FinnHEMS ottaa EC145 T2 -kaluston käyttöön kolmessa tukikohdassa

EUROCOPTER_DIGIT-04173_1FinnHEMS:in Kuopion, Oulun ja Rovaniemen lääkärihelikopteritukikohdissa otetaan käyttöön uusi Airbus Helicopters EC145 T2 -kalusto. Sen myötä toiminta-alue laajenee merkittävästi tarjoten yhä useammalle alueen asukkaalle nopean avun. Uudet helikopterit otetaan käyttöön porrastetusti vuoden 2015 alkuun mennessä.

"EC145 -kaluston myötä lääkärihelikopterin toimialue laajenee Oulussa ja Kuopiossa merkittävästi. Tehohoitotasoinen ensihoito tavoittaa nopeasti yhä useamman alueen asukkaan", kertoo FinnHEMS:in toimitusjohtaja Jyri Örri.

"Rovaniemellä jo aiemmalla kopterilla pystyttiin kattamaan vastaava alue. Lapissa potilaskuljetuksia tehdään eniten, noin 150 vuodessa ja siellä uuden kopterin merkittävin parannus on suurempi hoitotila."

Pohjoisen alueen lentotoiminnasta vastaava Scandinavian MediCopter kouluttaa tukikohtien lentäjät uuteen kopterimalliin. Harjoituslennot aloitettiin syyskuussa Saksassa, ja ne jatkuvat Suomessa Malmin lentokentällä lokakuun puolivälistä alkaen.

Airbus Helicopters (ent. Eurocopter) EC145 on kahdella Turbomeca Arriel 2E -suihkuturbiinilla varustettu helikopteri. Ensilentonsa se teki 1999.

Tyyppi perustuu MBB/Kawasaki BK117 C1 -kopteriin, joka oli saksalaisen Messerschmitt-Bölkow-Blohmin ja japanilaisen Kawasakin yhteishanke.

Eurocopter EC145 T2 -versio on yhtiön uusin versio neljän tonnin luokassa menestyneistä BK117/EC145-koptereista. Niitä on toimitettu yhteensä yli 800 kappaletta.

EC145 voi kuljettaa jopa 12 ihmistä. Sitä voi lentää yhdellä tai kahdella ohjaajalla. T2-versio teki ensilentonsa kesällä 2010.

T2:n erona aiempaan versioon on EC135-kopterista tuttu tunneloitu fenestron-pystöroottori (otsikkokuvassa). Se vaimentaa kopterin melua merkittävästi.

Samalla se lisää maassa kopterin ympärillä työskenneltäessä miehistön turvallisuutta, koska riski vahingossa osua pyörivään pyrstöroottoriin käytännössä nollautuu.

Aiemmin FinnHEMS on käyttänyt Oulussa ja Kuopiossa pienempää Airbus Helicopters EC135 -kopteria ja Rovaniemellä Aérospatiale AS 365 N2 Dauphinia.

Ouluun rakenteilla tilapäinen tukikohta

FinnHEMS on aloittanut tilapäisen lääkärihelikopteritukikohdan rakennustyöt Oulunsalon lentokenttäalueella. Nykyisestä tukikohdasta joudutaan muuttamaan, sillä se jää Oulun yliopistollisen keskussairaalan laajennustöiden alle.

Tilapäinen tukikohta rakennetaan Finavialta vuokratulle tontille nopealla aikataululla, jotta muuttamaan päästään vuodenvaihteessa.

Tilapäinen tukikohta koostuu parakeista koottavista miehistötiloista ja nosto-ovella varustetusta helikopterihallista. Sen yhteyteen saadaan myös oma polttoainesäiliö, mikä parantaa Jet A1 -kerosiinin saatavuutta merkittävästi.

Pysyvän tukikohdan aikataulusta tai sijainnista ei ole vielä tietoa.

Lue myös: