Bring the noise! - Kuninkaallisten ilmavoimien Typhoon Display Team saapuu Porin lentonäytökseen

RAF_AH_pilot_RAFIson-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n Eurofighter Typhoon Display Team yllättää. Voimaa uhkuva Eurofighter Typhoon-monitoimihävittäjä nähdään taivaalla Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksessä Porissa 18.-19. kesäkuuta 2022.

Eurofighter Typhoon on nähty Suomessa kesän lentonäytösten vakioesiintyjänä Suomen ilmavoimien HX-hankkeen aikana. Valinnan ratkettua toisen hävittäjävalmistajan ratkaisuun on Typhoonin tuleva vierailu Suomeen hyvin positiivinen uutinen sekä osaltaan myös osoitus Suomen ja Ison-Britannian välisistä erinomaisista suhteista. Nähtäväksi jää tuleeko Poriin RAF:n erikoismaalattu Eurofighter Typhoon "BlackJack", joka lentää Ison-Britannian "Union Jack" lipun väreissä.

Typhoon_Blackjack_1Royal Air Force Typhoon Display Teamin vuoden 2022 esityslentäjänä toimii Flight Lieutenant Adam O’Hare. Hän on toiminut operatiivissa tehtävissä Irakin ja Syyrian yllä operaatio Shaderin aikana ISISin vastaisissa toimissa. O'Hare on ollut lisäksi komennuksella kahdesti Falklandinsaarilla RAF:n Mount Pleasantin tukikohdassa sekä osallistunut Red Flag -harjoitukseen Yhdysvalloissa ja Magic Carpet -harjoitukseen Omanissa.

K21_Typhoon_1Tammikuusta 2021 lähtien O'Hare on toiminut RAF:n lennonopettajana ja toimii esityslentokauden ulkopuolella kouluttajan tehtävissä opettaen tulevien sukupolvien Typhoon-lentäjiä. Hän toimii edelleen myös operatiivisena ohjaajana QRA-päivystyksillä (Quick Reaction Alert) RAF:n Coningsbyn tukikohdasta.

Typhoon Display Teamin näkyvimmän jäsenen lentäjä Adam O'Haren taustalla on vankkaa kokemusta omaava tukiorganisaatio, joka mahdollistaa näyttävien esityslentojen suorittamisen myös Porissa Suomen ilmailuliiton päälentonäytöksessä kesäkuussa 2022.

 

Koko perheen lentonäytös Porissa 18.-19.6.2022

PatrotuilleSuisse_VBS-DDPSKesän 2022 ilmailuliiton päälentonäytös Pori Airshow on koko perheen ilmailutapahtuma, jossa on laaja maanäyttely ja erilaisia lentoesityksiä lennokeista taitolentokoneisiin ja taisteluhävittäjiin.

Pääesiintyjä on Sveitsin ilmavoimien Patrouille Suisse, joka lentää näyttävässä muodostelmassa kuudella Northrop F-5E Tiger II (Freedom Fighter) -koneella.

Luvassa on myös Tshekin ilmavoimien Mi-24 Hind -taisteluhelikopterin esityslento. Maanäyttelyn erikoisuuksia on Saksan merivoimien Lockheed P-3C CUP+ Orion merivalvonta- ja sukellusveneentorjuntakone.

Monipuolinen maanäyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua siviili- ja sotilaslentokoneisiin, harrasteilmailuun, ja alan toimijoihin.

Suomen ilmavoimien tulevien hävittäjien toimittaja Lockheed Martin esittelee Porissa F-35A Lightning II -monitoimihävittäjää omalla osastollaan. Vielä toistaiseksi ei ole vahvistettu nähdäänkö F-35A -hävittäjä mahdollisesti Porin maanäyttelyssä tai jopa esityslennolla.

TA_F35_apronLockheed Martin F-35A-hävittäjä on nähty Suomessa lentonäytöksessä kesällä 2021. Tuolloin Italian ilmavoimien hävittäjä suoritti näyttäviä ohilentoja Kaivopuiston edustalla. Vuonna 2019 kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien F-35A -hävittäjää osallistui Turun lentonäytöksen maanäyttelyyn.

Porin lentonäytöksen vastaava tapahtumajohtaja on tapahtuma-alan ammattilainen Timo Ristimäki. Lentonäytöksen ilmassa ja maassa tapahtuvasta lentotoiminnasta vastaa kokenut lentonäytösjohtaja Perttu Karivalo. Tapahtuman juontaa aiempien kesien lentonäytöksistä tuttu ääni, joka kuuluu Riika Kaipaiselle.

Päälentonäytös juhlistaa samalla myös Porin historiallista lentokenttää, joka täytti hiljattain 80 vuotta. Lentokentän historiassa on useita Suomen ilmavoimien ja puolustusvoimien toimintaan liittyvä merkkipaaluja.

Suomen Ilmavoimien ensimmäiset suihkukoneet, de Havilland Vampiret laskeutuivat juuri Poriin vuonna 1953 ja ensimmäiset, nykyäänkin käytössä olevat, Hawk-suihkuharjoituskoneet saapuivat myös Isosta-Britanniasta Poriin vuonna 1980.

Myös Puolustusvoimien helikopteritoiminta alkoi Porissa vuonna 1961. Tämän myötä lentonäytösorganisaatio on kutsunut ulkomailta helikoptereita näytökseen. Luvassa on myös sellaista kalustoa, jota ei ole Suomessa aikaisemmin nähty.

 sillogoSuomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään vuosittain eri kaupungeissa. Edellinen suuri lentonäytös järjestettiin Porissa vuonna 1979. Tämän jälkeen Porissa on järjestetty pienempi maakuntalentonäytös 28. toukokuuta 1989.

Lipunmyynti Pori Airshow -tapahtumaan käynnistyi 10. huhtikuuta 2022. Lippuja myy Ticketmaster. MH

 Ilmailuliitto Pori Airshow -sivusto

 Ticketmaster -liput Porin lentonäytökseen

Lue myös: