Finnairin vuositulos positiivinen - ehdottaa osingon jakamista

Finnair_A320_approach_1Finnairin liiketulos oli koko vuodelta 2016 yli kaksinkertainen edellisvuoteen verrattuna ja Q4 oli jo yhdeksäs peräkkäinen positiivinen vuosineljännes. Yhtiön vertailukelpoinen liiketulos oli 55,2 miljoonaa euroa positiivinen. Toimitusjohtaja Pekka Vauramo on melko tyytyväinen yhtiön tulokseen.

 Finnairin koko vuoden 2016 liikevaihto kasvoi 2,8 prosenttia vertailukaudesta ja oli 2 316,8 miljoonaa euroa (2 254,5). Tarjotut matkustajakilometrit (ASK) kasvoi 6,5  prosenttia. Ilman myytyjä matkatoimistoja liikevaihdon kasvu oli 3,2 prosenttia.

Vertailukelpoinen liiketulos oli 55,2 miljoonaa euroa (23,7) ja liiketulos oli 116,2 miljoonaa euroa (121,7). Se puolestaan sisältää yhden A350-900 -laajarunkokoneen myyntivoiton. Vuoden 2015 aikana vastaavia myyntejä ja takaisinvuokrauksia tehtiin kaksi. Finnairin Vertailukelpoinen EBITDAR oli 270,4 miljoonaa euroa (231,2).

Viimeisen neljänneksen osalta Finnairin liikevaihto kasvoi 0,4 prosenttia vertailukaudesta jali 569,9 miljoonaa euroa (567,7) ja Q4:n vertailukelpoinen liiketulos oli 1,6 miljoonaa euroa (0,8).

Yksikkötuotto (RASK) laski 3,5 prosenttia vertailukaudesta ja yksikkökustannus (CASK) laski 4,8 prosenttia. Yksikkökustannus ilman polttoainetta kiintein valuuttakurssein (CASK ex fuel at constant currency) kasvoi 0,3 prosenttia vertailukaudesta.

Finnairin osakekohtainen tulos oli 0,55 euroa (0,57). Viimeisen vuosineljänneksen osalta osakekohtainen tulos oli 0,08 euroa (0,44). Finnairin hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että vuodelta 2016 jaetaan osinkoa 0,10 euroa osaketta kohden

 

Kasvun vuosi - lisämyynnistä kasvavia tuottoja

AWF_Finnair_pallo_1Finnair arvioi, että sen kapasiteetti kasvaa 8–10 prosenttia vuonna 2017 painottuen vuoden jälkipuoliskoon. Liikevaihdon arvioidaan kasvavan kapasiteetin kasvua hitaammin heijastaen markkinakapasiteetin kasvua olennaisilla markkinoilla.

Finnairin näkymien mukaan matkustaja- ja rahtiliikenteen kysyntään päämarkkina-alueilla liittyy edelleen epävarmuutta.

Liikevaihdon kehitys heijastaa sekä markkinakapasiteetin kasvua että toisaalta yhtiön pyrkimyksiä kasvattaa lisämyyntiä.  Matkustajakohtainen lisämyynti kasvoi vuoden 2016 ainana 15,2 prosenttia vertailukaudesta ja oli 11,6 euroon matkustajaa kohden. Vuoden viimeisen neljänneksen osalta matkustajakohtainen lisämyynti oli 12,2 euroa matkustajaa kohden.

Vuosi 2016 oli kasvun vuosi ja Finnair avasi uuden reitin Fukuokaan ja palasi Guangzhouhin. Reittitiheyttä kasvatettiin keskeisille reiteille ja yhtiö vastaanotti neljä Airbus A350-900 -laajarunkokonetta. Matkustajia Finnair kuljetti yli 500 000 enemmän kuin edellisvuonna.

"Kasvun myötä olemme rekrytoineet ja kouluttaneet mittavasti uutta henkilöstöä, lähinnä lentäjiä ja matkustamohenkilökuntaa, kuten aiemmin arvioimmekin. Rakennamme kasvun kulttuuria" sanoi Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo.

AWF_vauramo_closeup"Viimeisen vuosineljänneksen vertailukelpoinen liiketuloksemme oli noin 2 miljoonaa euroa positiivinen ja ylitti vuotta aiemman suorituksemme miljoonalla eurolla. Näin paransimme suoritustamme yhdeksättä vuosineljännestä peräkkäin. Kiihdytettyyn kasvuohjelmaan liittyvät etupainoiset koulutus- ja muut kulut olivat yli 20 miljoonaa euroa vuonna 2016. Viimeisellä vuosineljänneksellä meillä oli yli 100 lentäjää sitoutuneina koulutuksiin".

"Kun ottaa huomioon liiketoimintamme kausiluonteisuuden ja loppuvuonna kohtaamamme vastatuulet, voimme olla melko tyytyväisiä tulokseemme. Joidenkin A350-koneidemme toimitusviivästysten vuoksi lentäjiemme tyyppikoulutusohjelma häiriintyi, minkä vuoksi vuokrasimme kapasiteettia voidaksemme minimoida asiakkaillemme aiheutuvan haitan. Tästä aiheutui ylimääräisiä kustannuksia. Lisäksi jouduimme loppuvuonna perumaan useita lentoja", totesi Vauramo.

"Finnairin tarjoamiin matkustajakilometreihin suhteutettu liikevaihto (RASK) on laskenut maltillisemmin kuin joillakin kilpailijoillamme. Lisämyynnin reipas kasvu on jatkunut, ja myös suunnitelmamme lisätä Lapin turistilentokapasiteettia on ollut menestyksekäs. Esimerkkinä voisi mainita, että tällä hetkellä Ivalo ja Rovaniemi yhdessä ovat matkustajamäärässä suurin kohteemme kiinalaisille matkustajillemme".

"Olemme määritelleet tavoitteeksemme kasvattaa liikevaihtoa 500 miljoonaa euroa vuoden 2019 loppuun mennessä. Lisämyynnillä ja muilla uusilla liikevaihdon lähteillä on tärkeä asema tämän tavoitteen saavuttamisessa. Odotamme myös uuden rahtiterminaalin valmistuvan kuluvana vuonna, mikä osaltaan tukee liikevaihdon kasvua, kun saamme erikoistuotteiden premium-kuljetusten käsittelyyn paremmat tilat".

"Tämä vuosi tulee olemaan meille merkittävä kasvun vuosi. Lisäämme kapasiteettia tuntuvasti, saamme neljä uutta A350-konetta ja rekrytoimme aktiivisesti. Samalla panostamme asiakaskokemuksen ja henkilöstökokemuksen kehittämiseen. Uskon, että tämä antaa hyvät lähtökohdat alkaneeseen vuoteen", päätti Vauramo.

 Lue myös muut tulosuutiseen liittyvät 15. helmikuuta julkaistut uutisemme: