Freezing Winds 22 tuo US Navyn P-8A Poseidonin Pirkkalaan - laajentaa meritilannekuvaa merkittävästi

FW_kiikaroi_konetta(päivittynyt 26.11. klo 20.09) Yhdysvaltain merivoimien US Navyn P-8A Poseidon -meritoimintakonetta odotetaan saapuvaksi Suomeen Freezing Winds 22 -merisotaharjoitukseen torstaina 24. marraskuuta. Flightradar24-lennonseurantapalvelun antaman tiedon mukaisesti Poseidon saapui perjantai-iltapäivästä Pirkkalaan. Lentoposti.fi vieraili harjoituksessa miinalaiva Hämeenmaalla Suomenlahdella kaukana Suomen rannikosta.

FW_valtiolippuItämerellä käynnissä oleva Suomen Merivoimien vuosittainen merisotaharjoitus on laajentunut merkittävästi ja mukana on kaikkiaan 12 valtiota. Freezing Winds 22 -harjoituksessa on mukana 24 taistelualusta sekä tuki- ja kuljetustehtäviin kykeneviä aluksia. Joukkoja on mukana kaikkiaan 5000 henkilöä. Lisäksi harjoitukseen liittyy laajaa lentotoimintaa. Kyseessä on suurin Merivoimien järjestämä harjoitus ja ensimmäinen harjoitus, jossa yhdistetään kansallinen ja kansainvälinen harjoitus.

Fiktiivisessä harjoitusskenaariossa on eri vaiheita kuten pinta-alusten torjuntaa, sukellusveneentorjuntaa, ilmapuolustusta, miinanlaskua ja -torjuntaa, etsintä- ja pelastustehtäviä ja Suomen kannalta kansainvälisten  Nato-joukkojen isäntämaatukitoiminnot. Harjoituksen taktinen vaihe käynnistyy 27. marraskuuta 2022.

FW_Anteroinen"Freezing Winds 22 -harjoituksen taktisessa vaiheessa on odotettavissa erillisen suunnitelman mukaisesti Ilmavoimien lentotoimintaa. Käynnissä on Merivoimien pääsotaharjoitus ja samaan aikaan käynnissä on myös Maavoimien Sapeli 22 -harjoitus. Myös siihen liittyy ilmatoimintaa. Kansainvälistä ilmatoimintaa harjoituksiin tuovat Naton aluksilta operoivat helikopterit sekä Yhdysvaltain merivoimien P-8A Poseidon", sanoi Merivoimien esikuntapäällikkö lippueamiraali Jukka Anteroinen.

168761_240916bSuomeen kohdistuvaa uhkaa harjoituksessa kuvaa Yhdysvaltain merivoimien US Navyn Arleigh Burke -luokan USS Paul Ignatius (DDG-117). Puolustavien joukkojen tehtävänä on löytää alus ja pysäyttää sen eteneminen. Meritoimintakone Poseidon ja suomalaishävittäjät ovat mukana harjoitusskenaariossa puolustavan joukon käytössä.

"Opimme harjoituksessa uusia asioita uusista suorituskyvyistä. Meillä ei tällaista ole ollut käytettävissä eikä välttämättä ymmärrystä siitä mihin se kykenee ja millä tavalla se voi tukea ja olla osa merioperaatioita. Toisaalta osana meritilannekuvan luontia ja esimerkiksi vedenalaista uhkaa torjuvissa operaatioissa", arvioi lippueamiraali Anteroinen Poseidon-meritoimintakoneen osallistumista harjoitukseen.

FW_Morang_1"Horneteilla on kykyjä tutkan avulla myös meritilannekuvan luomiseen ja maalinosoitukseen sekä tietenkin tarvittaessa myös merellistä komponenttia kohtaan ja ilmasta-pintaan -tapahtuvan vihollistoiminnan torjumisessa", täsmensi lippueamiraali Anteroinen muuta harjoitukseen liittyvää lentotoimintaa.

Myös Naton pysyvän alusosaston SNMG1:n komentaja, Alankomaiden merivoimien lippueamiraali Jeanette Morang avasi harjoituskokemuksia sekä Poseidon-meritoimintakoneen merkitystä Lentoposti.fi:lle. SNMG1 purjehtii sinne, missä on tarve tuottaa meritilannekuvaa Natolle.

FW_SNMG1_2"Olen aiemmin ollut Baltian vesillä, mutta nyt ensimmäistä kertaa näin lähellä Suomea. Olemme jo oppineet uutta purjehduksen aikana", avasi lippueamiraali Morang.

"Ennen saapumistamme harjoitukseen vierailimme Tallinnassa ja saimme kannen täyteen lunta. Siitä piti päästä eroon, sillä helikopterin tuli päästä taivaalle. Kaikki helikopteria kannella pitävien köysien kiinnistyspisteet olivat täynnä jäätä. Operoitaessa tällä alueella on käytettävä erilaisia suojia", jatkoi lippueamiraali Morang.

FW_SNMG1_1"Olemme purjehtineet Suomen saaristossa, jossa on tuhansia saaria. Siellä on helpompi suunnistaa yöllä, kun saarissa on valot. Päivällä maisemassa on ziljoona saarta, joita täytyy pitää silmällä", hauskuutti lippueamiraali Morang.

"Olemme nähneet kuinka tehokkaasti Suomen rannikkopuolustus toimii. Kaikkien saarten takana voi piileskellä. Tutkalla näkee saaren, mutta ei saarta vasten olevaan naamioitunutta alusta tai joukkoja, jotka ampuvat oikealla hetkellä", jatkoi lippueamiraali Morang.

Poseidon_JussiKettunen_Flyfi"Freezing Winds -harjoitukseen osallistuva P-8 on uskomaton lentokone. Siinä on erinomaiset sensorijärjestelmät, jotka täydentävät meritilannekuvaa merkittävästi. Poseidonin on tulossa mukaan harjoitukseen ja miehistö on jo ollut meihin yhteydessä pyytääkseen tietoja partiolennoille", sanoi lippueamiraali Morang.

Poseidon_Pirkkalaan_2022_FR24US Navyn P-8A Poseidon saapui alustavien tietojen mukaisesti Suomeen ja laskeutui Pirkkalan tukikohtaan perjantaina 25. marraskuuta. Meritoimintakone osallistuu Freezing Winds 22 -harjoitukseen. Vuonna 2018 Poseidon vieraili Turussa osana Suomen Merivoimien Northern Coasts 2018 -harjoitusta.

"Suomella ja Ruotsilla on nykyisin jo yhteinen ilmatilannekuva ja jatkossa sekin kehittyy entisestään yhdistyen Naton verkostoon. Verkosto on nykyisin jo niin kehittynyt, että hävittäjien noustessa taivaalle saamme jo ilmoituksen mihin suuntaan katsoa ja voimme valmistautua. Verkosto toimii siis hyvin", kertoi lippueamiraali Morang.

Meritilannekuvaa täydentää myös HNLMS Trompin takakannelta operoiva Alankomaiden merivoimien NH90 NATO Frigate Helicopter (NFH) -helikopteri. Se lähti mediavierailun päätteeksi meritilannekuvalennolle.

"NH90-helikopteri täydentää meritilannekuvaa varmistamalla ettei alueella ole mitään sellaista mikä ei näy meidän tutkissamme. Helikopteri lentää näillä lennoilla noin 100 merimailin etäisyydelle laivasta", kertoi lippueamiraali Morang.

FW_NH90Alankomaiden merivoimien NH90 NATO Frigate Helicopter (NFH) -helikopteri on varustettu ISAR-merivalvontatutkalla (inverse synthetic aperture radar), FLIR-järjestelmällä (Forward Looking Infra-Red) ja HELRAS-kaikuluotaimella (Helicopter Long Range Active Sonar). Helikopterissa on myös järjestelmä elektronisten signaalien havaitsemiseksi. Vaikutuskykyinä on kaksi ovikonekivääriä ja tarvittaessa sukellusveneen torjuntaan tai pintatorjuntaan soveltuvaa aseistusta.

FW_PilatusEsiin nousivat myös erilaiset ja erikokoisten dronejen aiheuttamat uhkakuvat. SNMG1:llä on käytössään laajat ilmatorjuntakyvyt ja puolustusalue yltää yli 100 kilometrin päähän.

"Dronet ovat uhka missä tahansa. Aina ne eivät lennä pahoissa aikeissa vaan joskus kyse voi olla jopa ihan ajattelemattomuudesta. Ihmiset eivät ymmärrä mitä se tarkoittaa, kun drone lentää lähelle sota-alusta", sanoi lippueamiraali Morang.

"Merivoimat ja laivatykistö ovat perinteisesti kykeneviä pistemaaleihin ampumiseen. Meillä on  57 mm ja 40 mm automaattitykkejä, jotka on liitetty automaattiseen tulenjohto- ja taistelujärjestelmiin. Hamina-luokan ohjusveneillä ja Hämeenmaa-luokan veneillä on myös Umkhonto-ilmatorjuntajärjestelmä. Samoja menetelmiä voidaan käyttää myös droneja vastaan. Yksi keino on kineettinen vaikutuskyky, mutta tarjolla on muitakin vaihtoehtoja riippuen dronen aiheuttamasta uhasta", kertoi puolestaan lippueamiraali Anteroinen.

Harjoitus ei ole toistaiseksi saanut näkyvää huomioita Venäjältä. Toisin oli vain vähän aikaa sitten, kun venäläishävittäjät lensivät hyvin läheltä Naton aluksia.

FW_Hameenmaa"Saimme Naton Udemin ilmaoperaatiokeskukselta tiedon kahdesta taivaalle nousseesta hävittäjäkoneesta. Tiesimme missä ne ovat ja seurasimme niitä lennon aikana. Toiminta ei ollut turvallista eikä ammattimaista. Olimme juuri lopettaneet harjoituksen meille varatussa ilmatilassa. Venäläiskoneet tulivat lähemmäs eivätkä vastaanneet radiokutsuihin. Taivaalla oli vielä paljon lentokoneita, kun aseettomat venäläishävittäjät tulivat 4000 jalan korkeudesta 300 jalan korkeuteen lentäen aluksiemme yli", kertoi lippueamiraali Morang.

"Emme tarvitse tilannetta, joissa ihmiset tuntevat tulevansa uhatuiksi ja tekevät sen seurauksena vääriä valintoja. Mitä tapahtuisi, kun käyttäisi tulenjohtotutkaa ja hävittäjälentäjä säikähtäisi sitä", jatkoi lippueamiraali Morang.

"Voimme odottaa heidän osoittavan kiinnostusta harjoitukseen, mutta toistaiseksi siitä ei ole tietoja. Lennoilla Venäjältä Kaliningradin venäläiskoneet tekevät joskus partiolentoja", päätti lippueamiraali Morang.

FW_Morang_AnteroinenItämerellä ja Suomenlahdella on kansainvälistä ilmatilaa, jossa toimitaan tiettyjen sääntöjen mukaisesti. Suomen aluevesirajan sisäpuolelle venäläiskoneilla ei ole asiaa. Harjoituksen aikana ei ole havaittu mitään erityistä toimintaa. Mielenkiinto toisten toimia kohtaan on usein molemminpuolista.

Freezing Winds 22 -harjoituksessa on suomalaisten alusten ja joukkojen lisäksi mukana Naton pysyvä alusosasto SNMG1, johon kuuluvat Norjan HNoMS Maud, Tanskan HDMS Esbern Snare ja Alankomaiden HNLMS Tromp. Mukana on myös Naton miinantorjuntaosasto SNMCMG1, johon kuuluu yhteensä kolme alusta Saksasta ja Alankomaista.

FW_Jehu_poistuuHarjoitukseen osallistuu myös Yhdysvaltain merijalkaväen US Navyn 2nd Marine Logistics Detachment -osasto, Arleigh Burke-luokan hävittäjä
USS Paul Ignatius Yhdysvalloista, miinantorjunta-alus FGS Dillingen Saksasta ja fregatti Chevalier Paul sekä miinantorjunta-alus Croix du Sud Ranskasta. Ruotsista harjoitukseen osallistuvat Visby-luokan korvetit HMS Härnösand, ja HMS Helsingborg sekä Göteborg-luokan HMS Gävle. MH

Päivitys 25.11. kello 15.22: Lisätty vahvistettu tieto Poseidonin saapumisesta Pirkkalan lentotukikohtaan sekä liitetty Flightradar24:n kuva saapumisreitistä.

Päivitys 26.11. kello 20.09: Lisätty kuva P-8A Poseidonista Pirkkalassa.

Lue myös: