Tuplarunkoinen Stratolaunch-kone nousi ilmaan - suunniteltu rakettien laukaisualustaksi (video)

(päivittynyt 22.58) Stratolaunch_FF1Scaled Compositesin ja Vulcan Aerospacen kehittämä kuusimoottorinen ja kaksirunkoinen Stratolaunch-kone nousi ensilennolleen Mojaven autiomaasta Air & Space Portin kiitotieltä 13. huhtikuuta 2019. Stratolaunch on maailman suurin lentokone ja se on suunniteltu korkealta laukaistavien rakettien laukaisualustaksi.

Scaled Composites Stratolaunch "Roc" nousi lauantaina 13. huhtikuuta kello 6.58 paikallista aikaa ilmaan Mojaven autiomaasta historialliselle ensilennolleen. 

Stratolaunch_FF2Ensilennolla koneella käytiin noin 17 000 jalan korkeudessa. Lento suoritettiin laskutelineet ulkona lähtökentän läheisyydessä. Suurimmillaan koneen lentonopeus oli noin 189 mailia.

Ensilennolla tehtiin erilaisia koneen käsittelyyn liittyviä lentoliikkeitä. Näin varmistuttiin lennonhallintajärjestelmän ja ohjainpintojen oikeanlaisesta toimivuudesta. Lennolla tehtiin myös useita lähestymisharjoituksia.

Kone palasi laskuun noin kaksi ja puolituntisen lennon jälkeen takaisin lähtökentälle Air & Space Portiin Edwardsin lentotukikohdan läheisyyteen Kaliforniassa.

Stratolaunch_FF3“Miten mahtava lento!", hehkutti Stratolaunchin toimitusjohtaja Jean Floyd.

"Ensilento jatkaa tehtäväämme tarjota joustava vaihtoehto maasta suoritettaville laukaisujärjestelmille. Olemme ylpeitä Stratolaunchin henkilökunnasta, lentomiehistön toiminnasta sekä yhteistyökumppaneistamme Northrop Grummanin Scaled Compositesta ja Mojaven Air and Space Port'ista", jatkoi Floyd.

Stratolaunch_FF5"Paul olisi ollut ylpeä todistaessaan tämän päiväistä historiallista saavutusta. Lentokone on merkittävän insinöörityön saavutus ja onnittelemme koko tiimiä.", sanoi puolestaan Vulcan Inc:in hallituksen puheenjohtaja ja Paul G. Allen säätiön johtaja Jody Allen viitaten hankkeen jo edesmenneeseen perustajaan Paul Alleniin.

Edellinen merkittävä edistyminen Stratolaunch-ohjelmassa oli suuren nopeuden maakokeet, joissa kone saavutti tammikuussa 2019 kiitotiellä 136 solmun nopeuden.

Kokonaan komposiittirakenteisen Stratolaunchin kärkiväli on 117 metriä, joka tekee siitä maailman suurimman lentokoneen. Entinen siipienkärkivälin ennätyskone oli 1940-luvun Hughes Spruce Goose -lentovene 97,5 metrillä. Pituutta Stratolaunchilla on vain 72 metriä ja pidempiä ovat ainakin Antonov An-225, Boeing 747 ja Airbus A380.

Stratolaunch_FF4Erikoiskone on rakennettu kahden United Airlinesin entisen Boeing 747-400 -koneen osista. Voimanlähteinä on kuusi Boeing 747-koneen PW4056-moottoria ja myös ohjaamon avioniikka on peräisin jumbojetistä.

Lentäjät istuvat oikeanpuoleisessa rungossa sijaitsevassa ohjaamossa ja vasen on puolestaan varattu muiden järjestelmien käyttöön.

Jättikoneen maksimi lentoonlähtöpaino (MTOW) on noin 590 tonnia ja se voi kuljettaa maksimissaan noin 227 tonnin hyötykuorman.

 Stratolaunch_kierrosStratolaunchin runkojen välistä voitaisiin keskisiiven alta laukaista esimerkiksi Pegasus XL -raketti, joka voi kuljettaa kiertoradalle 443 kg:n hyötykuorman. Yhdellä tehtävällä Stratolaunch voisi lähettää matkaan jopa kolme rakettia. Lentotehtävän pituus voi olla noin 10 tuntia.

Ensilento käynnistää koelento-ohjelman, jonka edistyessä odotetusti voitaisiin koelaukaisukin mahdollisesti toteuttaa vielä vuoden 2019 aikana. Kaupallinen käyttö saattaa  toteutua jo vuonna 2020.Stratolaunch_ulkona

Stratolaunchin julkaisema virallinen B-roll video ensilennosta:päivitys 22:18: Lisätty ensilentokuvia ja Stratolaunchin toimitusjohtajan kommentit ensilennosta.
Päivitys 22.58: Lisätty Stratolaunchin virallinen video ensilennosta.

Lue myös aiemmat Stratolaunch-uutisemme: