairin oli määrä vastaanottaa kuudestoista Airbus A350-900 -koneensa huhtikuussa 2020. Sen toimitusta on viivästytetty kahdella kuukaudella kesäkuuhun 2020 saakka. Näin saadaan sopeutettua myös kapasiteettia.

Edellämainitut seikat huomioiden Finnair odottaa kapasiteettinsa kasvavan noin neljä prosenttia vuonna 2020.

Henkilöstölleen Finnair on tarjonnut mahdollisuuksia ottaa vapaaehtoisia vapaita työstään. Niiden lisäksi yhtiö kertoo hyödyntävänsä lentojen perumisia henkilöstön koulutuksiin. Lyhyellä aikavälillä ei olla tekemässä mitään nopeita liikkeitä lentokoneiden käytössä eri reiteillä.

Kun lennot aikanaan jatkuvat ei Finnair ainakaan tässä vaiheessa usko hintakisaan. Sille nähdään vain hyvin pieni riski. Kapasiteetti väheni nopeasti ja eri lentoyhtiöillä Kiinan rooli strategioissa vaihtelee. Voi käydä myös niin että yhtiöt, joille Kiina ei näyttele valtavan suurta roolia ovat käynnistämässä lentojaan hitaammin.

Tarkkailemme tilannetta ja katsomme mihin suuntaan kehitys kulkee. Emme näe suurta hintakilpailuriskiä", arvioi Manner.

Kiinan osuus Finnairin liikenteestä on noin yhdeksän prosenttia, joka on merkittävästi suurempi kuin monilla muilla eurooppalaisyhtiöillä. Liiketaloudellinen merkitys ensimmäisellä vuosineljänneksellä on siis kuitenkin rajallinen. Jos tilanne jatkuisi pidempään tulisi sillä olemaan muitakin vaikutuksia. Varaustilanne kasvaa kuitenkin hyvin muilla markkinoilla kuten Euroopassa ja muissa Aasian kohteissa.

Lue myös: