Matkustajan varavirtalähde leimahti liekkeihin Boeing 777 -koneen matkatavarahyllyllä (video)

China_Southern_landing_sideMatkustajan varavirtalähde leimahti liekkeihin China Southern Airlinesin Boeing 777 -koneessa sen ollessa vielä maassa Guangzhoun Baiyun kansainvälisellä lentokentällä. Kyse oli ensitietojen mukaan varavirtalähteen eli ns. powerbankin ylikuumenemisesta.

Matkustajat nousivat parhaillaan China Southern Airlinesin Boeing 777 -laajarunkoneeseen, kun yksi matkatavarahyllylle asetettu laukku syttyi näyttävästi liekkeihin. Matkustamohenkilökunta ja matkustajat pyrkivät sammuttamaan paloa nesteillä.

China Southern Airlinesin lennon CZ3539 oli määrä lähteä kohti Shanghaita. Koneen vaihdon jälkeen matkaan päästiin kolme tuntia myöhässä.

Laajarunkokoneissa kulkee matkustajien mukana satoja litium-ioni -akulla varustettuja laitteita. Suurin osa matkustajista kuljettaa mukanaan matkapuhelinta ja valta-osa todennäköisesti tablettia, kannettavaa tietokonetta tai varavirtalähdettä.

Alkuvuoden 2018 aikana tunnetaankin nyt jo ainakin neljä tapausta, joissa litium-ioni -akku on muodostanut savua tai näkyviä liekkejä lentokoneissa. Muut tapaukset ovat sattuneet Kiinassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa.

Suomen Onnettomuustutkintakeskus tutkii parhaillaan maaliskuussa 2017 Helsinki-Vantaalla tapahtunutta PED-laitteen aiheuttamaa vaaratilannetta. Tuolloin jo matkustasiltaan kiinnittyneessä Airberlinin matkustajakoneessa ollut kannettava tietokone alkoi savuttamaan (lue uutisemme aiheesta tämän jutun lopusta).

FAA_luggage_laptopTutkimusten mukaan eri laitteiden litium-ioni -akkujen ylikuumeneminen samassa laukussa aerosolien, spriin tai kynsilakan poistoaineen kanssa voi johtaa katastrofaaliseen tulipaloon. Tälläisessa tapauksessa ylikuumeneva kannettava tietokone saattaa räjähtää jopa 40 sekunnissa.

Tilanne pahenisi entisestään, jos kyseinen tapahtumaketju sattuisi lentokoneen matkustamon sijaan rahtiruumassa. 

Matkustajakoneen ruumassa on kuitenkin varsinaisen sammutusjärjestelmän sijaan tukahduttamisjärjestelmä. Tukahduttamisen jälkeen lämpötila kontissa ja rahtiruumassa voi jäädä noin 200 asteiseksi. Tiiviissä kontissa alkaneen palon jälkeen voi mennä jopa 20 minuuttia ennen kuin savu tavoittaa ruuman optiset paloilmaisimet.

Vuonna 2017 Yhdysvaltain ja Iso-Britannian asettamat sittemmin poistuneet henkilökohtaisten elektronisten eli ns. PED-laitteiden kuljetusrajoitteet matkustamossa, johti niiden siirtämisen lentokoneen ruumatiloihin.

 

Lue myös: