Gripen E -hävittäjiin uusi Saabin kehittämä elektronisen sodankäynnin Arexis-järjestelmä

Gripen_rollout_Now_2Ruotsalainen Saab on saamassa valmiiksi uutta elektronisen sodankäynnin järjestelmää. Arexis-tuoteryhmän ELSO-järjestelmä asennetaan myös uusiin Saab JAS 39 E/F Gripen -hävittäjiin. Kyse on elektroniikan ja sähkömagneettisen spektrin hallinta- ja häirintätoimista.

 Arexis EA pod mock-upRuotsalaisvalmistaja esitteli Lontoon DSEI-messuilla Arexis-järjestelmää ja erillistä häirintään soveltuvaa Arexis Advanced Electronic Attack Jammer Podia. Se voidaan asentaa ulkoisesti esimerkiksi hävittäjiin sekä liikesuihkukoneisiin.

Järjestelmän avulla voidaan mm. peittää kokonaisten muodostelmien lähestymisen havaitseminen matalataajuisilta valvontatutkilta hyödyntäen mm. DRFM (digital radio frequency memory) -häirintätekniikoita.

Arexis käsittää tilannetietoisuutta parantavan tutkavaroitusjärjestelmän, taktista tukea antavat ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) -sensorit ja elektroniset vastatoimet (ECM, Electronic Counter Measures).

 Arexis hyödyntää laajakaistaisia digitaalisia UWB-vastaanottimia ja DRFM-laitteita GaN-pohjaisia (Gallium-nitraatti) AESA (active electronically scanned array) -häirintälähettimiä ja interferometrisiä suuntajärjestelmiä.

GripenE_ArexisSaabin mukaan Arexis on yksi kehittyneimmistä ELSO-järjestelmistä (elektroninen sodankäynti), joka on koskaan asennettu hävittäjäkoneeseen. Se voidaan integroida mihin tahansa hävittäjään.

Ensimmäinen versio Arexis ELSO-järjestelmästä otetaan käyttöön kuitenkin Saabin omassa uudessa JAS 39 E Gripen -hävittäjässä.

Saabin ELSO-tuotevalikoima sisältää myös muita ratkaisuja signaalitiedustelun ja omasuojajärjestelmien tarpeisiin. MH

Lue myös artikkelit:

Uusi Gripen-sukupolvi kokoonpanossa - Saab JAS 39 E nousee pian ilmaan

Saabin uusi Giraffe 4A AESA -monitoimivalvontatutka tositoimissa Gotlannissa