Turkkilaisen TAI:n KAAN-hävittäjä nousi ensilennolle - häivehävittäjällä korvataan F-16 -kalusto

Kaan_FF1Turkish Aerospace Industriesin (TAI) kehittämä KAAN -häivehävittäjä (TF-X) on suorittanut ensimmäisen lentonsa 21. helmikuuta 2024. F-35 -hävittäjäohjelmasta ulos joutunut Turkki on nyt liittynyt ensilinjan hävittäjän harvaan valmistajajoukkoon. Uusi hävittäjätyyppi korvaa aikanaan Turkin Ilmavoimien F-16 -hävittäjät.

Kaan_FF2Turkin KAAN "King of Kings" eli "kuninkaiden kuningas" -hävittäjä on suorittanut ensilentonsa keskiviikkona 21. helmikuuta 2024. TAI KAAN on häiveominaisuuksilla varustettu kaksimoottorinen viidennen sukupolven hävittäjä. Turkki julkisti ohjelman jo vuonna 2016, joka tunnettiin aiemmin TF-X -ohjelmana, jossa kehitetään kansallista MMU-hävittäjää (Milli Muharip Uçak).

KAAN-hävittäjän ensilento onnistui ja hävittäjä lensi suunnitelmien mukaan laskuteline alhaalla, joka on normaali toimenpide ensilennoilla. Lento kesti noin 13 minuuttia ja sen aikana noustiin korkeimmillaan 8000 jalan korkeuteen. Ilmanopeutta hävittäjällä oli lennon aikana noin 230 solmua. Laskeutumisen jälkeinen jarrutus tehtiin jarruvarjolla. Hävittäjätyypin ensimmäistä lentoa seurattiin tarkasti maasta koelentokeskuksesta ja ilmassa sen seurantakoneena oli F-16 -hävittäjä.

Kaan_FF3Koelennolle nousseen hävittäjän voimanlähteinä on F-110 GE-129 -moottorit. Turkkilainen Tusaş Engine Industries (TEI) kehittää parhaillaan TF-6000 ja TF10000 -moottoreita, joista jälkimmäinen jälkipolttimella varustettu moottorityyppi on määrä asentaa aikanaan myös KAAN-hävittäjään. Suunnitelmissa on lentää KAAN-hävittäjällä turkkilaisella moottorilla vuoteen 2028 mennessä. TEI on Turkish Aerospace Industriesin (TAI) ja GE Aerospacen yhteisyritys.

Hävittäjässä on tai siihen on tulossa turkkilaisen Aselsanin elektronisesti skannaava Murad AESA-tutka. Järjestelmä on käytössä jo Bayraktar Akıncı UCAV -ilma-aluksissa (unmanned combat aerial vehicle). Lisäksi kyseinen tutkajärjestelmä olisi tulossa myös Turkin F-16 -hävittäjiin.

Tämä uusi hävittäjätyyppi korvaa aikanaan F-4E Phantomit sekä Turkin F-16 -hävittäjät, joita maan ilmavoimilla on noin 250 kappaletta. Tammikuussa 2024 Turkki sai Yhdysvalloilta ostoluvan 40 uuteen F-16 Block 70 -hävittäjään. Esillä on ollut uuden hävittäjätyypin operatiivinen käyttöönotto vuonna 2030.
Kaan_pose
Kaan_rullaa

 

 

Lue myös: