Kuvauskopteri ylitti Turvallisuus- ja kemikaaliviraston odotukset maastovalvonnassa (video)

Tukes_nelikopteriTurvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on saanut hyviä kokemuksia dronen käytöstä maastovalvonnassa. Kopteria on käytetty apuna useissa malminetsintäkohteissa vajaan vuoden aikana. Saatua kuvamateriaalia hyödynnetään muun muassa lupaharkinnassa.  Kamerakopteri lunastanut siihen kohdistuneet odotukset ja jopa ylittänyt ne.

 

Tukes on tehnyt kuvauskopterin avulla valvontaa kesän aikana useassa kohteessa.

  "Teimme kesällä jokavuotisen maastovalvontamatkan tällä kertaa Etelä-Suomeen, jossa kävimme yli 50 erityyppisellä malminetsintäalueella", kertoo ylitarkastaja Ilkka Keskitalo Tukesin kaivosryhmästä.

Tukes teki ennakkovalvontaa alueilla, joita koskeva malminetsintälupa on tulossa käsittelyyn. Tukes kävi valvomassa myös kohteita, jossa malminetsintää on jo tehty.

Tukes aloitti kamerakopterin käytön lokakuussa 2016. Syksyn kaksi virallista valvontamatkaa suuntautuivat kohteisiin, joissa tiedettiin tehtävän tutkimuksia talven 2017 aikana.

"Lensimme silloin tietyillä alueilla, ja voimme palata samoille kohteille tulevana syksynä", jatkaa Keskitalo.

Tukes hankki syksyllö 2016 käyttöönsä DJI Phantom 4 -nelikopterin ja tablet-laitteen. Niitä käytetään yhdessä kartoitukseen soveltuvan Drone Deploy -ohjelmiston kanssa.


Valvonta tehostuu

 Tukesin kaivosryhmä käyttää kamerakopteria eli dronea malminetsinnän ennakkovalvonnassa ja jälkivalvonnassa. Kauko-ohjattavaa kopteria voidaan hyödyntää myös kaivosalueiden valvonnassa.

  Uuden teknologian käyttöönotto on tehnyt maastovalvontaa ketterämmäksi ja tarkemmaksi. Kuvat ja videot kertovat, miltä alue näyttää lintuperspektiivistä.

  "Valvontamatkalla paikan päällä näkee paljon, mutta kohteessa, jossa on huono näkyvyys tai kohteeseen ei pääse ollenkaan, drone on todella hyvä", sanoo Keskitalo.

"Dronen avulla on mahdollista saada kokonaisvaltainen kuva siitä, mitä alueella on tapahtunut".

 Kuvamateriaali helpottaa myös viranomaisten välistä yhteydenpitoa, sillä kuva ei jätä tulkinnanvaraa. Myös yrityksillä on käytössään kuvauskoptereita, mikä mahdollistaa kuvamateriaalin vertailun.


Paremmin perusteltuja päätöksiä

Malmienetsinnän ennakkovalvonnassa dronen käyttö helpottaa alueen luonteen selvittämistä. Eri osapuolten näkemykset kohteesta voivat olla erilaisia, eivätkä alueen kaikki ominaispiirteet välttämättä selviä kartoista tai lupahakemuksesta.

 Dronen avulla voi saada paremman kokonaiskuvan alueesta. Siitä on hyötyä lupaharkinnassa, ja päätöksiä pystytään perustelemaan paremmin.

Kun malminetsintälupa on voimassa, viranomainen valvoo, että malminetsintää tehdään tehokkaasti. Drone voi olla ainoa keino löytää merkkejä siitä, että tehokasta malminetsintää on tehty.

 "Esimerkiksi 1000 hehtaarin aluetta ei oikein voi käydä kävellen läpi ja etsiä kairajälkiä", kuvailee Keskitalo.

 Malminetsinnän päättyessä kuvauskopterin avulla voidaan katsoa, onko jäljet siivottu asianmukaisesti.

"Trafi tarjoaa sivuillaan selkeät ohjeet lennokin käytöstä. Lisäksi Trafi on julkaissut mobiilisovelluksen, josta saa ajantasaiset tiedot lentokieltoalueista tai mahdollisista rajoituksista", kehuu Keskitalo  Liikenteen turvallisuusviraston Trafin etupainoista otetta dronen käyttöön.

Tukesin drone maastovalvonnassa

Lue myös: