Lento-onnettomuus Räyskälässä - Saksaan myyty SNJ-3 warbird putosi maastoon, kaksi menehtyi

OHNAT_1(Päivittynyt klo 14.30) Räyskälän lentopaikalla tapahtui kaksipaikkaisen North American Aviation SNJ-3 warbirdin lento-onnettomuus 16. lokakuuta 2024. Kahden koneessa olleen henkilön on vahvistettu menehtyneen turmassa. Kone oli vastikään vaihtanut omistajaa ja sen odotettiin lähtevän Saksaan.


EFRY_1Kanta-Hämeen pelastuslaitos sai hälytyksen keskisuuresta ilmaliikenneonnettomuudesta noin kello 12.07. Tuolloin Räyskälän lentopaikan alueelta nousi savupatsas.

Onnettomuuskone oli syyskuussa 2020 Suomeen tuotu North American Aviation AT-6 Texan -koneen laivastoversio eli SNJ-3 (OH-NAT).

EFRY_2Kahden lentokoneessa olleen vahvistetaan menehtyneen lentopaikan alueella tapahtuneessa onnettomuudessa.

Kyseessä on kaksipaikkainen, peräkkäin istuttava, tehokas ja kehittynyt koulukone, jota ovat toisen maailmansodan aikaan käyttäneet mm. Yhdysvaltain ilmavoimat ja merivoimat sekä Englannin kuninkaalliset ilmavoimat. Konetyypin ensilento tapahtui vuonna 1935 ja siitä on valmistettu kaikkiaan kuutta eri versiota.

OHNAT_engine_closeLaivastoversiossa eli SNJ-3:ssa suurimpina eroina Texaniin on takaohjaamon kokonaan takaa eteen avautuva kuomu ja 360-astetta pyörivä penkki. Painoltaan joitakin kymmeniä kiloja ilmavoimaversiota kevyempi.

Lentokoneen voimanlähteenä toimii Pratt & Whitney R-1340 Wasp -moottori, joka tuottaa 600 hevosvoimaa. Se mahdollistaa koneelle maksimissaan jopa 335 kilometrin tuntinopeuden.

SNJ-3 ja Texan -koneita kuvataan vaativiksi ja haastaviksi koneiksi lentää. Ne ovatkin saaneet lisänimen Pilot Maker. On myös sanottu, että jos lentäjä osaa lentää Texania niin hän osaa lentää mitä tahansa warbirdiä.

OHNAT_saksaanSuomeen koneen tuonut NavyWings Ltd lensi SNJ-3 -konetta Suomen ilmailutapahtumissa. Sittemmin kone on vaihtanut omistajaa. Kesällä 2024 koneyksilöön asennettiin uusi moottori. Lentokone oli esillä Pirkkalan Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumassa.

Onnettomuudessa tuhoutunut koneyksilö oli myyty jo toistamiseen ja uusi omistaja on saksalaistaho. Koneesta oli vuoden 2024 aikana myynti-ilmoitus mm. Europlanes.com -sivustolla, jonka mukaan se oli myyty Saksaan ennen lentoturmaa.

OHNAT_engineKoneyksilön valmistusnumero on 78-6840 ja ensimmäinen siviilirekisteri oli NC66841. Viimeisin tunnus ennen koneyksilön Suomeen saapumista noin puolen vuoden ajan koelentovaiheessa oli N4488W.

Lopella sijaitseva Räyskälän lentopaikka on vilkas yleisilmailukeskus.

Lue myös jatkouutisemme aiheesta: OTKES aloittaa tutkinnan Räyskälän lentoturmasta - kaksi menehtyi tulipalossa SNJ-3 -koneeseen. MH


SNJ_ohjaamo_PT

 OHNAT_2


 

 

 

 

 

Päivitys kello 13.45: Vahvistettu kahden menehtyminen lento-onnettomuudessa.
Päivitys kello 14.04: Vahvistettu tieto onnettomuuskoneen tyypistä SNJ-3.
Päivitys kello 14.30: Lisätty tieto koneen myynnistä Saksaan.

Lue myös: