Pyöriväsiipiset laajasti esillä Porissa - mukana myös Suomen, Ruotsin ja Saksan NH90-helikopterit

144052_250818Suomen ilmailuliiton kesän 2022 päälentonäytös Porissa esittelee laajasti pyöriväsiipistä kalustoa osana lentonäytösohjelmaa sekä maanäyttelyä. Poriin saapuu ennätysmäärä helikoptereita juhlistamaan Suomen Puolustusvoimien helikopteritoiminnan yli 60-vuotista taivalta, joka käynnistyi Porissa vuonna 1961. Mukana on myös sellaista kalustoa, jota ei ole aiemmin nähty Suomessa.

FISE_NH90_hekotSuomen Ilmailuliiton päälentonäytös esittelee Porissa 18.-19. kesäkuuta 2022 laajasti helikopterikalustoa niin maanäyttelyssä kuin lentonäytösohjelmassa. Nyt saapumisensa Poriin ovat vahvistaneet Saksa, joka lähettää tapahtumaan kolme helikopteria ja Ruotsi joka lähettää Poriin yhden helikopterin.

Maanäyttelyssä esittäytyvät Suomen, Ruotsin ja Saksan NHindustries NH90 -helikopterit. Ne on ainakin alustavan suunnitelman mukaan tarkoitus esitellä maanäyttelyssä viereikkäin, jolloin helikoptereiden eroavaisuudet on mahdollista havaita.

Mi171_ja_Mi-24_alempana_Kuva Aviation PhotocrewLentonäytösohjelmaan on luvassa Utin jääkärirykmentin helikopteripataljoonan NH90 -helikopterin esityslento. Maanäyttelyyn on luvassa myös MD500-kevythelikopteri.

Suomen lentonäytöstaivaalle on aiemman ilmoituksen mukaan luvassa myös ensimmäistä kertaa Tshekin ilmavoimien Mi-24 Hind -taisteluhelikopterin sekä Mi-171Sh -kuljetushelikopterin esityslennot.

Raja_lento_H215_laskeutuu_1Suomalaista osaamista helikopteripuolelta lentönäytösohjelmassa esittelee maavoimien lisäksi myös Rajavartiolaitos Airbus Helicopters H215 Super Puma -meripelastushelikopterin esityslennolla. Vartiolentolaivue tuo maanäyttelyyn myös AW119 Koala -helikopterin.

Saksan maavoimien eli ”Heer”:n NH90 -helikopterityyppi on sama mitä Suomen Maavoimat käyttää. Myös naamiomaalaus on samantyyppinen kuin Suomen maavoimien NH90- koptereiden perinteinen väritys.

78+29_081018Suomalaiskoptereissa on nähty myös talvinaamiomaalaus. Maavoimat on tutkinut hankkeessaan värien vaikutusta helikopterien havaittavuuteen suomalaisessa maastossa sekä rakennetulla alueella eri vuodenaikoina ja erilaisissa sää- ja valaistusolosuhteissa.

Ruotsin Ilmavoimien NH90 eli HKP 14 -helikopterit on rakennettu Suomessa Patrian Jämsän Hallin tehtaalla. Erona suomalaisiin ja saksalaisiin NH90-helikoptereihin on korkeampi matkustamo.

Patria_NH90_SweKokoeron voi havaita Porin lentonäytöksessä, kun Suomen, Ruotsin ja Saksan helikopterit ovat rinnaikkain maanäyttelyssä. Ruotsalaiskopterit poikkeavat myös värimaailmaltaan, joka on kokoharmaa. Ruotsilla on käytössään myös vihreän naamiomaalauksen HKP 14 -kalustoa.

Saksan merivoimat eli ”Marine” tuo Poriin myös  Westland SeaLynxin ja Eurocopter EC135 -helikopterit.

Westland Lynx ja sen meritoimintaversio SeaLynx palvelevat lähes 20 valtiossa eri puolilla maailmaa. Kopterityyppi sai vuonna 1986 haltuunsa helikoptereiden nopeusennätyksen 400,87 km/h ja tuo ennätys on säilynyt aina viime vuosiin asti.

83+15_050821Saksan merivoimat operoi Lynxillä merivoimien helikopterikansilla varustetuilta sotalaivoilta käyttäen sitä laajasti merivoimien erilaisiin tehtäviin. Porissa Saksan merivoimien SeaLynx -helikopteri on esillä maanäyttelyssä.

Useiden maiden merivoimat käyttävät Lynx-helikoptereita sukellusvenetorjuntaan. Lynxista on kehitetty myös uusi versio Wildcat, joka on edelleen tuotannossa.

Saksan EC135 helikopteri Kuva Daniel HöserSaksa tuo Poriin myös merivoimien EC135-koulutushelikopterin. Sen avulla koulutetaan uusia helikopteriohjaajia mm. SeaLynx-helikoptereihin. EC135 on hyvin suosittu helikopteri maailmalla erilaisissa tehtävissä niin sotilas- kuin siviilikäytössä ja sitä on käytetty Suomessa mm. lääkärihelikopterina.

Lentonäytösorganisaatio on onnistunut saamaan Poriin merkittävän määrän helikopterikalustoa. Erityisesti pitkien siirtolentoetäisyyksien takia Suomen lentonäytöksissä ei ole turhan usein esillä ulkomaisia helikoptereita.


Koko perheen lentonäytös Porissa 18.-19.6.2022

PatrotuilleSuisse_VBS-DDPSKesän 2022 ilmailuliiton päälentonäytös Pori Airshow on koko perheen ilmailutapahtuma, jossa on laaja maanäyttely ja erilaisia lentoesityksiä lennokeista taitolentokoneisiin ja taisteluhävittäjiin.

Pääesiintyjä on Sveitsin ilmavoimien Patrouille Suisse, joka lentää näyttävässä muodostelmassa kuudella Northrop F-5E Tiger II (Freedom Fighter) -koneella.

Luvassa on myös Tshekin ilmavoimien Mi-24 Hind -taisteluhelikopterin esityslento. Maanäyttelyn erikoisuuksia on Saksan merivoimien Lockheed P-3C CUP+ Orion merivalvonta- ja sukellusveneentorjuntakone. Ruotsin ilmavoimat esiintyy myös Ruotsin ilmavoimien Saab 39 C Gripen -hävittäjä.

Gripen_ldg_1Monipuolinen maanäyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua siviili- ja sotilaslentokoneisiin, harrasteilmailuun, ja alan toimijoihin.

Suomen ilmavoimien tulevien hävittäjien toimittaja Lockheed Martin esittelee Porissa F-35A Lightning II -monitoimihävittäjää omalla osastollaan. Vielä toistaiseksi ei ole vahvistettu nähdäänkö F-35A -hävittäjä mahdollisesti Porin maanäyttelyssä tai jopa esityslennolla.

TA_F35_apronLockheed Martin F-35A-hävittäjä on nähty Suomessa lentonäytöksessä kesällä 2021. Tuolloin Italian ilmavoimien hävittäjä suoritti näyttäviä ohilentoja Kaivopuiston edustalla. Vuonna 2019 kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien F-35A -hävittäjää osallistui Turun lentonäytöksen maanäyttelyyn.

Porin taivaalla nähdään myös Eurofighter Typhoon -hävittäjä, kun Englannin kuninkaallisten ilmavoimien Typhoon Display Team lentää esityslennon molempina näytöspäivinä.

RAF_AH_pilot_RAFPorin lentonäytöksen vastaava tapahtumajohtaja on tapahtuma-alan ammattilainen Timo Ristimäki. Lentonäytöksen ilmassa ja maassa tapahtuvasta lentotoiminnasta vastaa kokenut lentonäytösjohtaja Perttu Karivalo. Tapahtuman juontaa aiempien kesien lentonäytöksistä tuttu ääni, joka kuuluu Riika Kaipaiselle.

Päälentonäytös juhlistaa samalla myös Porin historiallista lentokenttää, joka täytti hiljattain 80 vuotta. Lentokentän historiassa on useita Suomen ilmavoimien ja puolustusvoimien toimintaan liittyvä merkkipaaluja.

Suomen Ilmavoimien ensimmäiset suihkukoneet, de Havilland Vampiret laskeutuivat juuri Poriin vuonna 1953 ja ensimmäiset, nykyäänkin käytössä olevat, Hawk-suihkuharjoituskoneet saapuivat myös Isosta-Britanniasta Poriin vuonna 1980.

Myös Puolustusvoimien helikopteritoiminta alkoi Porissa vuonna 1961. Tämän myötä lentonäytösorganisaatio on kutsunut ulkomailta helikoptereita näytökseen. Luvassa on myös sellaista kalustoa, jota ei ole Suomessa aikaisemmin nähty.

 sillogoSuomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään vuosittain eri kaupungeissa. Edellinen suuri lentonäytös järjestettiin Porissa vuonna 1979. Tämän jälkeen Porissa on järjestetty pienempi maakuntalentonäytös 28. toukokuuta 1989.

Lipunmyynti Pori Airshow -tapahtumaan käynnistyi 10. huhtikuuta 2022. Lippuja myy Ticketmaster. MH

 Ilmailuliitto Pori Airshow -sivusto

 Ticketmaster -liput Porin lentonäytökseen

Lue myös: