Suomi rajoittaa maahantuloa seitsemästä eteläisen Afrikan valtiosta - rajoitus voimaan 28.11.

Rajatarkastus_2021_2Suomi rajoittaa maahan saapumista Botswanasta, Eswatinista, Etelä-Afrikasta, Lesothosta, Mosambikissa, Namibiasta ja Zimbabwesta sunnuntaista 28. marraskuuta kello 15 alkaen, sellaisilta matkustajilta, jotka ovat oleskelleet viimeisen 14 vuorokauden aikana kyseisissä valtioissa.

Valtioneuvoston 28. marraskuuta tekemä päätös tarkoittaa, että edellä mainitussa Afrikan maassa oleskelleen matkustajan ei ole mahdollista päästä Suomeen esittämällä todistus Covid-19 -rokotussarjasta. Henkilö voi tulla Suomeen vain silloin, jos hänellä on siihen välttämätön syy, kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt.

Suomen kansalainen tai Suomessa vakinaisesti asuva henkilö saa kuitenkin aina palata Suomeen.

Maahantulon rajoitukset ovat voimassa 19.12. saakka. 

Sosiaali- ja terveysministeriö katsoo, että Afrikassa havaittu uusi koronavirusmuunnos B.1.1.529 (omikron) voi uhata merkittävästi väestön terveyttä ja hyvinvointia ja heikentää epidemiatilannetta. Ministeriö ja Aluehallintovirastot ovat ohjeistaneet kuntia terveysturvatoimiin. Kunnat vastaavat terveysturvatoimista rajanylityspaikoilla, satamissa ja lentokentillä.

Rajavartiolaitos tarkistaa maahantulijoita ja tukee terveysviranomaisia

Suomeen ei tule suoria lentoja eteläisestä Afrikasta. Rajavartiolaitos analysoi Suomeen saapuvaa matkustajaliikennettä ja toimittaa tietoa terveysviranomaisten käyttöön. Ulkorajoilla Rajavartiolaitos seuloo riskialueilta tulleita matkustajia terveysviranomaisten tarkastuksiin. 

Schengen-alueen maista tulevaa sisärajaliikennettä ei tällä päätöksellä rajoiteta. Sisärajoilla Rajavartiolaitos avustaa terveysviranomaisten pyynnöstä. Terveysturvallinen maahantulo toteutetaan tartuntatautilain mukaisen maahantulomallin mukaisesti. 

Valtioneuvoston edellisen 25. marraskuuta 2021 päätöksen voimaantuloa aikaistetaan niin, että päätös tulee voimaan 28. marraskuuta kello 15. Namibia poistetaan päätöksen liitteenä olevasta maaluettelosta.

Suomeen voi edelleen tulla kaikista muista maista esittämällä todistuksen hyväksyttävästä Covid-19 - rokotussarjasta. Rokottamattomiin maahantulijoihin kohdistuu rajoituksia.

Lue myös: